Pregled bibliografske jedinice broj: 689268
Utjecaj srebrnih nanočestica na antioksidativnu aktivnost u listovima paprike
Utjecaj srebrnih nanočestica na antioksidativnu aktivnost u listovima paprike // Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 116-117 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 689268 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj srebrnih nanočestica na antioksidativnu aktivnost u listovima paprike
(Effects of silver nanoparticles on antioxidative activity in pepper leafs)
Autori
Vinković, Tomislav ; Vinković Vrček, Ivana ; Parađiković, Nada ; Štolfa, Ivna ; Tkalec, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 116-117
ISBN
978-953-7871-23-9
Skup
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozija agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
nanočestice ; antioksidativna aktivnost ; fenoli ; lipidna peroksidacija ; paprika
(nanoparticles ; total antioxidative activity ; phenolics ; lipid peroxidation ; pepper)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj srebrnih nanočestica (AgNP) na antioksidativnu aktivnost u listovima paprike. Istraživanje je provedeno tijekom 2012. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, Odjelu za biologiju u Osijeku i Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu. Sjeme paprike Vedrana F1 posijano je tijekom travnja u polistirenske kontejnere u komercijalni supstrat. Tretiranje s dvije različite koncentracije AgNP (0.1 i 1 mg/L) obavljeno je nakon pojave prvog pravog lista zalijevanjem u zonu korijena. Tretman s 0.1 i 1 mg/L srebrnog nitrata (AgNO3) obavljen je radi usporedbe. Listovi paprike su uzorkovani 55 dana nakon sjetve te su pripremljeni za analizu ukupne antioksidativne aktivnosti (UAA), sadržaja vodikovog peroksida, ukupnih fenola i razine lipidne peroksidacije. Statističkom obradom podataka je utvrđeno da je tretman s 1 mg/L AgNP značajno povećao UAA u usporedbi s ostalim tretmanima i kontrolom. Sadržaj vodikovog peroksida bio je najveći u biljkama tretiranih s 1 mg/L AgNP. Najveća razina lipidne peroksidacije zabilježena je kod tretmana s 0.1 mg/L AgNP. Nadalje, najveći sadržaj fenola utvrđen je kod tretmana s 1 mg/L AgNO3. Dobiveni rezultati pokazali su da nanočestićni i ionski oblik srebra značajno utječu na UAA te na pojedine pokazatelje oksidativnog stresa u listu paprike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju
Profili:
Ivna Štolfa Čamagajevac
(autor)
Monika Tkalec Kojić
(autor)
Tomislav Vinković
(autor)
Ivana Vinković Vrček
(autor)
Nada Parađiković
(autor)