Pregled bibliografske jedinice broj: 689205
Sadržaj bioatkivnih spojeva u suhim šljivama
Sadržaj bioatkivnih spojeva u suhim šljivama // Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 225-226 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 689205 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj bioatkivnih spojeva u suhim šljivama
(The content of bioactive compounds in dried plums)
Autori
Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 225-226
Skup
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ukupni antocijani; ukupni fenoli; 'Stanley'; 'Čačanska ljepotica'; predtretman
(total anthocyanins; total phenols; 'Stanley'; 'Čačanska ljepotica'; pretreatment)
Sažetak
Suhe šljive nutritivno su izrazito kvalitetna sirovina u prehrani ljudi, a količinom antiokisadcijskih spojeva ne zaostaju za svježom sirovinom. Glavni cilj rada bio je utvrditi razlike u količini bioaktivnih komponenti plodova dviju sorti šljive 'Stanley' i 'Čačanska ljepotica' prije i nakon procesa sušenja i odgovarajućeg predtretmana. Plodovi navedenih sorti šljiva prije procesa sušenja podvrgnuti su predtretmanima u cilju uklanjanja voštane prevlake. Količina antocijana utvrđena u svježim plodovima šljiva kretala se u rasponu od 14, 15 ('Čačanska ljepotica') do 62, 12 mg/kg svježe tvari ('Stanley') dok je količina fenola bila u rasponu od 216, 22 ('Čačanska ljepotica') do 372, 04 mg GAE/100 g svježe tvari ('Stanley'). Nakon procesa sušenja u plodovima šljiva tretiranih vrućom destiliranom vodom količina antocijana bila je u rasponu od 0, 615 ('Čačanska ljepotica') do 22, 75 mg/kg svježe tvari ('Stanley'), a fenola od 152, 41 ('Čačanska ljepotica') do 298, 53 ('Stanley') mg GAE/100 g svježe tvari ; dok je količina antocijana u plodovima tretiranim natrijevom lužinom (60°C) bila od 0, 615 ('Čačanska ljepotica') do 9, 84 ('Stanley') mg/kg svježe tvari, a fenola od 137, 02 ('Čačanska ljepotica') do 220, 24 mg GAE/100 g svježe tvari ('Stanley'). Možemo zaključiti da su analizirani svježi plodovi šljiva bogat izvor antocijana i fenola, spojeva snažne antioksidacijske aktivnosti, te da vrsta predtretmana utječe na očuvanje navedenih bioaktivnih komponenata.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Sandra Voća
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)
Ante Galić
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)