Pregled bibliografske jedinice broj: 689203
Razlike u kvaliteti prirodnog i termički obrađenog soka od šipka
Razlike u kvaliteti prirodnog i termički obrađenog soka od šipka // Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 732-736 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 689203 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razlike u kvaliteti prirodnog i termički obrađenog soka od šipka
(Differences in the quality of the natural and thermally processed pomegranate juice)
Autori
Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Dobričević, Nadica ; Gadže, Jelena ; Padovan, Antonija ; Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 732-736
Skup
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Punica granatum L.; sok od šipka; kemijski parametri; period skladištenja
(Punica granatum L.; pomegranate juice; chemical parameters; storage period)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti parametre kvalitete svježe ocijeđenog soka od šipka sorte Sladun te utjecaj skladištenja na promjene parametara kvalitete analiziranog soka. Dobiveni sok je podijeljen u tri skupine uzoraka: sok od šipka bez dodataka, sok kojem je dodana limunska kiselina i sok kojem je dodana limunska kiselina i konzumni šećer. Svježe ocijeđeni sok od šipka imao je 17, 3 % suhe tvari, 16, 4 oBrix topljive suhe tvari, 4, 1 pH vrijednost, 0, 4 % ukupnih kiselina, 17, 7 mg/100g vit C, te 207, 9 mg GAE/100g svježe tvari ukupnih fenola. Pripremljeni uzorci termički su obrađeni postupkom pasterizacije. Postupkom pasterizacije došlo je do degradacije sadržaja vitamina C i ukupnih fenola. Pri skladištenju sadržaj vit C i ukupnih fenola značajno se smanjio u svim analiziranim uzorcima soka od šipka.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Ante Galić
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)
Jelena Gadže
(autor)