Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 689174

Pigmentni sastav različito obojenog korijena mrkve


Šic Žlabur, Jana; Voća, Sandra; Dobričević, Nadica; Benko, Božidar; Fabek, Sanja; Galić, Ante; Pliestić, Stjepan
Pigmentni sastav različito obojenog korijena mrkve // Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 325-328 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 689174 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pigmentni sastav različito obojenog korijena mrkve
(The pigment composition of different colored carrot roots)

Autori
Šic Žlabur, Jana ; Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Benko, Božidar ; Fabek, Sanja ; Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 325-328

Skup
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
sorte mrkve; karotenoidi; antocijani; kemijski sastav
(carrot cultivars; carotenoids; anthocyanins; nutritional composition)

Sažetak
Količina pigmentnih spojeva u izravnoj je korelaciji s vanjskom bojom korijena mrkve. Cilj ovog rada bio je odrediti sadržaj karotenoida i antocijana te razlike nutritivnog sastava sedam sorti mrkve. Analizom nutritivnog sastava istraživanih sorti mrkve utvrđene su visoko signifikantne razlike između svih analiziranih parametara. U narančasto obojenim sortama mrkve utvrđen je najveći sadržaj β-karotena (16, 55 mg/100g svježe tvari) dok je u ljubičasto obojenim utvrđen najviši sadržaj ukupnih antocijana (303, 19 mg/kg) i ukupnih fenola. Temeljem navedenih rezultata može sezaključiti da se mrkve različitog sortimenta značajno razlikuju u osnovnom nutritivnom sastavu, kao i u sastavu pigmentnih spojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Šic Žlabur, Jana; Voća, Sandra; Dobričević, Nadica; Benko, Božidar; Fabek, Sanja; Galić, Ante; Pliestić, Stjepan
Pigmentni sastav različito obojenog korijena mrkve // Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 325-328 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Šic Žlabur, J., Voća, S., Dobričević, N., Benko, B., Fabek, S., Galić, A. & Pliestić, S. (2014) Pigmentni sastav različito obojenog korijena mrkve. U: Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {\v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Vo\'{c}a, Sandra and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Benko, Bo\v{z}idar and Fabek, Sanja and Gali\'{c}, Ante and Pliesti\'{c}, Stjepan}, year = {2014}, pages = {325-328}, keywords = {sorte mrkve, karotenoidi, antocijani, kemijski sastav}, title = {Pigmentni sastav razli\v{c}ito obojenog korijena mrkve}, keyword = {sorte mrkve, karotenoidi, antocijani, kemijski sastav}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Vo\'{c}a, Sandra and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Benko, Bo\v{z}idar and Fabek, Sanja and Gali\'{c}, Ante and Pliesti\'{c}, Stjepan}, year = {2014}, pages = {325-328}, keywords = {carrot cultivars, carotenoids, anthocyanins, nutritional composition}, title = {The pigment composition of different colored carrot roots}, keyword = {carrot cultivars, carotenoids, anthocyanins, nutritional composition}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font