Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 689126

Primjena ultrazvuka i visokih hidrostatskih tlakova na promjenu raspodjele veličine masnih globula i kemijski sastav kravljeg mlijeka


Bosiljkov, Tomislav; Brnčić, Mladen; Karlović, Sven; Tripalo, Branko; Ježek, Damir; Dujmić, Filip; Vadlja, Denis
Primjena ultrazvuka i visokih hidrostatskih tlakova na promjenu raspodjele veličine masnih globula i kemijski sastav kravljeg mlijeka // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 8 (2013), 3-4; 82-89 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 689126 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena ultrazvuka i visokih hidrostatskih tlakova na promjenu raspodjele veličine masnih globula i kemijski sastav kravljeg mlijeka
(Application of Ultrasound and High Hydrostatic Pressures on Variation of Fat Globule Size and Chemical Composition of Cow Milk)

Autori
Bosiljkov, Tomislav ; Brnčić, Mladen ; Karlović, Sven ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Dujmić, Filip ; Vadlja, Denis

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 8 (2013), 3-4; 82-89

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
visoki hidrostatski tlak ; ultrazvuk ; kemijski sastav ; kravlje mlijeko
(high hydrostatic pressure ; ultrasound ; chemical composition ; cow milk)

Sažetak
Nove tehnologije, danas popularno nazvane netoplinske (primjena visokog hidrostatskog tlaka, pulsirajućih električnih polja, i ultrazvuka visokog intenziteta) imaju svojstvo da tijekom obrade ne utječu na značajno povišenje temperature čime u većini ostaju nepromijenjena teksturna i senzorička svojstva uzoraka koji se obrađuju. Vrijeme obrade uzoraka traje od nekoliko sekundi do 30 minuta. Konvencionalne postupke homogenizacije mlijeka moguće je unaprijediti novim metodama obrade. Cilj rada je pokazati prednosti utjecaja ultrazvuka visokog intenziteta u diskontinuiranom (maksimalna nominalna snaga 100W) i kontinuiranom postavu (maksimalna nominalna snaga 1000W sa protočnom ćelijom)kao i utjecaj visokog hidrostatskog tlaka (do 600 MPa) na raspodjelu veličine masnih globula. Budući da je homogenizacija mlijeka provedena pri optimalnim procesnim parametrima koji statistički značajno utječu na promjenu raspodjele veličine masnih globula mlijeka (stupanj homogenizacije), ispitan je i utjecaj ultrazvuka i visokog tlaka na promjenu kemijskog sastava kravljeg mlijeka. Optimalna raspodjela veličine globula masti u intervalu 0, 3 – 6 μm dobiva se u oba postava. Smanjenje vrijednosti medijana postiže se primjenom tlakova od 200MPa. Kemijska analiza provedena ultrazvukom niskih intenziteta pokazala je da diskontinuirani postav ultrazvuka i visoki hidrostatski tlak nemaju statistički značajan utjecaj na promjenu kemijskog sastava mlijeka. Ultrazvučni kontinuirani postav ima utjecaja na promjenu sastava pepela (mineralnih tvari) pri nižim vrijednostima volumnih protoka.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Bosiljkov, Tomislav; Brnčić, Mladen; Karlović, Sven; Tripalo, Branko; Ježek, Damir; Dujmić, Filip; Vadlja, Denis
Primjena ultrazvuka i visokih hidrostatskih tlakova na promjenu raspodjele veličine masnih globula i kemijski sastav kravljeg mlijeka // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 8 (2013), 3-4; 82-89 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Bosiljkov, T., Brnčić, M., Karlović, S., Tripalo, B., Ježek, D., Dujmić, F. & Vadlja, D. (2013) Primjena ultrazvuka i visokih hidrostatskih tlakova na promjenu raspodjele veličine masnih globula i kemijski sastav kravljeg mlijeka. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 8 (3-4), 82-89.
@article{article, author = {Bosiljkov, Tomislav and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Karlovi\'{c}, Sven and Tripalo, Branko and Je\v{z}ek, Damir and Dujmi\'{c}, Filip and Vadlja, Denis}, year = {2013}, pages = {82-89}, keywords = {visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk, kemijski sastav, kravlje mlijeko}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {8}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Primjena ultrazvuka i visokih hidrostatskih tlakova na promjenu raspodjele veli\v{c}ine masnih globula i kemijski sastav kravljeg mlijeka}, keyword = {visoki hidrostatski tlak, ultrazvuk, kemijski sastav, kravlje mlijeko} }
@article{article, author = {Bosiljkov, Tomislav and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Karlovi\'{c}, Sven and Tripalo, Branko and Je\v{z}ek, Damir and Dujmi\'{c}, Filip and Vadlja, Denis}, year = {2013}, pages = {82-89}, keywords = {high hydrostatic pressure, ultrasound, chemical composition, cow milk}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {8}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Application of Ultrasound and High Hydrostatic Pressures on Variation of Fat Globule Size and Chemical Composition of Cow Milk}, keyword = {high hydrostatic pressure, ultrasound, chemical composition, cow milk} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font