Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 689086

Kakvoća jabučnog vina sorata 'Cripps Pink' i 'Idared'


Jemrić, Tomislav; Fruk, Goran; Šindrak, Zoran; Skendrović Babojelić, Martina; Jagatić Korenika, Ana Marija; Mihaljević Žulj, Marin; Puhelek, Ivana
Kakvoća jabučnog vina sorata 'Cripps Pink' i 'Idared' // Proceedings from 49 Croatian and 9 International Symposium on Agriculture / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 203-204 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 689086 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća jabučnog vina sorata 'Cripps Pink' i 'Idared'
(The quality of apple vines made from cvs. 'Cripps Pink' and 'Idared')

Autori
Jemrić, Tomislav ; Fruk, Goran ; Šindrak, Zoran ; Skendrović Babojelić, Martina ; Jagatić Korenika, Ana Marija ; Mihaljević Žulj, Marin ; Puhelek, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Proceedings from 49 Croatian and 9 International Symposium on Agriculture / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 203-204

ISBN
978-953-7871-22-2

Skup
49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16-21 02

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Malus x domestica Borkh.; jabučno vino; kemijski sastav; senzorna svojstva
(Malus x domestica Borkh.; cider; chemical analysis; sensory quality)

Sažetak
Cilj rada je bio utvrditi pogodnost dviju sorata jabuka ('Cripps Pink' i 'Idared') i komercijalnih sojeva kvasca Saccharomyces bayanus (Lalvin EC1118, Fermol Blanc) na osnovni kemijski sastav te senzorna svojstva jabučnog vina. Plodovi su ubrani u optimalnom roku za čuvanje, podvrgnuti tjedan dana dospijevanju na 20 °C, usitnjeni u mlinu za voće i isprešani u vodenoj preši uz pritisak 3 bara. Prilikom usitnjavanja dodan je pektolitički enzim i 20 g/hl sredstva za sulfitiranje (Aromax). Mošt je stacionarno taložen preko noći na temperaturi od 10 °C, pretočen i inokuliran kvascem. Fermentacija je provedena na 15 °C. Po završetku alkoholne fermentacije u vinima je provedena osnovna kemijska analiza te su organoleptički ocijenjena. Sorta je imala značajan utjecaj na udio alkohola ('Cripp's Pink': 7, 9 % vol. ; 'Idared': 6, 5 % vol.), ukupnog ekstrakta ('Cripps Pink': 27, 0 g/L. ; 'Idared': 19, 8 g/L.) i pepela ('Cripps Pink': 2, 74 g/L ; 'Idared': 1, 96 g/L). Razlike u sadržaju pojedinačnih organskih kiselina i pH bile su minimalne. Kinetika fermentacije te razgradnja šećera kod korištenih sojeva kvasaca bila je vrlo ujednačena. U senzornim svojstvima dobivenih vina izdvojila se sorta 'Idared' te 'Fermol Blanc' komercijalni soj kvasca.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Jemrić, Tomislav; Fruk, Goran; Šindrak, Zoran; Skendrović Babojelić, Martina; Jagatić Korenika, Ana Marija; Mihaljević Žulj, Marin; Puhelek, Ivana
Kakvoća jabučnog vina sorata 'Cripps Pink' i 'Idared' // Proceedings from 49 Croatian and 9 International Symposium on Agriculture / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 203-204 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Jemrić, T., Fruk, G., Šindrak, Z., Skendrović Babojelić, M., Jagatić Korenika, A., Mihaljević Žulj, M. & Puhelek, I. (2014) Kakvoća jabučnog vina sorata 'Cripps Pink' i 'Idared'. U: Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)Proceedings from 49 Croatian and 9 International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Jemri\'{c}, Tomislav and Fruk, Goran and \v{S}indrak, Zoran and Skendrovi\'{c} Babojeli\'{c}, Martina and Jagati\'{c} Korenika, Ana Marija and Mihaljevi\'{c} \v{Z}ulj, Marin and Puhelek, Ivana}, year = {2014}, pages = {203-204}, keywords = {Malus x domestica Borkh., jabu\v{c}no vino, kemijski sastav, senzorna svojstva}, isbn = {978-953-7871-22-2}, title = {Kakvo\'{c}a jabu\v{c}nog vina sorata 'Cripps Pink' i 'Idared'}, keyword = {Malus x domestica Borkh., jabu\v{c}no vino, kemijski sastav, senzorna svojstva}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jemri\'{c}, Tomislav and Fruk, Goran and \v{S}indrak, Zoran and Skendrovi\'{c} Babojeli\'{c}, Martina and Jagati\'{c} Korenika, Ana Marija and Mihaljevi\'{c} \v{Z}ulj, Marin and Puhelek, Ivana}, year = {2014}, pages = {203-204}, keywords = {Malus x domestica Borkh., cider, chemical analysis, sensory quality}, isbn = {978-953-7871-22-2}, title = {The quality of apple vines made from cvs. 'Cripps Pink' and 'Idared'}, keyword = {Malus x domestica Borkh., cider, chemical analysis, sensory quality}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font