Pregled bibliografske jedinice broj: 689086
Kakvoća jabučnog vina sorata 'Cripps Pink' i 'Idared'
Kakvoća jabučnog vina sorata 'Cripps Pink' i 'Idared' // Proceedings from 49 Croatian and 9 International Symposium on Agriculture / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 203-204 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 689086 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća jabučnog vina sorata 'Cripps Pink' i 'Idared'
(The quality of apple vines made from cvs. 'Cripps Pink' and 'Idared')
Autori
Jemrić, Tomislav ; Fruk, Goran ; Šindrak, Zoran ; Skendrović Babojelić, Martina ; Jagatić Korenika, Ana Marija ; Mihaljević Žulj, Marin ; Puhelek, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Proceedings from 49 Croatian and 9 International Symposium on Agriculture
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 203-204
ISBN
978-953-7871-22-2
Skup
49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16-21 02
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Malus x domestica Borkh.; jabučno vino; kemijski sastav; senzorna svojstva
(Malus x domestica Borkh.; cider; chemical analysis; sensory quality)
Sažetak
Cilj rada je bio utvrditi pogodnost dviju sorata jabuka ('Cripps Pink' i 'Idared') i komercijalnih sojeva kvasca Saccharomyces bayanus (Lalvin EC1118, Fermol Blanc) na osnovni kemijski sastav te senzorna svojstva jabučnog vina. Plodovi su ubrani u optimalnom roku za čuvanje, podvrgnuti tjedan dana dospijevanju na 20 °C, usitnjeni u mlinu za voće i isprešani u vodenoj preši uz pritisak 3 bara. Prilikom usitnjavanja dodan je pektolitički enzim i 20 g/hl sredstva za sulfitiranje (Aromax). Mošt je stacionarno taložen preko noći na temperaturi od 10 °C, pretočen i inokuliran kvascem. Fermentacija je provedena na 15 °C. Po završetku alkoholne fermentacije u vinima je provedena osnovna kemijska analiza te su organoleptički ocijenjena. Sorta je imala značajan utjecaj na udio alkohola ('Cripp's Pink': 7, 9 % vol. ; 'Idared': 6, 5 % vol.), ukupnog ekstrakta ('Cripps Pink': 27, 0 g/L. ; 'Idared': 19, 8 g/L.) i pepela ('Cripps Pink': 2, 74 g/L ; 'Idared': 1, 96 g/L). Razlike u sadržaju pojedinačnih organskih kiselina i pH bile su minimalne. Kinetika fermentacije te razgradnja šećera kod korištenih sojeva kvasaca bila je vrlo ujednačena. U senzornim svojstvima dobivenih vina izdvojila se sorta 'Idared' te 'Fermol Blanc' komercijalni soj kvasca.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Goran Fruk
(autor)
Ana-Marija Jagatić Korenika
(autor)
Zoran Šindrak
(autor)
Martina Skendrović Babojelić
(autor)
Ivana Puhelek
(autor)
Tomislav Jemrić
(autor)
Marin Mihaljević Žulj
(autor)