Pregled bibliografske jedinice broj: 688731
Učinak defolijacije na sadržaj fenolnih komponenti u pokožici vinove loze
Učinak defolijacije na sadržaj fenolnih komponenti u pokožici vinove loze // X. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka / Findrik Blažević, Z. ; Sudar, M. ; Šalić, A. ; Vrsalović Presečki, A. ; Vrsaljko, D. (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2014. str. 219-219 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 688731 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak defolijacije na sadržaj fenolnih komponenti u pokožici vinove loze
(Influence of defoliation on the content of phenolic components in the skin of red grape berries)
Autori
Rimac, Hrvoje ; Drenjačević, Mato ; Mendaš, Gordana ; Bojić, Mirza ; Vinković Vrček, Ivana ; Medić Šarić, Marica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
X. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka
/ Findrik Blažević, Z. ; Sudar, M. ; Šalić, A. ; Vrsalović Presečki, A. ; Vrsaljko, D. - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2014, 219-219
ISBN
978-953-6470-65-5
Skup
Susret mladih kemijskih inženjera (10 ; 2014)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.02.2014. - 21.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
flavonoidi; polifenoli; defolijacija; grožđe
(flavonoids; polyphenols; defoliation; grapes)
Sažetak
Ispitan je učinak defolijacije provedene tijekom faze razvoja bobica na fenolni sadržaj pokožice zrelog grožđa kod 3 različita vinska kultivara: Cabernet Sauvignon, Syrah i Frankovka. Ispitivanje je provedeno tijekom 2011. i 2012. godine u vinogorju Feričanci, a uključivao je 3 varijante: a) uklanjanje svih listova u zoni grožđa poslije cvatnje uz ostavljena 4 grozda po trsu, b) bez defolijacije uz ostavljena 4 grozda po trsu i c) kontrolni tretman, bez defolijacije i uklanjanja grozdova. Uzorkovanje bobica, po 100 bobica za svaki tretman, u tri ponavljanja, provedeno je po postizanju tehnološke zrelosti u obje godine istraživanja. Svi uzorci su potom ekstrahirani metanolom, a u svakom ekstraktu je određen sadržaj ukupnih antocijanina spektrofotometrijski, sadržaj ukupnih fenola primjenom Folin-Ciocalteuove metode, antioksidacijski status primjenom DPPH metode, te sadržaj pojedinačnih fenolnih kiselina i flavonoida (Slika 1.) primjenom HPLC metode. Rezultati istraživanja pokazali su da defolijacija ima pozitivan učinak na ukupnu kvalitetu grožđa kod sva tri vinska kultivara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Mirza Bojić
(autor)
Gordana Mendaš Starčević
(autor)
Ivana Vinković Vrček
(autor)
Marica Medić-Šarić
(autor)
Hrvoje Rimac
(autor)