Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 688731

Učinak defolijacije na sadržaj fenolnih komponenti u pokožici vinove loze


Rimac, Hrvoje; Drenjačević, Mato; Mendaš, Gordana; Bojić, Mirza; Vinković Vrček, Ivana; Medić Šarić, Marica
Učinak defolijacije na sadržaj fenolnih komponenti u pokožici vinove loze // X. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka / Findrik Blažević, Z. ; Sudar, M. ; Šalić, A. ; Vrsalović Presečki, A. ; Vrsaljko, D. (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2014. str. 219-219 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 688731 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak defolijacije na sadržaj fenolnih komponenti u pokožici vinove loze
(Influence of defoliation on the content of phenolic components in the skin of red grape berries)

Autori
Rimac, Hrvoje ; Drenjačević, Mato ; Mendaš, Gordana ; Bojić, Mirza ; Vinković Vrček, Ivana ; Medić Šarić, Marica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
X. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka / Findrik Blažević, Z. ; Sudar, M. ; Šalić, A. ; Vrsalović Presečki, A. ; Vrsaljko, D. - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2014, 219-219

ISBN
978-953-6470-65-5

Skup
Susret mladih kemijskih inženjera (10 ; 2014)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.02.2014. - 21.02.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
flavonoidi; polifenoli; defolijacija; grožđe
(flavonoids; polyphenols; defoliation; grapes)

Sažetak
Ispitan je učinak defolijacije provedene tijekom faze razvoja bobica na fenolni sadržaj pokožice zrelog grožđa kod 3 različita vinska kultivara: Cabernet Sauvignon, Syrah i Frankovka. Ispitivanje je provedeno tijekom 2011. i 2012. godine u vinogorju Feričanci, a uključivao je 3 varijante: a) uklanjanje svih listova u zoni grožđa poslije cvatnje uz ostavljena 4 grozda po trsu, b) bez defolijacije uz ostavljena 4 grozda po trsu i c) kontrolni tretman, bez defolijacije i uklanjanja grozdova. Uzorkovanje bobica, po 100 bobica za svaki tretman, u tri ponavljanja, provedeno je po postizanju tehnološke zrelosti u obje godine istraživanja. Svi uzorci su potom ekstrahirani metanolom, a u svakom ekstraktu je određen sadržaj ukupnih antocijanina spektrofotometrijski, sadržaj ukupnih fenola primjenom Folin-Ciocalteuove metode, antioksidacijski status primjenom DPPH metode, te sadržaj pojedinačnih fenolnih kiselina i flavonoida (Slika 1.) primjenom HPLC metode. Rezultati istraživanja pokazali su da defolijacija ima pozitivan učinak na ukupnu kvalitetu grožđa kod sva tri vinska kultivara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Rimac, Hrvoje; Drenjačević, Mato; Mendaš, Gordana; Bojić, Mirza; Vinković Vrček, Ivana; Medić Šarić, Marica
Učinak defolijacije na sadržaj fenolnih komponenti u pokožici vinove loze // X. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka / Findrik Blažević, Z. ; Sudar, M. ; Šalić, A. ; Vrsalović Presečki, A. ; Vrsaljko, D. (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2014. str. 219-219 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Rimac, H., Drenjačević, M., Mendaš, G., Bojić, M., Vinković Vrček, I. & Medić Šarić, M. (2014) Učinak defolijacije na sadržaj fenolnih komponenti u pokožici vinove loze. U: Findrik Blažević, Z., Sudar, M., Šalić, A., Vrsalović Presečki, A. & Vrsaljko, D. (ur.)X. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Rimac, Hrvoje and Drenja\v{c}evi\'{c}, Mato and Menda\v{s}, Gordana and Boji\'{c}, Mirza and Vinkovi\'{c} Vr\v{c}ek, Ivana and Medi\'{c} \v{S}ari\'{c}, Marica}, year = {2014}, pages = {219-219}, keywords = {flavonoidi, polifenoli, defolijacija, gro\v{z}\dje}, isbn = {978-953-6470-65-5}, title = {U\v{c}inak defolijacije na sadr\v{z}aj fenolnih komponenti u poko\v{z}ici vinove loze}, keyword = {flavonoidi, polifenoli, defolijacija, gro\v{z}\dje}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Rimac, Hrvoje and Drenja\v{c}evi\'{c}, Mato and Menda\v{s}, Gordana and Boji\'{c}, Mirza and Vinkovi\'{c} Vr\v{c}ek, Ivana and Medi\'{c} \v{S}ari\'{c}, Marica}, year = {2014}, pages = {219-219}, keywords = {flavonoids, polyphenols, defoliation, grapes}, isbn = {978-953-6470-65-5}, title = {Influence of defoliation on the content of phenolic components in the skin of red grape berries}, keyword = {flavonoids, polyphenols, defoliation, grapes}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font