Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 687725

Budućnost tehnologije proizvodnje hrane za životinje s osvrtom na termičku obradu


Pliestić, Stjepan; Galić, Ante; Dobričević, Nadica; Voća, Sandra; Šic Žlabur, Jana
Budućnost tehnologije proizvodnje hrane za životinje s osvrtom na termičku obradu // XX Međunarodno savjetovanje Krmiva 2013: Zbornik sažetaka / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2013. str. 75-75 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 687725 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Budućnost tehnologije proizvodnje hrane za životinje s osvrtom na termičku obradu
(The future of feed technology in croatia, with emphasis on thermal processes)

Autori
Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XX Međunarodno savjetovanje Krmiva 2013: Zbornik sažetaka / Lulić, Slavko - Zagreb : Krmiva, 2013, 75-75

Skup
XX Međunarodno savjetovanje Krmiva 2013

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.06.2013. - 07.06.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
krmne smjese; zakonodavstvo; HACCP; ISO; termička obrada
(feed; legislation; HACCP; ISO; thermal processes)

Sažetak
Kvalitetna hrana i krmne smjese vrlo su važni za ljudsku prehranu. Presudna karika u kvaliteti krmnih smjesa je proizvodno postrojenje. Prošlo desetljeće u proizvodnji krmnih smjesa u RH obilježilo je nekoliko ključnih točaka, kao što je usklađivanje zakonodavstva RH sa zakonodavstvom EU na svim razinama, što je rezultiralo uvođenjem niza mjera za utvrđivanje sljedivosti, povećanje sigurnosti i kakvoće proizvedenih krmnih smjesa (HACCP, ISO, FEFAC smjernice dobre proizvođačke prakse, itd.), većim nadzorom proizvodnje, nadzorom homogenosti i stabilnosti, nadzor unakrsnog onečišćenja (cross contamination) i onečišćenja putem opreme (carry over). Također su uvedene nove tehnologije u proizvodnju, s pojačanim nadzorom skladištenja i transporta kako sirovina i dodataka tako i gotovih smjesa. Uz navedeno, posebna pozornost posvećena je energetskoj učinkovitosti postrojenja i brizi za okoliš. U budućem desetogodišnjem periodu, predviđa se daljnje pooštrenje zakonskih okvira u proizvodnji krmnih smjesa sa ciljem povećanja sigurnosti i higijene hrane i podizanje njene kvalitete. Osim već dobro poznatih tehnologija termičke obrade (kondicioniranje, peletiranje, ekstrudiranje, ekspandiranje, tostiranje, itd.) predviđa se uvođenje raznih načina povećanja higijene krmnih smjesa primjenom kondicioniranja - kratkotrajnog, dugotrajnog, superkondicioniranja, tzv. APC anaerobno (pasterizacija), kratkotrajna izloženost visokim temperaturama (HTST), hidrodimamičkim trenjem, tzv. SIRT sterilizacija (povećana retnecija i temperatura). Osim navedenog predviđa se intenzivnija primjena mikroniziranja i laserskih tehnologija u predobradi sirovine. Novi put u proizvodnji krmnih smjesa biti će primjena nano tehnologije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pliestić, Stjepan; Galić, Ante; Dobričević, Nadica; Voća, Sandra; Šic Žlabur, Jana
Budućnost tehnologije proizvodnje hrane za životinje s osvrtom na termičku obradu // XX Međunarodno savjetovanje Krmiva 2013: Zbornik sažetaka / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2013. str. 75-75 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Pliestić, S., Galić, A., Dobričević, N., Voća, S. & Šic Žlabur, J. (2013) Budućnost tehnologije proizvodnje hrane za životinje s osvrtom na termičku obradu. U: Lulić, S. (ur.)XX Međunarodno savjetovanje Krmiva 2013: Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Pliesti\'{c}, Stjepan and Gali\'{c}, Ante and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Vo\'{c}a, Sandra and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana}, editor = {Luli\'{c}, S.}, year = {2013}, pages = {75-75}, keywords = {krmne smjese, zakonodavstvo, HACCP, ISO, termi\v{c}ka obrada}, title = {Budu\'{c}nost tehnologije proizvodnje hrane za \v{z}ivotinje s osvrtom na termi\v{c}ku obradu}, keyword = {krmne smjese, zakonodavstvo, HACCP, ISO, termi\v{c}ka obrada}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pliesti\'{c}, Stjepan and Gali\'{c}, Ante and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Vo\'{c}a, Sandra and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana}, editor = {Luli\'{c}, S.}, year = {2013}, pages = {75-75}, keywords = {feed, legislation, HACCP, ISO, thermal processes}, title = {The future of feed technology in croatia, with emphasis on thermal processes}, keyword = {feed, legislation, HACCP, ISO, thermal processes}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font