Pregled bibliografske jedinice broj: 687725
Budućnost tehnologije proizvodnje hrane za životinje s osvrtom na termičku obradu
Budućnost tehnologije proizvodnje hrane za životinje s osvrtom na termičku obradu // XX Međunarodno savjetovanje Krmiva 2013: Zbornik sažetaka / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2013. str. 75-75 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 687725 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Budućnost tehnologije proizvodnje hrane za životinje s osvrtom na termičku obradu
(The future of feed technology in croatia, with emphasis on thermal processes)
Autori
Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XX Međunarodno savjetovanje Krmiva 2013: Zbornik sažetaka
/ Lulić, Slavko - Zagreb : Krmiva, 2013, 75-75
Skup
XX Međunarodno savjetovanje Krmiva 2013
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.06.2013. - 07.06.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
krmne smjese; zakonodavstvo; HACCP; ISO; termička obrada
(feed; legislation; HACCP; ISO; thermal processes)
Sažetak
Kvalitetna hrana i krmne smjese vrlo su važni za ljudsku prehranu. Presudna karika u kvaliteti krmnih smjesa je proizvodno postrojenje. Prošlo desetljeće u proizvodnji krmnih smjesa u RH obilježilo je nekoliko ključnih točaka, kao što je usklađivanje zakonodavstva RH sa zakonodavstvom EU na svim razinama, što je rezultiralo uvođenjem niza mjera za utvrđivanje sljedivosti, povećanje sigurnosti i kakvoće proizvedenih krmnih smjesa (HACCP, ISO, FEFAC smjernice dobre proizvođačke prakse, itd.), većim nadzorom proizvodnje, nadzorom homogenosti i stabilnosti, nadzor unakrsnog onečišćenja (cross contamination) i onečišćenja putem opreme (carry over). Također su uvedene nove tehnologije u proizvodnju, s pojačanim nadzorom skladištenja i transporta kako sirovina i dodataka tako i gotovih smjesa. Uz navedeno, posebna pozornost posvećena je energetskoj učinkovitosti postrojenja i brizi za okoliš. U budućem desetogodišnjem periodu, predviđa se daljnje pooštrenje zakonskih okvira u proizvodnji krmnih smjesa sa ciljem povećanja sigurnosti i higijene hrane i podizanje njene kvalitete. Osim već dobro poznatih tehnologija termičke obrade (kondicioniranje, peletiranje, ekstrudiranje, ekspandiranje, tostiranje, itd.) predviđa se uvođenje raznih načina povećanja higijene krmnih smjesa primjenom kondicioniranja - kratkotrajnog, dugotrajnog, superkondicioniranja, tzv. APC anaerobno (pasterizacija), kratkotrajna izloženost visokim temperaturama (HTST), hidrodimamičkim trenjem, tzv. SIRT sterilizacija (povećana retnecija i temperatura). Osim navedenog predviđa se intenzivnija primjena mikroniziranja i laserskih tehnologija u predobradi sirovine. Novi put u proizvodnji krmnih smjesa biti će primjena nano tehnologije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ante Galić
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)