Pregled bibliografske jedinice broj: 687394
Razvoj procesa anaerobne digestije pivske komine u laboratorijskom i pilot mjerilu
Razvoj procesa anaerobne digestije pivske komine u laboratorijskom i pilot mjerilu // Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad - Zbornik radova / Bogdanović, Predrag (ur.).
Beograd: Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo, Beograd, Sinđelićeva 21, 2013. str. 121-125 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 687394 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj procesa anaerobne digestije pivske komine u laboratorijskom i pilot mjerilu
(Development of anaerobic digestion of brewer's spent grain in the laboratory and pilot scale)
Autori
Panjičko, Mario ; Zupančič, Gregor ; Franjo, Mladen ; Klemenčič, Miran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad - Zbornik radova
/ Bogdanović, Predrag - Beograd : Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo, Beograd, Sinđelićeva 21, 2013, 121-125
ISBN
978-86-82931-57-7
Skup
Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad
Mjesto i datum
Subotica, Srbija, 10.04.2013. - 12.04.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
anaerobna digestija; bioplin; pivska komina
(anaerobic digestion; biogas; brewer's spent grain)
Sažetak
U procesima proizvodnje piva nastaju tri glavna toka otpada, pivska komina, otpadni kvasac i otpadna voda. Pivska komina, kao glavni nusprodukt proizvodnje piva, predstavlja oko 85% od ukupne količine nusprodukata. Bogata je celuloznim i neceluloznim polisaharidima te ima veliki potencijal za oporabu. U ovom radu predstavljeni su rezultati ispitivanja obrade pivske komine procesom anaerobne digestije. Bioplin nastao anaerobnom digestijom može se koristiti za proizvodnju električne energije i topline. Preliminarni rezultati pokazuju kako razgradnja suhe tvari u eksperimentima obrade pivske komine provedenim u laboratoriju iznosi do 72%, dok u eksperimentima provedenim u pilot postrojenju ona iznosi do 57%. Cilj ovog istraživanja je optimizacija procesa obrade pivske komine iz Pivovarne Laško anaerobnom digestijom, kao prvi korak u stvaranju finansijski isplativog i ekološki održivog sustava za pivovaru, koji bi uključivao obradu svih otpadnih tokova, uz minimizaciju količina koje se odlažu na odlagalište te proizvodnju energije koja bi se ponovno upotrebljavala u proizvodnom procesu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija