Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 686912

Utjecaj različitih udjela sojine pogače u krmnim smjesama na proizvodne rezultate brojlera


Pintar, Jasna; Janječić, Zlatko; Mužic, Stjepan; Bedeković, Dalibor; Kiš, Goran; Gazić, Ksenija; Kokot, Marija; Ferara, Damir
Utjecaj različitih udjela sojine pogače u krmnim smjesama na proizvodne rezultate brojlera // Zbornik sažetaka "Krmiva 2013" / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2013. str. 67-68 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 686912 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih udjela sojine pogače u krmnim smjesama na proizvodne rezultate brojlera
(Effect of different content of soybean cake in mixed feed on performance of broiler chicken)

Autori
Pintar, Jasna ; Janječić, Zlatko ; Mužic, Stjepan ; Bedeković, Dalibor ; Kiš, Goran ; Gazić, Ksenija ; Kokot, Marija ; Ferara, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka "Krmiva 2013" / Lulić, Slavko - Zagreb : Krmiva, 2013, 67-68

Skup
XX međunarodno savjetovanje Krmikva 2013

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.06.2013. - 07.06.2013

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
sojina sačma; sojina pogača; proizvodni pokazatelji; brojleri
(soybean meal; soybean oilcake; production performance; broilers)

Sažetak
Provedeno je istraživanje čiji je cilj bio ispitati utjecaj zamjene sojine sačme s 50 odnosno 100% sojine pogače na proizvodne rezultate brojlera. U istraživanju je korišteno 276 Ross muških hibridnih pilića koji su slučajnim izborom podijeljeni u tri hranidbena tretmana (SS- 0% sojine pogače, SS+SP-50% sojine pogače i SP-100% sojine pogače sa četiri ponavljanja. Brojleri su hranjeni krmnom smjesom starter (od 1. do 20. dana) i finišer (od 21. do 42. dana). Prosječne tjelesne mase brojlera u dobi od 20 dana iznosile su po tretmanima 624, 86 ; 714, 73 i 708, 48 grama, a 42. dana 2370, 80 ; 2434, 06 i 2428, 54 grama. Prosječna ukupna konverzija krmne smjese iznosila je 1, 85 ; 1, 76 i 1, 81 kg/kg. Mortalitet brojlera tijekom istraživanja kod tretmana SS+SP, kao i kod tretmana SP iznosio je 2, 2%, dok kod tretmana SS mortaliteta nije bilo. Randman klanja kod brojlera izdvojenih za klaoničku obradu iznosio je 73, 59 ; 74, 60 i 76, 30%, dok su vrijednosti mase trupova također bile ujednačene. Veću masu krila, bataka, leđa, jetre i želudaca imali su pilići kontrolne skupine, dok je veću masu zabataka, prsa i filea imala pokusna skupina hranjena krmnom smjesom koja je sadržavala samo sojinu pogaču kao izvor bjelančevina. Ta skupina imala je najmanje abdominalne masti. Na temelju dobivenih rezultata iz provedenog istraživanja vidljivo je da krmna smjesa sa sojinom pogačom u hranidbi brojlera daje približno iste rezultate kao i krmna smjesa sa sojinom sačmom, što opravdava korištenje sojine pogače u krmnim smjesama za hranidbu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pintar, Jasna; Janječić, Zlatko; Mužic, Stjepan; Bedeković, Dalibor; Kiš, Goran; Gazić, Ksenija; Kokot, Marija; Ferara, Damir
Utjecaj različitih udjela sojine pogače u krmnim smjesama na proizvodne rezultate brojlera // Zbornik sažetaka "Krmiva 2013" / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2013. str. 67-68 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Pintar, J., Janječić, Z., Mužic, S., Bedeković, D., Kiš, G., Gazić, K., Kokot, M. & Ferara, D. (2013) Utjecaj različitih udjela sojine pogače u krmnim smjesama na proizvodne rezultate brojlera. U: Lulić, S. (ur.)Zbornik sažetaka "Krmiva 2013".
@article{article, author = {Pintar, Jasna and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Mu\v{z}ic, Stjepan and Bedekovi\'{c}, Dalibor and Ki\v{s}, Goran and Gazi\'{c}, Ksenija and Kokot, Marija and Ferara, Damir}, editor = {Luli\'{c}, S.}, year = {2013}, pages = {67-68}, keywords = {sojina sa\v{c}ma, sojina poga\v{c}a, proizvodni pokazatelji, brojleri}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih udjela sojine poga\v{c}e u krmnim smjesama na proizvodne rezultate brojlera}, keyword = {sojina sa\v{c}ma, sojina poga\v{c}a, proizvodni pokazatelji, brojleri}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pintar, Jasna and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Mu\v{z}ic, Stjepan and Bedekovi\'{c}, Dalibor and Ki\v{s}, Goran and Gazi\'{c}, Ksenija and Kokot, Marija and Ferara, Damir}, editor = {Luli\'{c}, S.}, year = {2013}, pages = {67-68}, keywords = {soybean meal, soybean oilcake, production performance, broilers}, title = {Effect of different content of soybean cake in mixed feed on performance of broiler chicken}, keyword = {soybean meal, soybean oilcake, production performance, broilers}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font