Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 686899

Utjecaj udjela pogače uljane repice u krmnim smjesama na proizvodne rezultate i zdravlje peradi


Bedeković, Dalibor
Utjecaj udjela pogače uljane repice u krmnim smjesama na proizvodne rezultate i zdravlje peradi, 2013., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 686899 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj udjela pogače uljane repice u krmnim smjesama na proizvodne rezultate i zdravlje peradi
(Infulence of levels of rapeseed presscake on the performance and health of pultry)

Autori
Bedeković, Dalibor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.11

Godina
2013

Stranica
150

Mentor
Pintar, Jasna ; Artuković, Branka

Ključne riječi
pogača uljane repice; pilići; purani; guske; kokoši nesilice; proizvodni rezultati; masne kiseline; kvocijent PUFAn6/PUFAn3; patohistološke promjene
(rapeseed cake; chickens; turkeys; gees; laying hens; production results; fatty acid composition; PUFAn6/PUFAn3; histopathological changes)

Sažetak
Upotreba pogače uljane repice kao nusproizvoda proizvodnje biodizela već godinama predstavlja veliki izazov istraživačima i nutricionistima glede njenih udjela u krmnim smjesama za različite kategorije peradi. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi učinak udjela pogače uljane repice u hranidbi kokoši nesilica, pilića, purana i gusaka na proizvodne rezultate, zdravlje te na karakteristike jaja kokoši nesilica i mesa ostale spomenute tovne peradi. Životinje su hranjene smjesama bez dodatka pogače uljane repice (skupina T-0) te smjesama u kojima je udio pogače uljane repice iznosio 5 (T-5) odnosno 10 % (T-10) kod pilića, purana i gusaka, a kod kokoši nesilica 8 i 16 % (T-8 i T-16). Završne tjelesne mase i randmani pilića, purana i gusaka nisu se značajno razlikovali između skupina, dok je značajno veća konverzija utvrđena samo kod gusaka skupine T-10 kod kojih je utvrđen i znatno veći mortalitet. Patohistološkom pretragom utvrđene su obilnije promjene na parenhimskim organima pokusnih životinja u svim istraživanjima. Senzornom analizom je utvrđeno da su miris, okus i opća ocjena jaja značajno lošiji kod skupine T-16 (P<0, 0001) u odnosu na jaja skupine T-0 i T-8. Povećanje udjela pogače uljane repice nije dovelo do značajnije promjene sastava pojedinih masnih kiselina prsnog mišića purana, ali je utvrđen značajno veći udio PUFAn3 i manji kvocijent PUFAn6/PUFAn3 (P<0, 05) kod skupine T-10 u odnosu na T-0. Najizraženije promjene sastava pojedinih masnih kiselina utvrđene su u prsnom mišiću pilića, što je rezultiralo značajnim smanjenjem udjela SFA (P<0, 05) i kvocijenta PUFAn6/PUFAn3 (P<0, 0001) te povećanjem udjela PUFAn3 (P<0, 0001) kod skupine T-10 u odnosu na T-0. Masno kiselinski sastav prsnog mišića skupine T-5 kod purana i pilića slabo se razlikovao od skupine T-0. Jaja kokoši nesilica skupina T-8 i T-16 imala su značajno veći udio PUFAn3 te značajno manji kvocijent PUFAn6/PUFAn3 u odnosu na skupinu T-0 (P<0, 05). Temeljem dobivenih rezultata možemo zaključiti da je dodatak pogače uljane repice doveo do očekivanog povećanja udjela PUFAn3 i smanjenja kvocijenta PUFAn6/PUFAn3 u jajima i mesu istraživane peradi. Nadalje, nisu utvrđene negativne promjene proizvodnih pokazatelja kod pilića i purana pa se preporuča da udio pogače uljane repice u krmnim smjesama iznosi do 10 %, a kod gusaka i kokoši do 5 odnosno 8 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780703-0699 - Pogača uljane repice u hranidbi kokoši nesilica, pura i gusaka
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Pintar (mentor)

Avatar Url Branka Artuković (mentor)

Avatar Url Dalibor Bedeković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bedeković, Dalibor
Utjecaj udjela pogače uljane repice u krmnim smjesama na proizvodne rezultate i zdravlje peradi, 2013., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
Bedeković, D. (2013) 'Utjecaj udjela pogače uljane repice u krmnim smjesama na proizvodne rezultate i zdravlje peradi', doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bedekovi\'{c}, Dalibor}, year = {2013}, pages = {150}, keywords = {poga\v{c}a uljane repice, pili\'{c}i, purani, guske, koko\v{s}i nesilice, proizvodni rezultati, masne kiseline, kvocijent PUFAn6/PUFAn3, patohistolo\v{s}ke promjene}, title = {Utjecaj udjela poga\v{c}e uljane repice u krmnim smjesama na proizvodne rezultate i zdravlje peradi}, keyword = {poga\v{c}a uljane repice, pili\'{c}i, purani, guske, koko\v{s}i nesilice, proizvodni rezultati, masne kiseline, kvocijent PUFAn6/PUFAn3, patohistolo\v{s}ke promjene}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bedekovi\'{c}, Dalibor}, year = {2013}, pages = {150}, keywords = {rapeseed cake, chickens, turkeys, gees, laying hens, production results, fatty acid composition, PUFAn6/PUFAn3, histopathological changes}, title = {Infulence of levels of rapeseed presscake on the performance and health of pultry}, keyword = {rapeseed cake, chickens, turkeys, gees, laying hens, production results, fatty acid composition, PUFAn6/PUFAn3, histopathological changes}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font