Pregled bibliografske jedinice broj: 6847
Oplemenjivanja ječma za potrebe sladarstva i stočarstva u Republici Hrvatskoj
Oplemenjivanja ječma za potrebe sladarstva i stočarstva u Republici Hrvatskoj // Zbornik sa`etaka - XXXIII Znanstvenog skupa Hrvatskih agronoma / Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1997. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 6847 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oplemenjivanja ječma za potrebe sladarstva i stočarstva u Republici Hrvatskoj
(Barley Breeding for Malt-Production and Cattle Growing in The Republic of Croatia)
Autori
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sa`etaka - XXXIII Znanstvenog skupa
Hrvatskih agronoma
/ Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 1997
Skup
XXXIII Znanstveni skup Hrvatskih agronoma
Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 25.02.1997. - 28.02.1997
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ozimi dvoredni ječam; ozimi višeredni ječam; jari dvoredni ječam; kultivar; urod zrna; kakvoća slada; namjenska proizvodnja ječma
(two-rowed winter barley; six-rowed winter barley; two-rowed spring barley; variety; grain yield; malt quality; assigned production of barley)
Sažetak
Program oplemenjivanja ječma na Poljoprivrednom institutu u Osijeku obuhvaća ozimi dvoredni i višeredni ječam, te jari dvoredni ječam, a djelatnost je usmjerena k povećanju rodnosti i poboljšanju kakvoće s obzirom na potrebe industrije piva i slada, te stočarstva.Najbolji rezultati oplemenjivanja ječma na Poljoprivrednom institutu u Osijeku su u povećanju rodnosti kultivara ozimog dvorednog ječma, te poboljšanju njegove pivarske kakvoće, skraćenju stabljike i povećanju otpornosti na polijeganje. To potvrđuje kultivar Rex, koji je u pokusima OMMI-a u Republici Hrvatskoj tijekom šestogodišnjeg ispitivanja na ukupno 70 lokaliteta ostvario najveći urod u odnosu na ispitivane kultivare. Rezultati analize slada ukazuju da je od ovoga ječma, pri pravilnoj agrotehnici za proizvodnju pivarskog ječma moguće dobiti slad vrlo dobrih pivarskih
odlika. Novopriznati kultivar Viktor (1996. god.) ozimog dvorednog ječma u pokusima Komisije za ispitivanje sorti poljoprivrednog bilja, Ministarstva za poljoprivredu i šumarstvo Republike Hrvatske bio je višeg uroda zrna, ujednačenijeg zrna, veće hektolitarske mase zrna, bolje
otpornosti na polijeganje u odnosu na standardne kultivare Sladoran i Plaisant. Analiza slada ukazuje da je ovaj ječam dobre pivarske odlike, bolji od standardnih kultivara Sladorana i Plaisanta.Kultivari ozimog dvorednog ječma, poput Danka i Davida pogodniji su u najmjenskoj
proizvodnji za potrebe stočarstva, visoke su rodnosti, a otpornost na polijeganje u ovih kultivara omogućuje odgovarajuću gnojidbu dušikom, kojom možemo značajnije utjecati na povećenje sadržaja bjelančevina u zrnu. Na temelju dvogodišnjih ispitivanja (1995. i 1996. godina) na
Poljoprivrednom institutu u Osijeku visokim urodom zrna i visokom hektolitarskom masom zrna izdvojile su se linije Osk.5.s.287/8-93 i Osk.7.226/4-93, selekcionirane 1993. godine. Uočavamo da su nove linije Osk.5.s.287/8-93, Osk.7.226/4-93 i Osk. 5.78/25-91, prema ranije priznatim kultivarima, povećane otpornosti na polijeganje, iako duljina vlati ima tendenciju malog povećanja.U novih linija ozimog višerednog ječma Osk.6.101/1-94 i Osk.6.S.151/2-94 povećana je rodnost, a naročito ujednačenost zrna (urod zrna I klase). Značajno je povećana i otpornost na polijeganje, iako stabljika nije snižena, već pokazuje tendenciju povećanja u odnosu na ranije priznate kultivare ove odlike ječma.Na temelju uroda zrna, ujednačenosti zrna (urod zrna I klase), hektolitarske mase zrna iz pokusa jarog ječma u 1995. i 1996. godini izdvojile su se
linije Osk.7.80/2-93 i Osk.5.65/2-93. Rezultati analize slada, mehaničke i kemijske analize upućuju da bi, naročito, linija jarog ječma Osk.7.80/2-93 bila pogodna za proizvodnju slada.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA