Pregled bibliografske jedinice broj: 684619
UTJECAJ BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE NA KAKVOĆU VINA
UTJECAJ BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE NA KAKVOĆU VINA, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 684619 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE NA KAKVOĆU VINA
(The impact of lactic acid bacteria on wine quality)
Autori
Lazički, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.03
Godina
2013
Stranica
37
Mentor
Skelin, Andrea
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; vino; malolaktična fermentacija; Oenococcus oeni; metabolizam
(lactic acid bacteria; malolactic fermentation; Oenococcus oeni; metabolism)
Sažetak
Malolaktična fermentacija ili sekundarna fermentacija, u vinu nastaje metabolizmom bakterija mliječne kiseline (BMK) koje konvertiraju L-malat u L-laktat i CO2. Obično se pojavljuje u vinu nakon alkoholne fermentacije kada populacija BMK dosegne 106 CFU/ ml. U tom procesu, dvije malične grupe zamijenjene su sa samo jednom laktičnom što rezultira smanjenom kiselosti vina. Izolirane su brojne vrste bakterija mliječne kiseline koje sudjeluju u navedenom procesu, a pripadaju rodovima Leuconostoc, Pediococcus i Lactobacillus. Od brojnih vrsta bakterija mliječne kiseline Oenococcus oeni najbolje podnosi uvjete prisutne u vinu kao što su nizak pH, visok SO2 i visok postotak alkohola. Malolaktična fermentacija vina je poželjna iz više razloga: smanjuje kiselost, poboljšava organoleptička svojstva i povećava mikrobiološku stabilnost vina. Međutim, malolaktična fermentacija nije poželjna za sva vina. U toplijim područjima grožđe je manje kiselo pa bi daljnje smanjivanje kiselosti malolaktičnom fermentacijom dovelo do pogoršanja senzornih svojstava i biološke stabilnosti vina. Proces malolaktične fermentacije još je uvijek nedovoljno istražen te su potrebna nova znanja kako bi se ovaj značajan proces mogao kontrolirati tj. poticati ili zaustaviti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)