Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 684619

UTJECAJ BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE NA KAKVOĆU VINA


Lazički, Ivan
UTJECAJ BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE NA KAKVOĆU VINA, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 684619 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE NA KAKVOĆU VINA
(The impact of lactic acid bacteria on wine quality)

Autori
Lazički, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.03

Godina
2013

Stranica
37

Mentor
Skelin, Andrea

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; vino; malolaktična fermentacija; Oenococcus oeni; metabolizam
(lactic acid bacteria; malolactic fermentation; Oenococcus oeni; metabolism)

Sažetak
Malolaktična fermentacija ili sekundarna fermentacija, u vinu nastaje metabolizmom bakterija mliječne kiseline (BMK) koje konvertiraju L-malat u L-laktat i CO2. Obično se pojavljuje u vinu nakon alkoholne fermentacije kada populacija BMK dosegne 106 CFU/ ml. U tom procesu, dvije malične grupe zamijenjene su sa samo jednom laktičnom što rezultira smanjenom kiselosti vina. Izolirane su brojne vrste bakterija mliječne kiseline koje sudjeluju u navedenom procesu, a pripadaju rodovima Leuconostoc, Pediococcus i Lactobacillus. Od brojnih vrsta bakterija mliječne kiseline Oenococcus oeni najbolje podnosi uvjete prisutne u vinu kao što su nizak pH, visok SO2 i visok postotak alkohola. Malolaktična fermentacija vina je poželjna iz više razloga: smanjuje kiselost, poboljšava organoleptička svojstva i povećava mikrobiološku stabilnost vina. Međutim, malolaktična fermentacija nije poželjna za sva vina. U toplijim područjima grožđe je manje kiselo pa bi daljnje smanjivanje kiselosti malolaktičnom fermentacijom dovelo do pogoršanja senzornih svojstava i biološke stabilnosti vina. Proces malolaktične fermentacije još je uvijek nedovoljno istražen te su potrebna nova znanja kako bi se ovaj značajan proces mogao kontrolirati tj. poticati ili zaustaviti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andrea Skelin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lazički, Ivan
UTJECAJ BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE NA KAKVOĆU VINA, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Lazički, I. (2013) 'UTJECAJ BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE NA KAKVOĆU VINA', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lazi\v{c}ki, Ivan}, year = {2013}, pages = {37}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, vino, malolakti\v{c}na fermentacija, Oenococcus oeni, metabolizam}, title = {UTJECAJ BAKTERIJA MLIJE\v{C}NE KISELINE NA KAKVO\'{C}U VINA}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, vino, malolakti\v{c}na fermentacija, Oenococcus oeni, metabolizam}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lazi\v{c}ki, Ivan}, year = {2013}, pages = {37}, keywords = {lactic acid bacteria, malolactic fermentation, Oenococcus oeni, metabolism}, title = {The impact of lactic acid bacteria on wine quality}, keyword = {lactic acid bacteria, malolactic fermentation, Oenococcus oeni, metabolism}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font