Pregled bibliografske jedinice broj: 684481
Okratoksin A u domaćim kobasicama proizvedenim od mesa tretiranih svinja
Okratoksin A u domaćim kobasicama proizvedenim od mesa tretiranih svinja // Danas znanost - sutra industrija : zbornik radova / Jukić, Ante (ur.).
Zagreb : Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 265-275 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 684481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Okratoksin A u domaćim kobasicama proizvedenim od mesa tretiranih svinja
(Ochratoxin A in homemade sausages produced from treated pigs)
Autori
Perši, Nina ; Pleadin, Jelka ; Kovačević, Dragan ; Milić, Dinka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Danas znanost - sutra industrija : zbornik radova
/ Jukić, Ante - Zagreb : Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 265-275
Skup
14. Ružičkini dani
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 13.09.2012. - 15.09.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
okratoksin A; domaće kuhane i trajne kobasice; HPLC-FD metoda
(ochratoxin A; cooked and dried homemade sausages; HPLC-FD method)
Sažetak
Okratoksin A (OTA) je prirodni kontaminant žitarica i krmnih smjesa, često prisutan u mesu i iznutricama farmskih životinja te proizvodima životinjskog podrijetla. Cilj ovog rada bio je odrediti ostatke OTA u različitim vrstama domaćih kobasica proizvedenim od svinja nakon subkroničnog tretmana sa OTA. Tretiranoj skupini grla (n=5) OTA je davan tijekom 30 dana u dozi od 300 µg OTA/kg krmne smjese dok ostala grla (n=5) nisu bila tretirana i činila su kontrolnu skupinu. Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, iz izdvojenih sirovina, prema tradicionalnim recepturama, proizvedene su kuhane (jetrenjača, krvavica i pašteta) i trajne (kulen, slavonska kobasica i domaća salama) kobasice. Koncentracije ostataka OTA u navedenim proizvodima određene su primjenom metode tekućinske kromatografije sa fluoroscentnom detekcijom (HPLC-FD). Najviše koncentracije OTA u gotovim proizvodima određene su u krvavicama (12, 82 µg/kg), potom jetrenjačama (12, 17 µg/kg) te pašteti (7, 92 µg/kg) dok su u trajnim kobasicama koncentracije OTA bile značajno niže i kretale su se u rasponu od 5, 19 µg/kg do 5, 75 µg/kg. Utvrđeno je da subkronično izlaganje svinja OTA putem ishrane krmnom smjesom dovodi do kumulacije ostataka OTA u pojedinim unutarnjim organima i dijelovima trupa svinja. Koncentracija ostataka OTA u gotovim proizvodima u izravnoj je ovisnosti od upotrebljene sirovine, o stupnju kontaminiranosti sirovina i njihovom masenom udjelu u gotovim proizvodima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek