Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 684481

Okratoksin A u domaćim kobasicama proizvedenim od mesa tretiranih svinja


Perši, Nina; Pleadin, Jelka; Kovačević, Dragan; Milić, Dinka
Okratoksin A u domaćim kobasicama proizvedenim od mesa tretiranih svinja // Danas znanost - sutra industrija : zbornik radova / Jukić, Ante (ur.).
Zagreb : Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 265-275 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 684481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Okratoksin A u domaćim kobasicama proizvedenim od mesa tretiranih svinja
(Ochratoxin A in homemade sausages produced from treated pigs)

Autori
Perši, Nina ; Pleadin, Jelka ; Kovačević, Dragan ; Milić, Dinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Danas znanost - sutra industrija : zbornik radova / Jukić, Ante - Zagreb : Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 265-275

Skup
14. Ružičkini dani

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 13.09.2012. - 15.09.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
okratoksin A; domaće kuhane i trajne kobasice; HPLC-FD metoda
(ochratoxin A; cooked and dried homemade sausages; HPLC-FD method)

Sažetak
Okratoksin A (OTA) je prirodni kontaminant žitarica i krmnih smjesa, često prisutan u mesu i iznutricama farmskih životinja te proizvodima životinjskog podrijetla. Cilj ovog rada bio je odrediti ostatke OTA u različitim vrstama domaćih kobasica proizvedenim od svinja nakon subkroničnog tretmana sa OTA. Tretiranoj skupini grla (n=5) OTA je davan tijekom 30 dana u dozi od 300 µg OTA/kg krmne smjese dok ostala grla (n=5) nisu bila tretirana i činila su kontrolnu skupinu. Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, iz izdvojenih sirovina, prema tradicionalnim recepturama, proizvedene su kuhane (jetrenjača, krvavica i pašteta) i trajne (kulen, slavonska kobasica i domaća salama) kobasice. Koncentracije ostataka OTA u navedenim proizvodima određene su primjenom metode tekućinske kromatografije sa fluoroscentnom detekcijom (HPLC-FD). Najviše koncentracije OTA u gotovim proizvodima određene su u krvavicama (12, 82 µg/kg), potom jetrenjačama (12, 17 µg/kg) te pašteti (7, 92 µg/kg) dok su u trajnim kobasicama koncentracije OTA bile značajno niže i kretale su se u rasponu od 5, 19 µg/kg do 5, 75 µg/kg. Utvrđeno je da subkronično izlaganje svinja OTA putem ishrane krmnom smjesom dovodi do kumulacije ostataka OTA u pojedinim unutarnjim organima i dijelovima trupa svinja. Koncentracija ostataka OTA u gotovim proizvodima u izravnoj je ovisnosti od upotrebljene sirovine, o stupnju kontaminiranosti sirovina i njihovom masenom udjelu u gotovim proizvodima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Dragan Kovačević (autor)

Avatar Url Nina Kudumija (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Dinka Milić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Perši, Nina; Pleadin, Jelka; Kovačević, Dragan; Milić, Dinka
Okratoksin A u domaćim kobasicama proizvedenim od mesa tretiranih svinja // Danas znanost - sutra industrija : zbornik radova / Jukić, Ante (ur.).
Zagreb : Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 265-275 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Perši, N., Pleadin, J., Kovačević, D. & Milić, D. (2013) Okratoksin A u domaćim kobasicama proizvedenim od mesa tretiranih svinja. U: Jukić, A. (ur.)Danas znanost - sutra industrija : zbornik radova.
@article{article, author = {Per\v{s}i, Nina and Pleadin, Jelka and Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Mili\'{c}, Dinka}, editor = {Juki\'{c}, A.}, year = {2013}, pages = {265-275}, keywords = {okratoksin A, doma\'{c}e kuhane i trajne kobasice, HPLC-FD metoda}, title = {Okratoksin A u doma\'{c}im kobasicama proizvedenim od mesa tretiranih svinja}, keyword = {okratoksin A, doma\'{c}e kuhane i trajne kobasice, HPLC-FD metoda}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Per\v{s}i, Nina and Pleadin, Jelka and Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Mili\'{c}, Dinka}, editor = {Juki\'{c}, A.}, year = {2013}, pages = {265-275}, keywords = {ochratoxin A, cooked and dried homemade sausages, HPLC-FD method}, title = {Ochratoxin A in homemade sausages produced from treated pigs}, keyword = {ochratoxin A, cooked and dried homemade sausages, HPLC-FD method}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font