Pregled bibliografske jedinice broj: 68421
Razlike u procjeni mesnatosti svinja pri različitim načinima određivanja
Razlike u procjeni mesnatosti svinja pri različitim načinima određivanja // Poljoprivredna znanstvena smotra, 65 (2000), 4; 213-217 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 68421 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razlike u procjeni mesnatosti svinja pri različitim načinima određivanja
(Difference in predicting swine meatiness as a results of different measurements)
Autori
Luković, Zoran ; Uremović, Marija ; Uremović, Zvonimir ; Hrabak, Vedran ; Ambrušec, Ljubica
Izvornik
Poljoprivredna znanstvena smotra (0370-0291) 65
(2000), 4;
213-217
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
disekcija; mesnatost polovica; određivanje mesnatosti; svinja
(carcass meatiness; dissection; pig; predicting meatiness.)
Sažetak
Selekcija na povećanje mesnatosti svinja može biti opravdana ako se svinje plaćaju prema mesnatosti. Metodama procjene mesnatosti svinjskih oplovica na liniji klanja teško je mjerenjima na jednoj ili dvije točke dobiti visoku točnost procjene mesnatosti. Težiti dobivanju što je moguće veće preciznosti procjene mesnatosti ekonomski je opravdano. U cilju provjere točnosti određivanja mesnatosti polovica procijenjena je mesnatost mjerenjem debljine slanine i dubine mišića na jednom ili dva mjesta uz istovremeno određivanej mesnatosti metodom disekcije. Mesnatost polovica procijenjena pomoću ultrazvučnog uređaja mjerenjem na jednom mjestu i metodom disekcije u 19 tovljenika tjelesne mase 111, 39 kg iznosila je 49, 20 i 52, 45%. U 28 tovljenika tjelesne mase 100, 88 ustanovljen je postotak mesa u polovicama metodom "dvije točke" i disekcijom od 52, 16 i 57, 49%. Razlike u postotku mesa su signifikantne (P<0, 01). Zbog nedovoljne preciznosti pri određivanju mesnatosti pomoću ultrazvučne metode i metode "dvije točke" u odnosu na disekciju svinje su razvrstane u niže trgovačke klase nego što bi trebalo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- BIOSIS Previews (Biological Abstracts)