Pregled bibliografske jedinice broj: 684098
Proizvodnja tradicionalnih mesnih proizvoda od mesa crne slavonske svinje
Proizvodnja tradicionalnih mesnih proizvoda od mesa crne slavonske svinje, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 684098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja tradicionalnih mesnih proizvoda od mesa
crne slavonske svinje
(Production of traditional meat products from meat
of Black Slavonian pig)
Autori
Friščić, Stjepan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
25.09
Godina
2013
Stranica
23
Mentor
Kovačević Dragan
Ključne riječi
crna slavonska svinja ; kulen ; slavonska šunka ; kulenova seka ; domaća slavonska kobasica ; čvarci ; slanina
(Black Slavonian pigs ; “Kulen“ ; Slavonian ham ; „Kulenova seka“ ; Homemade Slavonian sausage ; greaves ; bacon)
Sažetak
Za procjenu ekonomičnosti proizvodnje (uzgoja i prerade) te kvalitetu mesa i mesnih proizvoda od crne slavonske svinje ne postoje dostatni literaturni podaci što upućuje na zaključak da će se istraživanja, posebice u kontekstu zaštite tradicionalnih mesnih proizvoda s područja Slavonije i Baranje, morati intenzivirati. S obzirom na način uzgoja (otvoreni ili poluotvoreni tip) meso od crne slavonske svinje iznimne je arome i kvalitete te ima veliki potencijal u proizvodnji trajnih mesnih proizvoda gdje su kao tehnološke operacije dominantne zrenje i fermentacija, odnosno gdje kvaliteta proizvoda i preferencije potrošača najviše ovisi o specifičnoj aromi (mirisu i okusu). Najčešći proizvodi dobiveni od crne slavonske svinje jesu: domaća slavonska kobasica, kulen, kulenova seka, slavonska šunka, slanina, čvarci i svinjska mast. Iz toga, ali i iz razloga što crna slavonska svinja spada u potencijalno ugrožene pasmine, potrebno je povećati proizvodne kapacitete što zahtijeva dodatne poticaje od strane države, intenziviranje istraživanja u ovom području te jačanje udruga proizvođača i njihovog povezivanja kroz proizvodne klastere.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Dragan Kovačević
(mentor)