Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 684098

Proizvodnja tradicionalnih mesnih proizvoda od mesa crne slavonske svinje


Friščić, Stjepan
Proizvodnja tradicionalnih mesnih proizvoda od mesa crne slavonske svinje, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 684098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja tradicionalnih mesnih proizvoda od mesa crne slavonske svinje
(Production of traditional meat products from meat of Black Slavonian pig)

Autori
Friščić, Stjepan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
25.09

Godina
2013

Stranica
23

Mentor
Kovačević Dragan

Ključne riječi
crna slavonska svinja ; kulen ; slavonska šunka ; kulenova seka ; domaća slavonska kobasica ; čvarci ; slanina
(Black Slavonian pigs ; “Kulen“ ; Slavonian ham ; „Kulenova seka“ ; Homemade Slavonian sausage ; greaves ; bacon)

Sažetak
Za procjenu ekonomičnosti proizvodnje (uzgoja i prerade) te kvalitetu mesa i mesnih proizvoda od crne slavonske svinje ne postoje dostatni literaturni podaci što upućuje na zaključak da će se istraživanja, posebice u kontekstu zaštite tradicionalnih mesnih proizvoda s područja Slavonije i Baranje, morati intenzivirati. S obzirom na način uzgoja (otvoreni ili poluotvoreni tip) meso od crne slavonske svinje iznimne je arome i kvalitete te ima veliki potencijal u proizvodnji trajnih mesnih proizvoda gdje su kao tehnološke operacije dominantne zrenje i fermentacija, odnosno gdje kvaliteta proizvoda i preferencije potrošača najviše ovisi o specifičnoj aromi (mirisu i okusu). Najčešći proizvodi dobiveni od crne slavonske svinje jesu: domaća slavonska kobasica, kulen, kulenova seka, slavonska šunka, slanina, čvarci i svinjska mast. Iz toga, ali i iz razloga što crna slavonska svinja spada u potencijalno ugrožene pasmine, potrebno je povećati proizvodne kapacitete što zahtijeva dodatne poticaje od strane države, intenziviranje istraživanja u ovom području te jačanje udruga proizvođača i njihovog povezivanja kroz proizvodne klastere.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Dragan Kovačević (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Friščić, Stjepan
Proizvodnja tradicionalnih mesnih proizvoda od mesa crne slavonske svinje, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Friščić, S. (2013) 'Proizvodnja tradicionalnih mesnih proizvoda od mesa crne slavonske svinje', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fri\v{s}\v{c}i\'{c}, Stjepan}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {crna slavonska svinja, kulen, slavonska \v{s}unka, kulenova seka, doma\'{c}a slavonska kobasica, \v{c}varci, slanina}, title = {Proizvodnja tradicionalnih mesnih proizvoda od mesa crne slavonske svinje}, keyword = {crna slavonska svinja, kulen, slavonska \v{s}unka, kulenova seka, doma\'{c}a slavonska kobasica, \v{c}varci, slanina}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fri\v{s}\v{c}i\'{c}, Stjepan}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {Black Slavonian pigs, “Kulen“, Slavonian ham, „Kulenova seka“, Homemade Slavonian sausage, greaves, bacon}, title = {Production of traditional meat products from meat of Black Slavonian pig}, keyword = {Black Slavonian pigs, “Kulen“, Slavonian ham, „Kulenova seka“, Homemade Slavonian sausage, greaves, bacon}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font