Pregled bibliografske jedinice broj: 684051
Fenotipska karakterizacija autohtonih i referentnih sojeva Rhizobium spp. izoliranih iz tala Zagrebačke županije
Fenotipska karakterizacija autohtonih i referentnih sojeva Rhizobium spp. izoliranih iz tala Zagrebačke županije, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 684051 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenotipska karakterizacija autohtonih i referentnih sojeva Rhizobium spp. izoliranih iz tala Zagrebačke županije
(Phenotypic characterization of indigenous and reference Rhizobium spp. strains isolated from soils in Zagreb County)
Autori
Malašević, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2013
Stranica
28
Mentor
Huić Babić, Katarina
Ključne riječi
kvržične bakterije; fiksacija dušika; Rhizobium spp.; morfološke karakteristike; fenotipske karakteristike
(nodule bacteria; nitrogen fixation; Rhizobium spp.; morphological characteristics; phenotypic characteristics)
Sažetak
Kvržične bakterije u simbioznim zajednicama s leguminozama omogućavaju značajan unos biološki vezanog dušika u tlo. Zbog toga se prirodni proces simbiozne fiksacije dušika nastoji intenzivirati bakterizacijom sjemena leguminoza. Selekcija visoko učinkovitih sojeva kvržičnih bakterija jedan je od preduvjeta uspješne primjene bakterizacije sjemena graha. Poznato je kako se sojevi simbioznih fiksatora dušika značajno razlikuju u fenotipskim karakteristikama te da navedena svojstva značajno utječu na njihovu simbioznu učinkovitost, kompetitivnost, infektivnost, a time i na uspjeh predsjetvene bakterizacije. Poznavanje navedenih svojstava bitno je kod odabira soja za predsjetvenu bakterizaciju kako bi se primijenili visoko učinkoviti sojevi koji su istovremeno prilagođeni na ekološke uvjete u tlu. Cilj ovih istraživanja je utvrditi morfološke i fenotipske karakteristike 16 autohtonih te 4 referentna/tipska soja Rhizobium spp. izoliranih iz tala Zagrebačke županije. Istraživanjima je utvrđeno da se sojevi razlikuju u sposobnosti rasta pri različitim koncentracijama soli, na različitim vrijednostima pH, po tolerantnosti na visoke temperature, u mobilnosti fosfata te sposobnosti usvajanja različitih izvora šećera. Ispitivanjem tolerantnosti sojeva na povišenu temperaturu utvrđen je dobar rast pri temperaturi od 37°C dok pri temperaturi od 42°C nije došlo do rasta bakterija. Istraživani autohtoni sojevi nisu pokazali tolerantnost na povišene koncentracije NaCl-a. Ispitivanja su pokazala slab rast bakterija pri pH vrijednosti 4, dobar rast je zabilježen pri pH vrijednostima 8 i 9, dok je odličan rast zabilježen pri pH vrijednosti 5.5. Niti jedan istraživani soj nema sposobnost prevođenja teško topivih fosfata u topive. Sojevi su odlično rasli u prisutnosti šećera maltoze, dok je njihov slabiji rast zabilježen u prisutnosti ostalih istraživanih šećera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780692-0558 - Korisne mikrobne zajednice u održivom uzgoju leguminoza (Sikora, Sanja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Huić Babić
(mentor)