Pregled bibliografske jedinice broj: 683698
Pokazatelji klaoničke vrijednosti i kvalitete trupa janjadi dalmatinske pramenke
Pokazatelji klaoničke vrijednosti i kvalitete trupa janjadi dalmatinske pramenke // Meso, 15 (2013), 6; 455-463 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 683698 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pokazatelji klaoničke vrijednosti i kvalitete trupa janjadi dalmatinske pramenke
(Indicators of slaughter value and carcass quality of Dalmatian Pramenka lambs)
Autori
Krvavica, Marina ; Rogošić, Jozo ; Šarić, Tomislav ; Župan, Ivan ; Ganić, Amir ; Madir, Ante
Izvornik
Meso (1332-0025) 15
(2013), 6;
455-463
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
dalmatinska janjetina; klaonička vrijednost janjadi; osnovni dijelovi janjećih trupova
(Dalmatian lamb; lamb carcass quality; primal cuts of lamb carcass)
Sažetak
S ciljem utvrđivanja pokazatelja klaoničke vrijednosti i kvalitete trupa janjadi dalmatinske pramenke iz ekstenzivnog uzgoja, zaklano je 18 janjadi dobi 100±5 dana, po 6 iz tri županije: Šibensko-kninske (ŠK), Zadarske (Z) i Splitsko- dalmatinske (SD) od kojih pola muške (M), a pola ženske janjadi (Ž). Nakon klanja i klaoničke obrade trupova izvršeno je rasijecanje na osnovne dijelove trupa. Istraživanjem je utvrđeno da su janjad ŠK (24, 75 kg) i Z (24, 75 kg) bila teža (P<0, 05) od janjadi SD (21, 17 kg), a slične su razlike (P<0, 05) utvrđene i za klaoničku masu (ŠK 12, 10 kg ; Z 11, 92 kg ; SD 9, 75 kg), masu kože i nogu, pluća i srca, slezene te jetara, no razlike u randmanu hladnog trupa (ŠK 48, 87%, Z 48, 12%, SD 46, 11%) nisu bile statistički značajne. Klasifi kacijom na liniji klanja svi su trupovi svrstani u kategoriju L, od kojih je 50% bilo u razredu B klasa 1, 22% u razredu C klasa 1, a 28% u razredu C klasa 2. Pri tom su svi trupovi iz SD županije bili u razredu B klasa 1, trupovi iz Z županije podjednako u sva tri razreda i klase (B1, C1, C2), a trupovi iz ŠK županije 50% u razredu C klasa 1, 33% u razredu C klasa 2 i 17% u razredu B klasa 1. Rasijecanjem trupova na osnovne dijelove utvrđeno je da but s potkoljenicom, plećka i potplećka zajedno čine gotovo 40% mase trupa. But s potkoljenicom, leđa, plećka, potplećka i glava janjadi SD imali su značajno manju (P<0, 05) masu u odnosu na janjad iz druge dvije županije, što je posljedica znatno manje prosječne mase trupa navedene janjadi. Unatoč utvrđenim razlikama u kvaliteti trupa janjadi iz pojedinih županija, može se zaključiti da su svi trupovi visoke kvalitete i vrlo povoljne konformacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Zadru
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record