Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 683698

Pokazatelji klaoničke vrijednosti i kvalitete trupa janjadi dalmatinske pramenke


Krvavica, Marina; Rogošić, Jozo; Šarić, Tomislav; Župan, Ivan; Ganić, Amir; Madir, Ante
Pokazatelji klaoničke vrijednosti i kvalitete trupa janjadi dalmatinske pramenke // Meso, 15 (2013), 6; 455-463 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)


CROSBI ID: 683698 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pokazatelji klaoničke vrijednosti i kvalitete trupa janjadi dalmatinske pramenke
(Indicators of slaughter value and carcass quality of Dalmatian Pramenka lambs)

Autori
Krvavica, Marina ; Rogošić, Jozo ; Šarić, Tomislav ; Župan, Ivan ; Ganić, Amir ; Madir, Ante

Izvornik
Meso (1332-0025) 15 (2013), 6; 455-463

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni

Ključne riječi
dalmatinska janjetina; klaonička vrijednost janjadi; osnovni dijelovi janjećih trupova
(Dalmatian lamb; lamb carcass quality; primal cuts of lamb carcass)

Sažetak
S ciljem utvrđivanja pokazatelja klaoničke vrijednosti i kvalitete trupa janjadi dalmatinske pramenke iz ekstenzivnog uzgoja, zaklano je 18 janjadi dobi 100±5 dana, po 6 iz tri županije: Šibensko-kninske (ŠK), Zadarske (Z) i Splitsko- dalmatinske (SD) od kojih pola muške (M), a pola ženske janjadi (Ž). Nakon klanja i klaoničke obrade trupova izvršeno je rasijecanje na osnovne dijelove trupa. Istraživanjem je utvrđeno da su janjad ŠK (24, 75 kg) i Z (24, 75 kg) bila teža (P<0, 05) od janjadi SD (21, 17 kg), a slične su razlike (P<0, 05) utvrđene i za klaoničku masu (ŠK 12, 10 kg ; Z 11, 92 kg ; SD 9, 75 kg), masu kože i nogu, pluća i srca, slezene te jetara, no razlike u randmanu hladnog trupa (ŠK 48, 87%, Z 48, 12%, SD 46, 11%) nisu bile statistički značajne. Klasifi kacijom na liniji klanja svi su trupovi svrstani u kategoriju L, od kojih je 50% bilo u razredu B klasa 1, 22% u razredu C klasa 1, a 28% u razredu C klasa 2. Pri tom su svi trupovi iz SD županije bili u razredu B klasa 1, trupovi iz Z županije podjednako u sva tri razreda i klase (B1, C1, C2), a trupovi iz ŠK županije 50% u razredu C klasa 1, 33% u razredu C klasa 2 i 17% u razredu B klasa 1. Rasijecanjem trupova na osnovne dijelove utvrđeno je da but s potkoljenicom, plećka i potplećka zajedno čine gotovo 40% mase trupa. But s potkoljenicom, leđa, plećka, potplećka i glava janjadi SD imali su značajno manju (P<0, 05) masu u odnosu na janjad iz druge dvije županije, što je posljedica znatno manje prosječne mase trupa navedene janjadi. Unatoč utvrđenim razlikama u kvaliteti trupa janjadi iz pojedinih županija, može se zaključiti da su svi trupovi visoke kvalitete i vrlo povoljne konformacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Ivan Župan (autor)

Avatar Url Marina Krvavica (autor)

Avatar Url Tomislav Šarić (autor)

Avatar Url Jozo Rogošić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Krvavica, Marina; Rogošić, Jozo; Šarić, Tomislav; Župan, Ivan; Ganić, Amir; Madir, Ante
Pokazatelji klaoničke vrijednosti i kvalitete trupa janjadi dalmatinske pramenke // Meso, 15 (2013), 6; 455-463 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
Krvavica, M., Rogošić, J., Šarić, T., Župan, I., Ganić, A. & Madir, A. (2013) Pokazatelji klaoničke vrijednosti i kvalitete trupa janjadi dalmatinske pramenke. Meso, 15 (6), 455-463.
@article{article, author = {Krvavica, Marina and Rogo\v{s}i\'{c}, Jozo and \v{S}ari\'{c}, Tomislav and \v{Z}upan, Ivan and Gani\'{c}, Amir and Madir, Ante}, year = {2013}, pages = {455-463}, keywords = {dalmatinska janjetina, klaoni\v{c}ka vrijednost janjadi, osnovni dijelovi janje\'{c}ih trupova}, journal = {Meso}, volume = {15}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Pokazatelji klaoni\v{c}ke vrijednosti i kvalitete trupa janjadi dalmatinske pramenke}, keyword = {dalmatinska janjetina, klaoni\v{c}ka vrijednost janjadi, osnovni dijelovi janje\'{c}ih trupova} }
@article{article, author = {Krvavica, Marina and Rogo\v{s}i\'{c}, Jozo and \v{S}ari\'{c}, Tomislav and \v{Z}upan, Ivan and Gani\'{c}, Amir and Madir, Ante}, year = {2013}, pages = {455-463}, keywords = {Dalmatian lamb, lamb carcass quality, primal cuts of lamb carcass}, journal = {Meso}, volume = {15}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Indicators of slaughter value and carcass quality of Dalmatian Pramenka lambs}, keyword = {Dalmatian lamb, lamb carcass quality, primal cuts of lamb carcass} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font