Pregled bibliografske jedinice broj: 68201
Učinkovitost endomikorize na neke povrtne kulture
Učinkovitost endomikorize na neke povrtne kulture, 1997., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 68201 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinkovitost endomikorize na neke povrtne kulture
(Effect of Endomycorrhiza on some vegetable crops)
Autori
Novak, Bruno
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.06
Godina
1997
Stranica
88
Mentor
Lešić, Ružica
Ključne riječi
VA mikoriza; inokulum; salata; celer; rajčica; luk
(VA mycorrhiza; lettuce; celeriac; tomato; onion)
Sažetak
Tijekom tri godine (1993 - 1995.) provedena su istraživanja o mogućem utjecaju endomikorize na rast presadnica i komponente prinosa pojedinih povrtnih kultura, što bi moglo biti vrlo značajno u smislu unapređenja gospodarstva, pogotovo u u organsko-biološkoj proizvodnji. Primjenjena su dva soja endomikorizne gljive Glomus etunicatum u količini od 10 i 20 vol. % inokuluma, na četiri potpuno različite povrtne kulture kao što su salata (Lactuca sativa), rajčica (Lycopersicon lycopersicum), celer korjenaš (Apium graveolens var. rapaceum) i luk (Allium cepa), u uvjetima bez gnojidbe, zalijevanja i zaštite od bolesti i štetnika.
Na presadnicama je ustanovljen slijedeći postotak mikorizne infekcije: Salata (38 do 56 %), celer (50 do 63 %), rajčica (37 do 56 %) i luk (56 do 80 %), što se odrazilo u većoj visini i masi presadnica.
Nakon berbe izračunat je postotak mikorizne infekcije na korjenju navedenih kultura uzgojenih u poljskim uvjetima i on je iznosio: Salata (21 do 37 %), celer (17 do 33 %), rajčica (18 do 32 %) i luk (29 do 38 %), što je imalo u večini slućajeva pozitivne efekte na komponente prinosa povrtnih kultura, ali samo je kod luka u tehnološkoj zriobi postignuto opravdano povečanje rodnosti u sve tri godine istraživanja sa sojem G139 inokuliranim sa 10 i 20 vol. % inokuluma, te sojem G107 sa 20 vol. % inokulma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)