Pregled bibliografske jedinice broj: 680754
Aflatoksini u hrani i hepatocelularni karcinom
Aflatoksini u hrani i hepatocelularni karcinom // Medix, 13 (2013), 107/108; 186-190 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 680754 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aflatoksini u hrani i hepatocelularni karcinom
(Aflatoxins in food and hepatocellular carcinoma)
Autori
Šegvić Klarić, Maja
Izvornik
Medix (1331-3002) 13
(2013), 107/108;
186-190
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
aflatoksini ; hepatocelularni karcinom ; mikotoksini
(aflatoxins ; hepatocellular carcinoma ; mycotoxins)
Sažetak
Aflatoksini su toksični metaboliti plijesni koji imaju hepatotoksično i kancerogeno djelovanje. Ljudi su zbog hrane najviše izloženi AFB1 te zbog mlijeka i mliječnih proizvoda AFM1. AFB1 se u jetri metabolizira u nekoliko produkata od kojih AFB1- egzo-epoksid ima najveći mutageni i kancerogeni potencijal. Kancerogenost AFM1 je znatno manja od AFB1. Kod ljudi u nekim zemljama Azije i Afrike zabilježena je akutna aflatoksikoza te hepatocelularni karcinom (HCC) koji je izravno povezan s unosom AFB1. Pretpostavlja se da u etiologiji HCC-a važnu ulogu ima sinergizam između AFB1 i infekcije s virusom hepatitisa B te sinergizam AFB1 i mikotoksina fumonizina, koji su promotori kancerogeneze. Većina zemalja u svijetu ima propise o dopuštenim koncentracijama pojedinih mikotoksina u hrani, pri čemu postoje neke razlike. Hrvatsko zakonodavstvo je uskladilo propise s Europskom unijom.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
006-0061117-1242 - Mikromicete, interakcije toksičnih metabolita-zdravlje i prevencija (Šegvić Klarić, Maja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Maja Šegvić Klarić
(autor)