Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 679512

OPTIMIRANJE DJELOTVORNOSTI PROCESA MIKROFILTRACIJE I ULTRAFILTRACIJE SIRUTKE PRIMJENOM KERAMIČKIH MEMBRANA


Barukčić, Irena
OPTIMIRANJE DJELOTVORNOSTI PROCESA MIKROFILTRACIJE I ULTRAFILTRACIJE SIRUTKE PRIMJENOM KERAMIČKIH MEMBRANA, 2013., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 679512 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
OPTIMIRANJE DJELOTVORNOSTI PROCESA MIKROFILTRACIJE I ULTRAFILTRACIJE SIRUTKE PRIMJENOM KERAMIČKIH MEMBRANA
(OPTIMIZING EFFICIENCY OF WHEY MICROFILTRATION AND ULTRAFILTRATION BY APPLYING CERAMIC MEMBRANES)

Autori
Barukčić, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.04

Godina
2013

Stranica
217

Mentor
Božanić, Rajka

Ključne riječi
sirutka; mikrofiltracija; ultrafiltracija; keramičke membrane; djelotvornost; začepljivanje; mikrobiološka kvaliteta
(whey; microfiltration; ultrafiltration; ceramic membranes; efficiency; fouling; microbiological quality)

Sažetak
Mikrofiltracija i ultrafiltracija otvaraju nove mogućnosti iskorištavanja sirutke u prehrambene svrhe. Njihovom primjenom osigurava se mikrobiološka kvaliteta i očuvanje hranjive vrijednosti proizvoda, a glavni nedostatak je pojava začepljivanja membrana. Stoga je svrha ove disertacije optimirati proces mikrofiltracije sirutke kao alternativnog postupka pasterizaciji uz očuvanje nativnih proteina sirutke te ispitati njezin utjecaj kao predtretmana sa ciljem povećanja djelotvornosti ultrafiltracije. Filtracije su provedene pri različitim procesnim temperaturama (20ºC, 40ºC, 50ºC) korištenjem keramičkih membrana različitih graničnih vrijednosti zadržavanja (0, 1 µm, 0, 5 µm , 0, 8 µm, 20 kDa). Izuzetim uzorcima određivana je mikrobiološka kvaliteta te fizikalno kemijska svojstva. Mikrofiltracija primjenom membrana promjera pora 0, 5 µm i 0, 8 µm pokazala je dobar učinak na očuvanje prehrambene vrijednosti sirutke. Stupanj redukcije prisutnih mikroorganizama opada razmjerno veličini promjera pora primijenjenih membrana. Bez obzira na procesnu temperaturu, membrana od 0, 5 µm se pokazala optimalnom u smislu očuvanja hranjive vrijednosti i redukcije pristunih mirkoorganizama. Prema svim praćenim parametrima, ultrafiltracija pri 20°C se pokazala najpovoljnijim režimom za obradu svježe sirutke. Predtretman mikrofiltracijom primjenom membrana promjera pora 0, 8 µm nije povećao djelotvornost procesa ultrafiltracije, bez obzira na procesnu temperaturu. Predtretman mikrofiltracijom primjenom membrana promjera pora 0, 5 µm povećao je djelotvornost procesa ultrafiltracije, što se očituje prvenstveno u povećanju fluksa permeata i smanjenu formiranih otpora prema začepljivanju. Navedene promjene intenzivinije su pri procesnoj temperaturi od 20ºC.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Barukčić Jurina (autor)

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Barukčić, Irena
OPTIMIRANJE DJELOTVORNOSTI PROCESA MIKROFILTRACIJE I ULTRAFILTRACIJE SIRUTKE PRIMJENOM KERAMIČKIH MEMBRANA, 2013., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Barukčić, I. (2013) 'OPTIMIRANJE DJELOTVORNOSTI PROCESA MIKROFILTRACIJE I ULTRAFILTRACIJE SIRUTKE PRIMJENOM KERAMIČKIH MEMBRANA', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Baruk\v{c}i\'{c}, Irena}, year = {2013}, pages = {217}, keywords = {sirutka, mikrofiltracija, ultrafiltracija, kerami\v{c}ke membrane, djelotvornost, za\v{c}epljivanje, mikrobiolo\v{s}ka kvaliteta}, title = {OPTIMIRANJE DJELOTVORNOSTI PROCESA MIKROFILTRACIJE I ULTRAFILTRACIJE SIRUTKE PRIMJENOM KERAMI\v{C}KIH MEMBRANA}, keyword = {sirutka, mikrofiltracija, ultrafiltracija, kerami\v{c}ke membrane, djelotvornost, za\v{c}epljivanje, mikrobiolo\v{s}ka kvaliteta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Baruk\v{c}i\'{c}, Irena}, year = {2013}, pages = {217}, keywords = {whey, microfiltration, ultrafiltration, ceramic membranes, efficiency, fouling, microbiological quality}, title = {OPTIMIZING EFFICIENCY OF WHEY MICROFILTRATION AND ULTRAFILTRATION BY APPLYING CERAMIC MEMBRANES}, keyword = {whey, microfiltration, ultrafiltration, ceramic membranes, efficiency, fouling, microbiological quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font