Pregled bibliografske jedinice broj: 678842
Bioelektrička svojstva odmrznutog brancina skladištenog na -18 ºc sa flukutacijom temperature
Bioelektrička svojstva odmrznutog brancina skladištenog na -18 ºc sa flukutacijom temperature, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 678842 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioelektrička svojstva odmrznutog brancina skladištenog na -18 ºc sa flukutacijom temperature
(Bioelectrical properties of thawed sea bass stored at -18 ºC with fluctuations in temperature)
Autori
Vidaković, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2012
Stranica
34
Mentor
Vidaček, Sanja
Neposredni voditelj
Janči, Tibor
Ključne riječi
brancin (Dicentrarchus labrax) ; smrzavanje ; anizotropija ; impedancija ; fazni kut
(sea bass (Dicentrarchus labrax) ; freezing ; anisotropy ; phase angle ; impedance)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati bioelektričke parametre na odmrznutom brancinu skladištenom u smrznutom stanju 30 odnosno 90 dana na – 18 °C sa fluktuacijom i bez fluktuacije temperature. Fazni kut i impedancija mišićnog tkiva mjereni su na 35 uzoraka i to pri frekvencijama u rasponu od 100 Hz do 100 MHz. Visoke frekvencija mjerenja (iznad 1 MHz) korištene su kako bi se umanjio utjecaj anizotropije, inače izraženiji pri niskim frekvencijama. Rezultati su pokazali da se utjecaj anizotropije značajno smanjio povišenjem frekvencije kod mjerenja impedancije mišićnog tkiva, no ne i kod faznog kuta. Usporedbom sa fizikalno-kemijskim karakteristikama, skladištenje na – 18 ºC utječe na promjenu kvalitete brancina, pojedinih funkcionalnih (pH, sposobnosti vezanja vode, boja) i bioelektričkih parametara (impedancije i fazni kut), dok fluktuacija temperature ne utječe značajno na navedene karakteristike. Izmjeri električkih svojstava pri frekvencijama iznad 1 MHz nisu pouzdani pokazatelji razlika u kvaliteti smrznutih fileta kada uzorci ribe nisu smrznuti odmah nakon ulova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3621 - Bioimpedancijska spektroskopija u sustavu kontrole kvalitete i sigurnosti hrane (Petrak, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb