Pregled bibliografske jedinice broj: 678822
Ovisnost impedancijskih izmjera o temperaturi i tipu elektrode tijekom smrzavanja fileta brancina
Ovisnost impedancijskih izmjera o temperaturi i tipu elektrode tijekom smrzavanja fileta brancina, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 678822 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ovisnost impedancijskih izmjera o temperaturi i tipu elektrode tijekom smrzavanja fileta brancina
(Influence of impedance measurements on the temperature and type of electrodes during the freezing of the sea bass fillets)
Autori
Lekić, Antonela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2012
Stranica
34
Mentor
Vidaček, Sanja
Ključne riječi
brancin (Dicentrarchus labrax); smrzavanje; impedancija; fazni kut
(sea bass (Dicentrarchus labrax); freezing; phase angle; impedance)
Sažetak
Cilj ovog rada je bio utvrditi ovisnost električnih parametara tkiva fileta brancina (Dicentrarchus labrax) o promjeni temperature i tipu elektroda.impedancija(|Z|) i fazni kut(φ) su mjereni s dvije vrste elektroda, na dvadeset i sedam frekvencija u rasponu 100 Hz – 1 MHz. Rezultati su ukazali na primjenu elektroda s većim brojem igala jer se njihovom upotrebom pri višim frekvencijama smanjio utjecaj anizotropnosti na vrijednosti faznog kuta. Utjecaj temperature promatran je tijekom ciklusa dvostrukog smrzavanja i odmrzavanja fileta. Električna mjerenja izvršena su igličastim elektrodama spojenim serijski. Dobivene su jednadžbe za svježi, jedan put smrznuti i dva puta smrznuti i odmrznuti uzorak pri frekvencijama od 5 kHz, 50 kHz, 500 kHz i 960 kHz. Utvrđeno je da se vrijednosti faznog kuta nisu mijenjale s promjenom temperature uzorka. Fazni kut se pokazao stabilnijim parametrom za procjenu promjena na smrznutom ribljem tkivu jer ne ovisi o temperaturi, a pri višim frekvencijama i upotrebom pravilne elektrode ne ovisi niti o smjeru mišićnih vlakana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3621 - Bioimpedancijska spektroskopija u sustavu kontrole kvalitete i sigurnosti hrane (Petrak, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Sanja Vidaček
(mentor)