Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 678822

Ovisnost impedancijskih izmjera o temperaturi i tipu elektrode tijekom smrzavanja fileta brancina


Lekić, Antonela
Ovisnost impedancijskih izmjera o temperaturi i tipu elektrode tijekom smrzavanja fileta brancina, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 678822 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ovisnost impedancijskih izmjera o temperaturi i tipu elektrode tijekom smrzavanja fileta brancina
(Influence of impedance measurements on the temperature and type of electrodes during the freezing of the sea bass fillets)

Autori
Lekić, Antonela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2012

Stranica
34

Mentor
Vidaček, Sanja

Ključne riječi
brancin (Dicentrarchus labrax); smrzavanje; impedancija; fazni kut
(sea bass (Dicentrarchus labrax); freezing; phase angle; impedance)

Sažetak
Cilj ovog rada je bio utvrditi ovisnost električnih parametara tkiva fileta brancina (Dicentrarchus labrax) o promjeni temperature i tipu elektroda.impedancija(|Z|) i fazni kut(φ) su mjereni s dvije vrste elektroda, na dvadeset i sedam frekvencija u rasponu 100 Hz – 1 MHz. Rezultati su ukazali na primjenu elektroda s većim brojem igala jer se njihovom upotrebom pri višim frekvencijama smanjio utjecaj anizotropnosti na vrijednosti faznog kuta. Utjecaj temperature promatran je tijekom ciklusa dvostrukog smrzavanja i odmrzavanja fileta. Električna mjerenja izvršena su igličastim elektrodama spojenim serijski. Dobivene su jednadžbe za svježi, jedan put smrznuti i dva puta smrznuti i odmrznuti uzorak pri frekvencijama od 5 kHz, 50 kHz, 500 kHz i 960 kHz. Utvrđeno je da se vrijednosti faznog kuta nisu mijenjale s promjenom temperature uzorka. Fazni kut se pokazao stabilnijim parametrom za procjenu promjena na smrznutom ribljem tkivu jer ne ovisi o temperaturi, a pri višim frekvencijama i upotrebom pravilne elektrode ne ovisi niti o smjeru mišićnih vlakana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3621 - Bioimpedancijska spektroskopija u sustavu kontrole kvalitete i sigurnosti hrane (Petrak, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanja Vidaček (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lekić, Antonela
Ovisnost impedancijskih izmjera o temperaturi i tipu elektrode tijekom smrzavanja fileta brancina, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Lekić, A. (2012) 'Ovisnost impedancijskih izmjera o temperaturi i tipu elektrode tijekom smrzavanja fileta brancina', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Leki\'{c}, Antonela}, year = {2012}, pages = {34}, keywords = {brancin (Dicentrarchus labrax), smrzavanje, impedancija, fazni kut}, title = {Ovisnost impedancijskih izmjera o temperaturi i tipu elektrode tijekom smrzavanja fileta brancina}, keyword = {brancin (Dicentrarchus labrax), smrzavanje, impedancija, fazni kut}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Leki\'{c}, Antonela}, year = {2012}, pages = {34}, keywords = {sea bass (Dicentrarchus labrax), freezing, phase angle, impedance}, title = {Influence of impedance measurements on the temperature and type of electrodes during the freezing of the sea bass fillets}, keyword = {sea bass (Dicentrarchus labrax), freezing, phase angle, impedance}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font