Pregled bibliografske jedinice broj: 678404
Određivanje primarnih aroma u moštu bijelih sorti grožđa
Određivanje primarnih aroma u moštu bijelih sorti grožđa, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 678404 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje primarnih aroma u moštu bijelih sorti grožđa
(Identification of primary aroma of white grape varieties must)
Autori
Lisičar, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.07
Godina
2013
Stranica
31
Mentor
Kovačević Ganić, Karin
Ključne riječi
mošt; primarna aroma; SPME-GC/MS
(must; primary aroma; SPME-GC/MS)
Sažetak
Određivanje sortnih spojeva vina jedan je od najvažnijih koraka u procjeni arome i kvalitete vina. Glavni predstavnici primarne arome koji utječu na karakter i senzorske karakteristike vina su terpeni, C13-norizoprenoidi i C6-alkoholi. Uzorci mošta bijelih sorti grožđa analizirani su metodom plinske kromatografije s masenom spektrometrijom uz mikroekstrakciju na čvrstoj fazi (SPME-GC/MS). Identificirano je 15 različitih spojeva, a sortnoj aromi analiziranih uzoraka najviše doprinose eukaliptol (mirisa eukaliptusa), geranil aceton (slatka aroma), β-ionon (mirisa meda, ruže, ljiljana) te β-damaskenon (slatkog i bademastog mirisa).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb