Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 678404

Određivanje primarnih aroma u moštu bijelih sorti grožđa


Lisičar, Marina
Određivanje primarnih aroma u moštu bijelih sorti grožđa, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 678404 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje primarnih aroma u moštu bijelih sorti grožđa
(Identification of primary aroma of white grape varieties must)

Autori
Lisičar, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.07

Godina
2013

Stranica
31

Mentor
Kovačević Ganić, Karin

Ključne riječi
mošt; primarna aroma; SPME-GC/MS
(must; primary aroma; SPME-GC/MS)

Sažetak
Određivanje sortnih spojeva vina jedan je od najvažnijih koraka u procjeni arome i kvalitete vina. Glavni predstavnici primarne arome koji utječu na karakter i senzorske karakteristike vina su terpeni, C13-norizoprenoidi i C6-alkoholi. Uzorci mošta bijelih sorti grožđa analizirani su metodom plinske kromatografije s masenom spektrometrijom uz mikroekstrakciju na čvrstoj fazi (SPME-GC/MS). Identificirano je 15 različitih spojeva, a sortnoj aromi analiziranih uzoraka najviše doprinose eukaliptol (mirisa eukaliptusa), geranil aceton (slatka aroma), β-ionon (mirisa meda, ruže, ljiljana) te β-damaskenon (slatkog i bademastog mirisa).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Karin Kovačević-Ganić (mentor)

Avatar Url Marina Jurić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lisičar, Marina
Određivanje primarnih aroma u moštu bijelih sorti grožđa, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Lisičar, M. (2013) 'Određivanje primarnih aroma u moštu bijelih sorti grožđa', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lisi\v{c}ar, Marina}, year = {2013}, pages = {31}, keywords = {mo\v{s}t, primarna aroma, SPME-GC/MS}, title = {Odre\djivanje primarnih aroma u mo\v{s}tu bijelih sorti gro\v{z}\dja}, keyword = {mo\v{s}t, primarna aroma, SPME-GC/MS}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lisi\v{c}ar, Marina}, year = {2013}, pages = {31}, keywords = {must, primary aroma, SPME-GC/MS}, title = {Identification of primary aroma of white grape varieties must}, keyword = {must, primary aroma, SPME-GC/MS}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font