Pregled bibliografske jedinice broj: 677445
USPOREDBA AKUTNIH UČINAKA CRNOG VINA, PIVA I VOTKE NA HIPEROKSIJOM INDUCIRANI OKSIDACIJSKI STRES I SMANJENJE ELASTIČNOSTI ARTERIJSKE STIJENKE U ZDRAVIH ISPITANIKA
USPOREDBA AKUTNIH UČINAKA CRNOG VINA, PIVA I VOTKE NA HIPEROKSIJOM INDUCIRANI OKSIDACIJSKI STRES I SMANJENJE ELASTIČNOSTI ARTERIJSKE STIJENKE U ZDRAVIH ISPITANIKA, 2012., doktorska disertacija, Medicinski fakultet, Split
CROSBI ID: 677445 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
USPOREDBA AKUTNIH UČINAKA CRNOG VINA, PIVA I VOTKE NA HIPEROKSIJOM INDUCIRANI OKSIDACIJSKI STRES I SMANJENJE ELASTIČNOSTI ARTERIJSKE STIJENKE U ZDRAVIH ISPITANIKA
(Comparison of acute effects of red wine, beer and vodka against hyperoxia-induced oxidative stress and increase in arterial stiffness in healthy humans)
Autori
Krnić, Mladen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Split
Datum
15.06
Godina
2012
Stranica
135
Mentor
Vuković, Jonatan
Ključne riječi
vino; pivo; arterijska elastičnost
(wine; beer; arterial stiffness)
Sažetak
Cilj studije: Utvrditi i usporediti akutne učinke različitih alkoholnih pića na kisikom inducirani porast plazmatskih markera oksidativnog stresa i arterijske elastičnosti kod zdravih pojedinaca Zaključak: Sva tri alkoholna pića osigurala su sličnu razinu zaštite od kisikom induciranog smanjenja arterijske elastičnosti, vjerojatno preko centralnih vazodilatacijskih učinaka samog alkohola, ali je samo crno vino pokazalo zaštitni učinak od kisikom induciranog oksidativnog stresa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
216-2160547-0537 - Kardiovaskularni učinci vina i njegovih sastojaka (Boban, Mladen, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Split