Pregled bibliografske jedinice broj: 677362
Određivanje vitamina C u soku od naranče
Određivanje vitamina C u soku od naranče, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 677362 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje vitamina C u soku od naranče
(Determination of vitamin C in orange juice)
Autori
Krištić, Tina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2013
Stranica
24
Mentor
Levaj, Branka
Neposredni voditelj
Repajić, Maja
Ključne riječi
naranča ; voćni sok ; vitamin C ; HPLC
(orange ; fruit juice ; vitamin C ; HPLC)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti i usporediti udjel vitamina C u pet industrijski proizvedenih sokova naranče i tri soka priređena u laboratoriju te u jestivom dijelu ploda od naranče. Vitamin C određen je tekućinskom kromatografijom. Također je provedena senzorska analiza uzoraka hedonističkom skalom. Industrijski sokovi nabavljeni su iz trgovačke mreže, a laboratorijski pripremljen na sokovniku te pasteriziran 5 i 10 minuta u vodenoj kupelji pri 85oC. Rezultati analize pokazali su da je udio vitamina C u industrijskim sokovima bio od 0, 1607 mg/g soka (Cappy premium – 100% naranča sa komadićima naranče) do 0, 3238 mg/g soka (Juicy – 100% naranča sok). Udio vitamina C u plodu naranče iznosi 0, 2578 mg/g soka a u svježem soku 0, 3188 mg/g soka. Pasterizacijom 10 minuta došlo je do vrlo malog smanjena udjela vitamina C (0, 2959 mg/g soka). Pasterizirani sokovi senzorski nisu dobro ocjenjeni zbog pojave gorčine, a svježi sok i industrijski sokovi bili su dosta dobro ocjenjeni s tim da je najbolje ocijenjen Juicy – 100 % naranča sok.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb