Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 677362

Određivanje vitamina C u soku od naranče


Krištić, Tina
Određivanje vitamina C u soku od naranče, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 677362 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje vitamina C u soku od naranče
(Determination of vitamin C in orange juice)

Autori
Krištić, Tina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2013

Stranica
24

Mentor
Levaj, Branka

Neposredni voditelj
Repajić, Maja

Ključne riječi
naranča ; voćni sok ; vitamin C ; HPLC
(orange ; fruit juice ; vitamin C ; HPLC)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti i usporediti udjel vitamina C u pet industrijski proizvedenih sokova naranče i tri soka priređena u laboratoriju te u jestivom dijelu ploda od naranče. Vitamin C određen je tekućinskom kromatografijom. Također je provedena senzorska analiza uzoraka hedonističkom skalom. Industrijski sokovi nabavljeni su iz trgovačke mreže, a laboratorijski pripremljen na sokovniku te pasteriziran 5 i 10 minuta u vodenoj kupelji pri 85oC. Rezultati analize pokazali su da je udio vitamina C u industrijskim sokovima bio od 0, 1607 mg/g soka (Cappy premium – 100% naranča sa komadićima naranče) do 0, 3238 mg/g soka (Juicy – 100% naranča sok). Udio vitamina C u plodu naranče iznosi 0, 2578 mg/g soka a u svježem soku 0, 3188 mg/g soka. Pasterizacijom 10 minuta došlo je do vrlo malog smanjena udjela vitamina C (0, 2959 mg/g soka). Pasterizirani sokovi senzorski nisu dobro ocjenjeni zbog pojave gorčine, a svježi sok i industrijski sokovi bili su dosta dobro ocjenjeni s tim da je najbolje ocijenjen Juicy – 100 % naranča sok.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Repajić (mentor)

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krištić, Tina
Određivanje vitamina C u soku od naranče, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Krištić, T. (2013) 'Određivanje vitamina C u soku od naranče', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kri\v{s}ti\'{c}, Tina}, year = {2013}, pages = {24}, keywords = {naran\v{c}a, vo\'{c}ni sok, vitamin C, HPLC}, title = {Odre\djivanje vitamina C u soku od naran\v{c}e}, keyword = {naran\v{c}a, vo\'{c}ni sok, vitamin C, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kri\v{s}ti\'{c}, Tina}, year = {2013}, pages = {24}, keywords = {orange, fruit juice, vitamin C, HPLC}, title = {Determination of vitamin C in orange juice}, keyword = {orange, fruit juice, vitamin C, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font