Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 677294

Procjena antioksidativne učinkovitosti propolisa i kavene kiseline na dijabetes prouzročen aloksanom u miša


Kuzmac, Goran
Procjena antioksidativne učinkovitosti propolisa i kavene kiseline na dijabetes prouzročen aloksanom u miša, 2010., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 677294 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena antioksidativne učinkovitosti propolisa i kavene kiseline na dijabetes prouzročen aloksanom u miša
(Antioxidative activity of propolis and caffeic acid on alloxan induced diabetes in mice)

Autori
Kuzmac, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.11

Godina
2010

Stranica
80

Mentor
Oršolić, Nada

Ključne riječi
antioksidansi; aloksan; dijabetes; kavena kiselina; miš; propolis
(antioxidants; alloxan; caffeic acid; diabetes; mouse; propolis)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je proučiti moguće zaštitne učinke vodenog i etanolnog ekstrakta propolisa i kavene kiseline na nastala oštećenja u miševa s dijabetesom prouzročenim aloksanom. Tip 1 dijabetes induciran je u miševa davanjem aloksana u dozi od 75 mg/kg iv. Nakon 9. dana od iniciranja aloksanom dolazi do gubitka tjelesne mase te značajnog povećanja glukoze, triglicerida i ukupnog kolesterola u serumu u odnosu na normalnu kontrolnu skupinu. Vodena (VOP) i etanolna (EOP) otopina propolisa i kavena kiselina pomogle su u održavanju normalne tjelesne mase bolesnih životinja, dok su VOP i EOP pozitivno utjecale na duljinu preživljenja miševa s dijabetesom. Kavena kiselina smanjila je koncentracije triglicerida i kolesterola u krvi oboljelih miševa. Također, VOP, EOP i kavena kiselina povećali su funkcionalnu aktivnost makrofaga peritonealne šupljine bolesnih životinja te su smanjili oštećenje DNA u limfocitima periferne krvi uzrokovanim oksidativnim stresom u razvoju dijabetesa. Kavena kiselina pokazala je značajnu redukcijsku moć, a vodeni i etanolni ekstrakt propolisa i kavena kiselina značajnu antioksidativnu aktivnost. Rezultati ukazuju da propolis i kavena kiselina imaju obećavajući učinak na smanjenje negativnih posljedica razvoja dijabetesa, čemu zasigurno pridonosi njihov antioksidativni potencijal.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Temeljne medicinske znanosti, Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
119-0000000-1255 - Kemoprevencija rasta tumora polifenolnim sastavnicama (Oršolić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Oršolić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kuzmac, Goran
Procjena antioksidativne učinkovitosti propolisa i kavene kiseline na dijabetes prouzročen aloksanom u miša, 2010., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Kuzmac, G. (2010) 'Procjena antioksidativne učinkovitosti propolisa i kavene kiseline na dijabetes prouzročen aloksanom u miša', magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kuzmac, Goran}, year = {2010}, pages = {80}, keywords = {antioksidansi, aloksan, dijabetes, kavena kiselina, mi\v{s}, propolis}, title = {Procjena antioksidativne u\v{c}inkovitosti propolisa i kavene kiseline na dijabetes prouzro\v{c}en aloksanom u mi\v{s}a}, keyword = {antioksidansi, aloksan, dijabetes, kavena kiselina, mi\v{s}, propolis}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kuzmac, Goran}, year = {2010}, pages = {80}, keywords = {antioxidants, alloxan, caffeic acid, diabetes, mouse, propolis}, title = {Antioxidative activity of propolis and caffeic acid on alloxan induced diabetes in mice}, keyword = {antioxidants, alloxan, caffeic acid, diabetes, mouse, propolis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font