Pregled bibliografske jedinice broj: 677294
Procjena antioksidativne učinkovitosti propolisa i kavene kiseline na dijabetes prouzročen aloksanom u miša
Procjena antioksidativne učinkovitosti propolisa i kavene kiseline na dijabetes prouzročen aloksanom u miša, 2010., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 677294 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena antioksidativne učinkovitosti propolisa i kavene kiseline na dijabetes prouzročen aloksanom u miša
(Antioxidative activity of propolis and caffeic acid on alloxan induced diabetes in mice)
Autori
Kuzmac, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.11
Godina
2010
Stranica
80
Mentor
Oršolić, Nada
Ključne riječi
antioksidansi; aloksan; dijabetes; kavena kiselina; miš; propolis
(antioxidants; alloxan; caffeic acid; diabetes; mouse; propolis)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je proučiti moguće zaštitne učinke vodenog i etanolnog ekstrakta propolisa i kavene kiseline na nastala oštećenja u miševa s dijabetesom prouzročenim aloksanom. Tip 1 dijabetes induciran je u miševa davanjem aloksana u dozi od 75 mg/kg iv. Nakon 9. dana od iniciranja aloksanom dolazi do gubitka tjelesne mase te značajnog povećanja glukoze, triglicerida i ukupnog kolesterola u serumu u odnosu na normalnu kontrolnu skupinu. Vodena (VOP) i etanolna (EOP) otopina propolisa i kavena kiselina pomogle su u održavanju normalne tjelesne mase bolesnih životinja, dok su VOP i EOP pozitivno utjecale na duljinu preživljenja miševa s dijabetesom. Kavena kiselina smanjila je koncentracije triglicerida i kolesterola u krvi oboljelih miševa. Također, VOP, EOP i kavena kiselina povećali su funkcionalnu aktivnost makrofaga peritonealne šupljine bolesnih životinja te su smanjili oštećenje DNA u limfocitima periferne krvi uzrokovanim oksidativnim stresom u razvoju dijabetesa. Kavena kiselina pokazala je značajnu redukcijsku moć, a vodeni i etanolni ekstrakt propolisa i kavena kiselina značajnu antioksidativnu aktivnost. Rezultati ukazuju da propolis i kavena kiselina imaju obećavajući učinak na smanjenje negativnih posljedica razvoja dijabetesa, čemu zasigurno pridonosi njihov antioksidativni potencijal.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Temeljne medicinske znanosti, Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
119-0000000-1255 - Kemoprevencija rasta tumora polifenolnim sastavnicama (Oršolić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Oršolić
(mentor)