Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 677088

Utjecaj karvakrola i eugenola na odabrane plijesni, kontaminante voća


Šimović, Mirela
Utjecaj karvakrola i eugenola na odabrane plijesni, kontaminante voća, 2013., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 677088 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj karvakrola i eugenola na odabrane plijesni, kontaminante voća
(Effects of carvacrol and eugenol on selected fruit contaminant fungi)

Autori
Šimović, Mirela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.12

Godina
2013

Stranica
120

Mentor
Delaš, Frane

Ključne riječi
eugenol; karvakrol; plijesni; antifungalni učinak; minimalno procesirano voće
(eugenol; carvacrol; fungi; antifungal effect; minimally processed fruits)

Sažetak
U suvremenoj prehrambenoj tehnologiji sve se više nastoji izbjeći dodatak sintetičkih kemijskih konzervanasa, zbog negativne percepcije potrošača. Sastojci eteričnih ulja ili eterična ulja mogu predstavljati potencijalno riješenje. Minimalno procesirane namirnice su obrađene tako da se, u najmanjoj mjeri gube nutritivno važni sastojci, uz istovremeno očuvanje dobre mikrobiološke sigurnosti. Cilj ovog rada bio je istražiti antifungalni učinak eugenola i karvakrola na odabrane vrste plijesni: Aspergillus carbonarius, Penicillium expansum i Penicillium roqueforti u in situ na ploškama lubenice i dinje, pri tri temperature čuvanja (15 °C, 20 °C i 25 °C). Karvakrol djeluje snažnije inhibitorno i fungicidno na odabrane vrste plijesni, pri čemu je najosjetljivija vrsta plijesni P. roqueforti. Primijećen je sinergistički učinak snižene temperature i viših koncentracija eugenola i karvakrola na linearni rast kolonije i postotak pljesnivih ploški istraživanih vrsta voća. U usporedbi lubenice i dinje, lubenice su supstrat na kojem istraživane vrste plijesni brže rastu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Frane Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šimović, Mirela
Utjecaj karvakrola i eugenola na odabrane plijesni, kontaminante voća, 2013., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šimović, M. (2013) 'Utjecaj karvakrola i eugenola na odabrane plijesni, kontaminante voća', postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imovi\'{c}, Mirela}, year = {2013}, pages = {120}, keywords = {eugenol, karvakrol, plijesni, antifungalni u\v{c}inak, minimalno procesirano vo\'{c}e}, title = {Utjecaj karvakrola i eugenola na odabrane plijesni, kontaminante vo\'{c}a}, keyword = {eugenol, karvakrol, plijesni, antifungalni u\v{c}inak, minimalno procesirano vo\'{c}e}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imovi\'{c}, Mirela}, year = {2013}, pages = {120}, keywords = {eugenol, carvacrol, fungi, antifungal effect, minimally processed fruits}, title = {Effects of carvacrol and eugenol on selected fruit contaminant fungi}, keyword = {eugenol, carvacrol, fungi, antifungal effect, minimally processed fruits}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font