Pregled bibliografske jedinice broj: 677088
Utjecaj karvakrola i eugenola na odabrane plijesni, kontaminante voća
Utjecaj karvakrola i eugenola na odabrane plijesni, kontaminante voća, 2013., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 677088 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj karvakrola i eugenola na odabrane plijesni, kontaminante voća
(Effects of carvacrol and eugenol on selected fruit contaminant fungi)
Autori
Šimović, Mirela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.12
Godina
2013
Stranica
120
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
eugenol; karvakrol; plijesni; antifungalni učinak; minimalno procesirano voće
(eugenol; carvacrol; fungi; antifungal effect; minimally processed fruits)
Sažetak
U suvremenoj prehrambenoj tehnologiji sve se više nastoji izbjeći dodatak sintetičkih kemijskih konzervanasa, zbog negativne percepcije potrošača. Sastojci eteričnih ulja ili eterična ulja mogu predstavljati potencijalno riješenje. Minimalno procesirane namirnice su obrađene tako da se, u najmanjoj mjeri gube nutritivno važni sastojci, uz istovremeno očuvanje dobre mikrobiološke sigurnosti. Cilj ovog rada bio je istražiti antifungalni učinak eugenola i karvakrola na odabrane vrste plijesni: Aspergillus carbonarius, Penicillium expansum i Penicillium roqueforti u in situ na ploškama lubenice i dinje, pri tri temperature čuvanja (15 °C, 20 °C i 25 °C). Karvakrol djeluje snažnije inhibitorno i fungicidno na odabrane vrste plijesni, pri čemu je najosjetljivija vrsta plijesni P. roqueforti. Primijećen je sinergistički učinak snižene temperature i viših koncentracija eugenola i karvakrola na linearni rast kolonije i postotak pljesnivih ploški istraživanih vrsta voća. U usporedbi lubenice i dinje, lubenice su supstrat na kojem istraživane vrste plijesni brže rastu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)