Pregled bibliografske jedinice broj: 676828
Analiza dinamike rasta, promjena metabolizma i proteinskog statusa tijekom dugotrajnog uzgoja sojeva bakterije Lactobacillus plantarum
Analiza dinamike rasta, promjena metabolizma i proteinskog statusa tijekom dugotrajnog uzgoja sojeva bakterije Lactobacillus plantarum, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 676828 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza dinamike rasta, promjena metabolizma i proteinskog statusa tijekom dugotrajnog uzgoja sojeva bakterije Lactobacillus plantarum
(Analysis of the growth dynamics, metabolism changes and protein status during long-term cultivation of Lactobacillus plantarum bacterial strains)
Autori
Milić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.11
Godina
2012
Stranica
57
Mentor
Bačun-Družina, Višnja
Ključne riječi
Lactobacillus plantarum ; produžena stacionarna faza rasta ; organske kiseline ; ukupni stanični proteini ; antibiotička rezistencija
(lactic acid bacteria ; prolonged stationary growth phase species ; organic acids ; total cellular proteins ; antibiotic resistance)
Sažetak
Mikroorganizami koji rastu u prirodi izloženi su brojnim nepovoljnim fizičkim i kemijskim uvjetima pri čemu su izloženi različitim oblicima stresa. Prilagodba na nove uvjete generacije sojeva ovisi o genomskoj raznolikosti bakterija. U ovom radu nepovoljni uvjeti okoliša u kojima bakterije rastu postignuti su šaržnim uzgojem sedam različitih sojeva Lactobacillus plantarum do produžene stacionarne faze rasta. Tijekom dužeg perioda rasta zabilježen je pad broja živih stanica u hranjivoj podlozi (MRS podloga), dok je u siromašnoj podlozi (MML podloga) zabilježen rast u tri ispitivana soja i tijekom dvadeset i pet dana. Rezultati su pokazali da bakterije mliječne kiseline prilagođavaju svoj metabolizam na uvjete u kojima se nalaze, a tijekom dugotrajnog rasta zabilježen je pad koncentracije mliječne kiseline. S obzirom na različitu starost različitih sojeva uočene su i promjene u sastavu ukupnih proteina, kao i promjena rezistencije na antibiotike. Uočen je izostanak osjetljivosti na nalidiksinsku kiselinu u svih sojeva, dok je na ostale ispitivane antibiotke zabilježena različita osjetljivost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0583444-3466 - Stresom izazvana raznolikost i evolucija mješovitih bakterijskih kultura (Bačun-Družina, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb