Pregled bibliografske jedinice broj: 675823
Stanje i perspektive gospodarenja tartufima u Hrvatskoj
Stanje i perspektive gospodarenja tartufima u Hrvatskoj // Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2013. str. 67-68 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 675823 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stanje i perspektive gospodarenja tartufima u Hrvatskoj
(Status and prospects of truffles management in Croatia)
Autori
Tikvić, Ivica ; Zečić, Željko ; Ugarković, Damir ; Kuzmanić, Sonja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske : u povodu 20. obljetnice utemeljenja Znanstvenog vijeća za poljoprivredu i šumarstvo : sažeci
/ Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2013, 67-68
ISBN
978-953-154-195-4
Skup
Proizvodnja hrane i šumarstvo – temelj razvoja istočne Hrvatske
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 14.06.2013. - 15.06.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
gospodarenje šumskim ekosustavima; tartufi; potrajno gospodarenje tartufima
(management of forest ecosystems; truffles; truffles sustainable management)
Sažetak
Tartufi su prirodne simbiotske gljive na šumskom drveću koji se razvijaju u većini šumskih ekosustava Hrvatske. Posebna pozornost im se posvećuje zbog gastronomski vrlo traženog, teško dostupnog i skupog plodišta. Budući da se tartufi dominantno razvijaju u šumama i tvore simbiozu sa šumskim drvećem njihovo plodište predstavlja šumsko dobro, koje se u Hrvatskoj najviše komercijalno koristi u Istri, iako je poznato da se plodišta tih gljiva mogu naći i u drugim područjima Hrvatske. Gospodarenje tartufima u šumskim ekosustavima Hrvatske nije organizirano. Današnji problem potrajnog gospodarenja sa tartufima u šumama je sve veći zbog promjena ekoloških uvjeta, intenzivnog i neorganiziranog sakupljanja, kao i zbog smanjenja vitalnosti stabala. U radu je prikazan povijesni razvoj korištenja i gospodarenja tartufima u Hrvatskoj. Prikazani su podaci o sadašnjoj proizvodnji tartufa u Hrvatskoj i uspoređeni sa proizvodnjom tartufa u nekim europskim zemljama. Prikazana su poznata nalazišta nekih vrsta tartufa u Hrvatskoj, kao i podaci o rasprostranjenosti tartufa u svijetu. Prikazane su glavne komercijalne vrste tartufa u Hrvatskoj i njihovi glavni simbionti. Posebno su prikazana potencijalna staništa za proizvodnju tartufa u Hrvatskoj, kao i značaj stanišnih uvjeta za razvoj tartufa. U radu su prikazani najvažniji nepovoljni ekološki i drugi utjecaji za razvoj tartufa. Analizirani su hrvatski propisi koji reguliraju gospodarenje tartufima u šumama, kao i propisi iz nekih europskih zemalja. Prikazane su mogućnsti unaprjeđenja proizvodnje tartufa u šumama, kao i plantažama. Istaknuti su glavni problemi koje će trebati riješiti kako bi se sa tartufima u šumama Hrvatske gospodarilo potrajno i održivo. Također su prikazani glavni pristupi u umjetnom kultiviranju tartufa u europskim zemljama i u svijetu, s posebnim naglaskom na gospodarenje staništem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
068-0682041-0561 - Vitalnost i modeli propadanja stabala u nizinskim šumskim ekosustavima Hrvatske (Tikvić, Ivica, MZOS ) ( CroRIS)
068-0682111-3002 - Unapređenje tehnologija pridobivanja drva u cilju zaštite okoliša i radnika (Zečić, Željko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije