Pregled bibliografske jedinice broj: 675695
Ispitivanje boje i teksture voćnog jogura s kandiranom korom mandarine
Ispitivanje boje i teksture voćnog jogura s kandiranom korom mandarine, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 675695 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje boje i teksture voćnog jogura s kandiranom korom mandarine
(Analysing color and texture of yogurt with candied tangerine peel)
Autori
Burić, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.02
Godina
2013
Stranica
36
Mentor
Levaj, Branka
Neposredni voditelj
Repajić, Maja
Ključne riječi
jogurt ; kandirana kora ; šećer ; viskoznost ; boja
(yogurt ; candied fruit ; sugar ; viscosity ; color)
Sažetak
U ovom radu provedena su ispitivanja na svježoj i kandiranoj kori madarine te je ispitan utjecaj dodane kandirane kore i šećera na viskoznost i boju jogurta. Jogurti sa kandiranom korom su pripremljeni od 3 vrste jogurta različitog udjela mliječne masti (0, 1%, 1, 65% i 3, 2%) u kombinaciji s 15 g, 20 g i 25 g kandirane kore i bez ili s 2g i 4g šećera. Eksperimetalno je određeno da kandirana kora ima znatno više suhe tvari i šećera, ali manju ukupnu kiselost, manje ukupnih fenola, manje ukupnih karotenoida, manji antioksidativni kapacitet, te manje flavonoida od svježe kore. Najveće vrijednosti viskoznosti pokazuju jogurti sa najmanjim postotkom mliječne masti od 0, 1% i najviše dodane kandirane kore i šećera dok najmanje vrijednosti viskoznosti pokazuju jogurti s 3, 2% mliječne masti i s manje dodane kandirane kore i šećera. Mjerenjem boje na kolorimetru vidi se da najtamnije obojenje pokazuju uzorci s 0, 1% mliječne masti i s većim udjelom kandirane kore, a najslabije obojenje uzorci s 3, 2% mliječne masti i s malim udjelom kandirane kore.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb