Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675680

Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta s kandiranom korom mandarine


Peričić, Nena
Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta s kandiranom korom mandarine, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 675680 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta s kandiranom korom mandarine
(Physico-chemical properties and sensory atributes of yogurt with candied tangerine peels)

Autori
Peričić, Nena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.02

Godina
2013

Stranica
33

Mentor
Levaj, Branka

Neposredni voditelj
Repajić, Maja

Ključne riječi
mandarina ; kandirana kora ; jogurt ; senzorska analiza
(tangerine ; candied peel ; yogurt ; sensory analysis)

Sažetak
Kora mandarine nutritivno je bogat dio ploda. U prehrambenoj industriji se malo iskorištava kao prehrambeni proizvod. Bogata je fenolima, karotenoidima, vitaminima, mineralnim tvarima i ostalim sastojcima važnim za ljudski organizam. Cilj istraživanja je bio jogurt obogatiti kandiranom korom mandarine kako bi dobili nutritivno bogatiji proizvod od početnog. U jogurte različitog postotka mliječne masti (3, 2%, 1, 65%, 0, 1%) dodana je određena odvaga kandirane kore (15g, 20g, 25g) i šećera (0g, 2g, 4g). Prema prethodno napravljenom dizajnu eksperimenta pripremljeno je dvadeset uzoraka te je na uzorcima provedena fizikalno-kemijska i senzorska analiza. Cilj senzorske analize je bio ispitati koja receptura daje senzorski najprihvatljiviji proizvod. Rezultati senzorske analize pokazali su da je uzorak jogurta s najmanjim postotkom mliječne masti, bez dodatka šećera i s 20g kandirane kore najprihvatljiviji proizvod.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Repajić (mentor)

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Peričić, Nena
Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta s kandiranom korom mandarine, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Peričić, N. (2013) 'Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta s kandiranom korom mandarine', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Peri\v{c}i\'{c}, Nena}, year = {2013}, pages = {33}, keywords = {mandarina, kandirana kora, jogurt, senzorska analiza}, title = {Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta s kandiranom korom mandarine}, keyword = {mandarina, kandirana kora, jogurt, senzorska analiza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Peri\v{c}i\'{c}, Nena}, year = {2013}, pages = {33}, keywords = {tangerine, candied peel, yogurt, sensory analysis}, title = {Physico-chemical properties and sensory atributes of yogurt with candied tangerine peels}, keyword = {tangerine, candied peel, yogurt, sensory analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font