Pregled bibliografske jedinice broj: 675680
Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta s kandiranom korom mandarine
Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta s kandiranom korom mandarine, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 675680 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta s kandiranom korom mandarine
(Physico-chemical properties and sensory atributes of yogurt with candied tangerine peels)
Autori
Peričić, Nena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.02
Godina
2013
Stranica
33
Mentor
Levaj, Branka
Neposredni voditelj
Repajić, Maja
Ključne riječi
mandarina ; kandirana kora ; jogurt ; senzorska analiza
(tangerine ; candied peel ; yogurt ; sensory analysis)
Sažetak
Kora mandarine nutritivno je bogat dio ploda. U prehrambenoj industriji se malo iskorištava kao prehrambeni proizvod. Bogata je fenolima, karotenoidima, vitaminima, mineralnim tvarima i ostalim sastojcima važnim za ljudski organizam. Cilj istraživanja je bio jogurt obogatiti kandiranom korom mandarine kako bi dobili nutritivno bogatiji proizvod od početnog. U jogurte različitog postotka mliječne masti (3, 2%, 1, 65%, 0, 1%) dodana je određena odvaga kandirane kore (15g, 20g, 25g) i šećera (0g, 2g, 4g). Prema prethodno napravljenom dizajnu eksperimenta pripremljeno je dvadeset uzoraka te je na uzorcima provedena fizikalno-kemijska i senzorska analiza. Cilj senzorske analize je bio ispitati koja receptura daje senzorski najprihvatljiviji proizvod. Rezultati senzorske analize pokazali su da je uzorak jogurta s najmanjim postotkom mliječne masti, bez dodatka šećera i s 20g kandirane kore najprihvatljiviji proizvod.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb