Pregled bibliografske jedinice broj: 675494
Osobitost gastronomske ponude Jadranske Hrvatske i njena uloga u izgradnji predodžbe o destinaciji
Osobitost gastronomske ponude Jadranske Hrvatske i njena uloga u izgradnji predodžbe o destinaciji // Identitet jadranskog prostora Hrvatske: retrospekt i prospekt / Crnjak Karanović, Biljana ; Derado, Dražen ; Fredotović, Maja ; Petrić, Lidija (ur.).
Split: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, 2012. str. 253-265
CROSBI ID: 675494 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osobitost gastronomske ponude Jadranske Hrvatske i njena uloga u izgradnji predodžbe o destinaciji
(Peculiarities of Adriatic Croatia's Gastronomy and its Role in Destination Image Formation)
Autori
Pranić, Ljudevit
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Identitet jadranskog prostora Hrvatske: retrospekt i prospekt
Urednik/ci
Crnjak Karanović, Biljana ; Derado, Dražen ; Fredotović, Maja ; Petrić, Lidija
Izdavač
Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu
Grad
Split
Godina
2012
Raspon stranica
253-265
ISBN
978-953-281-046-2
Ključne riječi
gastronomija, turizam, destinacija, identitet, Hrvatska
(gastronomy, tourism, destination, identity, Croatia)
Sažetak
Gastronomska ponuda važan je čimbenik turističke ponude neke destinacije i doprinosi izgradnji identiteta destinacije u očima turista i potencijalnih posjetitelja. O važnosti gastro ponude govori i činjenica da gastro turizam danas poprima obilježja zasebnog turističkog proizvoda. U tom kontekstu, ovaj rad, uz pregled teorijskih aspekata vezanih za gastro turizam i njegovo značenje u izgradnji predodžbe o destinaciji, također empirijski istražuje stanje gastronomskog turizma u RH na primjeru stupnja zastupljenosti karakterističnih dalmatinskih jela, vina i deserta u ponudi dalmatinskih konoba. Rezultati istraživanja jelovnika u 20 konoba u gradu Splitu sugeriraju da su karakteristična dalmatinska jela i deserti u prosjeku vrlo slabo zastupljeni u dalmatinskim konobama, dok su vina relativno dobro zastupljena. Međutim, zastupljenost svih triju kategorija znatno varira kako između konoba, tako i unutar svake od pojedinačno istraženih konoba.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Projekti:
055-0551207-0778 - Turizam kao katalizator integriranja jadranskog prostora (Petrić, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Ekonomski fakultet, Split
Profili:
Ljudevit Pranić
(autor)