Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675312

Tri različita koncepta hranidbe tovljenika u ljetnom razdoblju


Krstanović, Jelena
Tri različita koncepta hranidbe tovljenika u ljetnom razdoblju, 2013., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek


CROSBI ID: 675312 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tri različita koncepta hranidbe tovljenika u ljetnom razdoblju
(Three different concepts of nutrition on pig fatteners during summer period)

Autori
Krstanović, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Poljoprivredni fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
10.06

Godina
2013

Stranica
45

Mentor
Domaćinović, Matija

Ključne riječi
svinja ; tov ; hranidbeni koncept ; ljetni period ; fitobiotici
(pig ; fattening ; nutritional concept ; summer period ; phytobiotics)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj tri različita koncepta hranidbe u ljetnom razdoblju na tovne pokazatelje svinja. Istraživanje je provedeno na specijaliziranoj farmi za tov svinja na ukupno 180 tovljenika podijeljenih u tri skupine, s po 60 životinja u skupini. Skupine su bile podijeljene po spolu, na kastrate i nazimice u omjeru 30 : 30. Na svaku je primijenjen drukčiji koncept hranidbe (K, P1 i P2). Hranjenje tijekom cijelog razdoblja tova bilo je po volji. U tovu su korištene peletirane smjese, ST-1 (od ulaska u tov do 58. dana pokusa) i ST-2 (od 58.-97. dana pokusa) prilagođene pojedinom konceptu hranidbe. Vaganje je obavljeno na ulazu u tov, 58. dana i na izlasku iz tova (97. dan). Praćeni pokazatelji su obrađeni metodom deskriptivne statistike, uz primjenu SPSS 11.0 statističkog programa. Za utvrđivanje razlike statističke značajnosti između tri skupine korišten je ANOVA-test. Vaganjem na kraju prvog razdoblja tova (58. dan) kod ženskih tovljenika utvrđena je statistički vrlo značajna razlika (P < 0, 01) u srednjoj vrijednosti tjelesne mase između K i P2 skupine (tovljenici hranjeni Sangrovit konceptom imali su vrlo značajno manju masu od onih hranjenih standardnim). Vaganjem ženskih tovljenika na kraju drugog razdoblja tova nisu utvrđene statistički značajne razlike u srednjoj vrijednosti tjelesne mase između tri koncepta hranidbe. Kod muških tovljenika je vaganjem na kraju prvog razdoblja tova utvrđena statistički značajna razlika između K i P2 skupine (P < 0, 05) pri čemu su muški tovljenici P2 skupine imali značajno veću vrijednost tjelesne mase od skupine K. Vaganjem na kraju drugog razdoblja tova kod muških tovljenika ustanovljena je statistički značajna razlika između P1 i P2 skupine (Sangrovit koncept dao je bolje rezultate). Između pojedinih skupina (muški i ženski tovljenici zajedno) vaganjem na kraju prvog i drugog razdoblja tova nisu utvrđene statistički značajne razlike. Analizom tovnih pokazatelja skupina (muški i ženski zajedno) za cijelo razdoblje tova, utvrđeno je da su P1 i P2 skupina imale jednaku konverziju hrane, i pri tome, bolju u odnosu na skupinu K. Na temelju toga može se zaključiti da, kad se promatra srednja vrijednost tjelesne mase skupina (muški i ženski zajedno) kroz cjelokupno razdoblje tova, nema statistički značajne razlike između pojedinih koncepata hranidbe. One se mogu uočiti samo ako se promatra odvojeno po spolu tovljenika. Na temelju analize tovnih pokazatelja za cijelo razdoblje tova, može se zaključiti da Sangrovit i ljetni koncept imaju jednak učinak, i pri tome bolji u odnosu na standardni koncept. Shodno tome, preporuča se pojedini koncept hranidbe primijeniti sukladno razdoblju tova i spolu te rezultatima analize financijskog troška određenog koncepta hranidbe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0793448-3598 - Čiste hranjive tvari u optimalizaciji obroka monogastričnih životinja (Domaćinović, Matija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Matija Domaćinović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krstanović, Jelena
Tri različita koncepta hranidbe tovljenika u ljetnom razdoblju, 2013., diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek
Krstanović, J. (2013) 'Tri različita koncepta hranidbe tovljenika u ljetnom razdoblju', diplomski rad, Poljoprivredni fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Krstanovi\'{c}, Jelena}, year = {2013}, pages = {45}, keywords = {svinja, tov, hranidbeni koncept, ljetni period, fitobiotici}, title = {Tri razli\v{c}ita koncepta hranidbe tovljenika u ljetnom razdoblju}, keyword = {svinja, tov, hranidbeni koncept, ljetni period, fitobiotici}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Krstanovi\'{c}, Jelena}, year = {2013}, pages = {45}, keywords = {pig, fattening, nutritional concept, summer period, phytobiotics}, title = {Three different concepts of nutrition on pig fatteners during summer period}, keyword = {pig, fattening, nutritional concept, summer period, phytobiotics}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font