Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675290

Utjecaj različitih razina proteina i energije na performance tovnih pilića


Steiner, Zvonimir
Utjecaj različitih razina proteina i energije na performance tovnih pilića, 2007., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet, Osijek


CROSBI ID: 675290 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih razina proteina i energije na performance tovnih pilića
(Effect of different levels of protein and energy on broiler performance)

Autori
Steiner, Zvonimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Poljoprivredni fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
11.07

Godina
2007

Stranica
101

Mentor
Domaćinović, Matija

Ključne riječi
perad ; brojleri ; sirovi proteini ; metabolička energija ; kemijska analiza hrane i mesa ; biokemijski i hematološki pokazatelji ; tovna svojstva ; klaonička svojstva peradi ; cijena koštanja kg prirasta
(poultry ; broilers ; crude protein ; metabolizable energy ; chemical analysis of food and meat ; biochemical and hematological parameters ; fattening performance ; carcass traits poultry ; cost price kg increments)

Sažetak
Biološkim pokusom obuhvaćeno je 600 jednodnevnih pilića tipa (ROSS – 308), koji su podijeljeni u tri osnovne skupine. Skupina K hranjena je na razini energije i proteina 100%, P1 na razini 93, 5%, a P2 na razini 87%. Odnos energije i proteina u starter smjesama (1-3 tjedna) bio je 1:570, a u finisheru (4-6 tjedana) 1:650. Svaka skupina je podijeljena po spolu na 50 muških i 50 ženskih pilića, a pokus je proveden u dva ponavljanja. Veći prirasti i tjelesne mase ostvareni su kod skupina pilića hranjenih s višim udjelom sirovih proteina i metaboličke energije u krmnim smjesama. Promatrano po spolu, u drugom dijelu tova muški pilići kontrolne skupine K i pokusne skupine P1 imali su veći prirast i tjelesnu masu u odnosu na ženske piliće. Konzumacija hrane pilića između kontrolne skupine K i pokusne skupine P1 nije pokazala bitne razlike, dok su pilići pokusne skupine P2 imali prosječno slabiju konzumaciju za 9, 5%, u odnosu na kontrolnu skupinu. Promatrano po spolovima, muški pilići kontrolne skupine K u razdoblju tova od 1. tjedna do kraja tova, prosječno su potrošili 9, 7% hrane više nego ženski pilići iste skupine. u pokusnoj skupini P1 muški pilići konzumirali su 11, 9% više hrane od skupine ženskih pilića, dok su u pokusnoj skupini P2 muški pilići konzumirali 12, 6% više hrane od ženskih pilića. Konverzija hrane bila je najbolja u kontrolnoj skupini pilića K, a najlošija u pokusnoj skupini pilića P2. Promatrano po spolovima, u pokusnim skupinama P1 muški pilići su imali manju konverziju od ženskih, dok je u pokusnoj skupini P2 utvrđena veća konverzija kod muških pilića. Biokemijski pokazatelji u serumu pilića pokazali su manju opterećenost organizma kod skupina hranjenih krmnim smjesama s manjom razinom sirovog proteina i metaboličke energije. Kemijska analiza sastava mesa prsiju nije pokazala statistički značajne (P>0, 05) razlike s obzirom na način hranidbe, a niti prema spolovima. Sposobnost vezanja vode mesa prsa bila je statistički vrlo značajno (P<0, 01) bolja u pokusnoj skupini P1 koja je hranjena sa nižom razinom sirovih proteina i metaboličke energije od kontrolne K skupine. Cijena koštanja 1 kg prirasta rasla je sa smanjivanjem razine sirovih proteina i metaboličke energije u krmnim smjesama. Na kraju tova razlike su bile od 1, 5 do 4, 1 % po skupinama. Promatrano po spolovima, cijena 1 kg prirasta bila je kod muških pilića viša u kontrolnoj skupini K i pokusnoj skupini P2 (za 3, 3-11, 6%), a u pokusnoj skupini P1 muški pilići imali su nižu cijenu kg prirasta za 8, 2%. Na temelju rezultata istraživanja može se zaključiti da se smanjivanjem razine sirovih proteina i metaboličke energije u krmnim smjesama pogoršavaju performance tovnih pilića (dnevni prirast, tjelesna masa, konzumacija i konverzija hrane). Pilići pokusnih skupina statistički vrlo značajno su imali bolju sposobnost vezanja vode. Sa smanjivanjem razine sirovih proteina i metaboličke energije u krmnoj smjesi, neznatno dolazi do povećanja cijene 1 kg prirasta tjelesne mase pilića.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0793448-3598 - Čiste hranjive tvari u optimalizaciji obroka monogastričnih životinja (Domaćinović, Matija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Matija Domaćinović (mentor)

Avatar Url Zvonimir Steiner (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Steiner, Zvonimir
Utjecaj različitih razina proteina i energije na performance tovnih pilića, 2007., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet, Osijek
Steiner, Z. (2007) 'Utjecaj različitih razina proteina i energije na performance tovnih pilića', doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Steiner, Zvonimir}, year = {2007}, pages = {101}, keywords = {perad, brojleri, sirovi proteini, metaboli\v{c}ka energija, kemijska analiza hrane i mesa, biokemijski i hematolo\v{s}ki pokazatelji, tovna svojstva, klaoni\v{c}ka svojstva peradi, cijena ko\v{s}tanja kg prirasta}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih razina proteina i energije na performance tovnih pili\'{c}a}, keyword = {perad, brojleri, sirovi proteini, metaboli\v{c}ka energija, kemijska analiza hrane i mesa, biokemijski i hematolo\v{s}ki pokazatelji, tovna svojstva, klaoni\v{c}ka svojstva peradi, cijena ko\v{s}tanja kg prirasta}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Steiner, Zvonimir}, year = {2007}, pages = {101}, keywords = {poultry, broilers, crude protein, metabolizable energy, chemical analysis of food and meat, biochemical and hematological parameters, fattening performance, carcass traits poultry, cost price kg increments}, title = {Effect of different levels of protein and energy on broiler performance}, keyword = {poultry, broilers, crude protein, metabolizable energy, chemical analysis of food and meat, biochemical and hematological parameters, fattening performance, carcass traits poultry, cost price kg increments}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font