Pregled bibliografske jedinice broj: 674871
NUTRITIVNA I ZDRAVSTVENA SVOJSTVA PIVA
NUTRITIVNA I ZDRAVSTVENA SVOJSTVA PIVA, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 674871 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
NUTRITIVNA I ZDRAVSTVENA SVOJSTVA PIVA
(NUTRITIVE AND HELTHY ASPECTS OF BEER)
Autori
Atlija, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.09
Godina
2013
Stranica
39
Mentor
Beluhan, Sunčica
Ključne riječi
pivo; prehrana; zdravlje; antioksidansi
(beer; diet; health; antioxidants)
Sažetak
Mnogo toga je napisano o povoljnim utjecajima umjerene konzumacije crnog vina na tijelo. Međutim, kritična procjena literature ukazuje na to da se pivo čini jednako korisnim u borbi protiv različitih bolesti, posebice srčanih. Osim toga, pivo može imati značajan doprinos u prehrani što se tiče B vitamina, minerala, antioksidansa, te vlakana. Umjerena konzumacija alkohola poboljšava metabolizam lipoproteina, a smanjuje kardiovaskularni rizik smrtnosti. Postavlja se pitanje postoje li dodatne zdravstvene prednosti povezane s bezalkoholnim sastojcima piva? Ovaj rad pregledno prikazuje rezultate najnovijih istraživanja o nutritivnim i zdravstvenim svojstvima piva, s posebnim naglaskom na preventivno djelovanje piva i njegovih sastojaka na pojavu danas najčešćih bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2004 - Hibridni integrirani bioprocesi i održivost proizvodnje organskih otapala (Šantek, Božidar, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Sunčica Beluhan
(mentor)