Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674405

UTJECAJ VRSTE PODLOGE NA FENOLNE SPOJEVE TREŠNJE SORATA KORDIA I REGINA


Paradinović, Slavica
UTJECAJ VRSTE PODLOGE NA FENOLNE SPOJEVE TREŠNJE SORATA KORDIA I REGINA, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 674405 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ VRSTE PODLOGE NA FENOLNE SPOJEVE TREŠNJE SORATA KORDIA I REGINA
(EFFECT OF DIFFERENT ROOTSTOCK ON THE PHENOLIC COMPOUNDS IN SWEET CHERRY CULTIVAR KORDIA AND REGINA)

Autori
Paradinović, Slavica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2013

Stranica
43

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
trešnja; podloge; fenolni spojevi; antocijani; antioksidacijski kapacitet
(cherry; rootstocks; phenolic compounds; anthocyans; antioxidant activity)

Sažetak
Trešnja je koštuničavo voće izvanrednog kemijskog sastava i nutritivne vrijednosti. Osim vitamina i minerala, sadrži fenolne spojeve koji joj daju antioksidacijsku aktivnost. Fenolni spojevi se prema kemijskoj strukturi dijele na flavonoide i neflavonoide. Flavonoidi su brojna skupina spojeva od kojih su najznačajniji biljni pigmenti antocijani, a neflavonoide čine hidroksicimetna i hidroksibenzojeva kiselina i njihovi derivati. Fenolni spojevi pozitivno djeluju na zdravlje, a osim antioksidacijske aktivnosti imaju i antimikrobno i protuupalno djelovanje. Na kemijski sastav, a time i fenolne spojeve utječu mnogi čimbenici. Značajniji utjecaj imaju sorta trešnje i podloga na kojoj je uzgojena sama trešnja, a ostali čimbenici su klima, reljef te geografsko područje uzgoja. Ciljevi ovog rada su: odrediti utjecaj različitih podloga na ukupne i pojedinačne fenolne spojeve, antocijane i antioksidacijski kapacitet trešnje, te utvrditi da li postoji linearna povezanost između masenog udjela fenolnih spojeva odnosno antocijana i antioksidacijskog kapaciteta. Utvrđeno je da različitim sortama odgovaraju različite podloge za uzgoj što pokazuje količina fenolnih spojeva i antocijana dobivena na određenim podlogama. Neovisno o sorti i podlozi najzastupljeniji antocijan je cijanidin-3-rutinozid a fenolna kiselina p-kumarinska. Također je utvrđeno da postoji pozitivna korelacija između fenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta kod obje sorte.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Paradinović, Slavica
UTJECAJ VRSTE PODLOGE NA FENOLNE SPOJEVE TREŠNJE SORATA KORDIA I REGINA, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Paradinović, S. (2013) 'UTJECAJ VRSTE PODLOGE NA FENOLNE SPOJEVE TREŠNJE SORATA KORDIA I REGINA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Paradinovi\'{c}, Slavica}, year = {2013}, pages = {43}, keywords = {tre\v{s}nja, podloge, fenolni spojevi, antocijani, antioksidacijski kapacitet}, title = {UTJECAJ VRSTE PODLOGE NA FENOLNE SPOJEVE TRE\v{S}NJE SORATA KORDIA I REGINA}, keyword = {tre\v{s}nja, podloge, fenolni spojevi, antocijani, antioksidacijski kapacitet}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Paradinovi\'{c}, Slavica}, year = {2013}, pages = {43}, keywords = {cherry, rootstocks, phenolic compounds, anthocyans, antioxidant activity}, title = {EFFECT OF DIFFERENT ROOTSTOCK ON THE PHENOLIC COMPOUNDS IN SWEET CHERRY CULTIVAR KORDIA AND REGINA}, keyword = {cherry, rootstocks, phenolic compounds, anthocyans, antioxidant activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font