Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 674284

Zastupljenost pojedinih tkiva u prsima, zabatacima i batacima purana dalmatinskog zaleđa


Ekert Kabalin, Anamaria; Menčik, Sven; Ostović, Mario; Kabalin, Hrvoje; Balenović, Mirta; Balenović, Tomislav; Štoković, Igor; Sušić, Velimir; Starčević, Kristina; Maurić, Maja
Zastupljenost pojedinih tkiva u prsima, zabatacima i batacima purana dalmatinskog zaleđa // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 67 (2013), 1; 9-16 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 674284 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zastupljenost pojedinih tkiva u prsima, zabatacima i batacima purana dalmatinskog zaleđa
(Tissue share in the breast, thighs and drumsticks of turkeys from Dalmatian hinterland)

Autori
Ekert Kabalin, Anamaria ; Menčik, Sven ; Ostović, Mario ; Kabalin, Hrvoje ; Balenović, Mirta ; Balenović, Tomislav ; Štoković, Igor ; Sušić, Velimir ; Starčević, Kristina ; Maurić, Maja

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 67 (2013), 1; 9-16

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
pureće meso ; ekstenzivan uzgoj ; udio tkiva
(turkey meat ; extensive breeding ; tissue share)

Sažetak
Ekstenzivan tov purana dalmatinskog zaleđa („dalmatinskih tuka“) na obiteljskim gospodarstvima usmjeren je na sezonsku potrošnju purećeg mesa, uglavnom zimi. Način uzgoja, uza specifičnost genotipa, dijelom su razlog karakterističnoj aromi i cijenjenosti njihova mesa. Istraživanjem je obuhvaćeno 20 tuka (po 10 svakog spola) u dobi od 7±0, 5 mjeseci, uzgajanih u ujednačenim uvjetima. Da bismo pobliže okarakterizirali kakvoću mesa najznačajnijih dijelova trupa provedena je disekcija prsa, zabataka i bataka te utvrđena zastupljenost pojedinih tkiva (kože i potkožnog masnog tkiva, mišićnog tkiva, tetiva i ovojnica, masnog tkiva te kosti) kod utovljenih jedinki. Prosječni randman u purana iznosio je 70, 41±4, 91%, a u pura 70, 83±3, 24%. Iako su apsolutne vrijednosti tjelesne mase živih jedinki, kao i mase prsa, zabataka i bataka bile značajno veće u muških jedinki (p<0, 001 za sve), njihov udio u tjelesnoj masi živih jedinki bio je ujednačen po spolu. Nadalje, nisu zabilježene značajne razlike između udjela pojedinih tkiva u prsima purana i pura. U zabatacima purana utvrđen je značajno veći udio kože i potkožnog masnog tkiva (p<0, 01), kosti i tetiva (p<0, 05) te manji udio mišićnog tkiva (p<0, 05). Također, u batacima muških jedinki udio tetiva i ovojnica bio je značajno veći (p<0, 001), a udio mišićnog tkiva manji (p<0, 01).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1849 - Udio tkiva, kemijski i masnokiselinski sastav mesa simentalske pasmine goveda (Štoković, Igor, MZOS ) ( CroRIS)
053-0532265-2238 - Patobiologija prenatalnih, perinatalnih i postnatalnih gubitaka u uzgoju svinja (Ekert Kabalin, Anamaria, MZOS ) ( CroRIS)
053-0532265-2242 - Utjecaj biotehnoloških postupaka na zdravlje, reprodukciju i dobrobit svinja (Pavičić, Željko, MZOS ) ( CroRIS)
053-1780469-2118 - Sezonalnost pripusta i janjenja ovaca u Hrvatskoj (Sušić, Velimir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Ekert Kabalin, Anamaria; Menčik, Sven; Ostović, Mario; Kabalin, Hrvoje; Balenović, Mirta; Balenović, Tomislav; Štoković, Igor; Sušić, Velimir; Starčević, Kristina; Maurić, Maja
Zastupljenost pojedinih tkiva u prsima, zabatacima i batacima purana dalmatinskog zaleđa // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 67 (2013), 1; 9-16 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Ekert Kabalin, A., Menčik, S., Ostović, M., Kabalin, H., Balenović, M., Balenović, T., Štoković, I., Sušić, V., Starčević, K. & Maurić, M. (2013) Zastupljenost pojedinih tkiva u prsima, zabatacima i batacima purana dalmatinskog zaleđa. Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 67 (1), 9-16.
@article{article, author = {Ekert Kabalin, Anamaria and Men\v{c}ik, Sven and Ostovi\'{c}, Mario and Kabalin, Hrvoje and Balenovi\'{c}, Mirta and Balenovi\'{c}, Tomislav and \v{S}tokovi\'{c}, Igor and Su\v{s}i\'{c}, Velimir and Star\v{c}evi\'{c}, Kristina and Mauri\'{c}, Maja}, year = {2013}, pages = {9-16}, keywords = {pure\'{c}e meso, ekstenzivan uzgoj, udio tkiva}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {67}, number = {1}, issn = {0351-0832}, title = {Zastupljenost pojedinih tkiva u prsima, zabatacima i batacima purana dalmatinskog zale\dja}, keyword = {pure\'{c}e meso, ekstenzivan uzgoj, udio tkiva} }
@article{article, author = {Ekert Kabalin, Anamaria and Men\v{c}ik, Sven and Ostovi\'{c}, Mario and Kabalin, Hrvoje and Balenovi\'{c}, Mirta and Balenovi\'{c}, Tomislav and \v{S}tokovi\'{c}, Igor and Su\v{s}i\'{c}, Velimir and Star\v{c}evi\'{c}, Kristina and Mauri\'{c}, Maja}, year = {2013}, pages = {9-16}, keywords = {turkey meat, extensive breeding, tissue share}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {67}, number = {1}, issn = {0351-0832}, title = {Tissue share in the breast, thighs and drumsticks of turkeys from Dalmatian hinterland}, keyword = {turkey meat, extensive breeding, tissue share} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font