Pregled bibliografske jedinice broj: 673724
Kvaliteta ulja uljane repice proizvedenog iz sjemena sorte Remy
Kvaliteta ulja uljane repice proizvedenog iz sjemena sorte Remy, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 673724 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta ulja uljane repice proizvedenog iz sjemena sorte Remy
(Quality of rapeseed oil produced from the Remy variety)
Autori
Japec, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2012
Stranica
57
Mentor
Škevin, Dubravka
Ključne riječi
uljana repica; Remy; masne kiseline; fenoli; antioksidacijska aktivnost
(rapeseed; Remy; fatty acids; phenols; antioxidant activity)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj načina proizvodnje na kvalitetu i sastav ulja uljane repice. Ulja su proizvedena procesom laboratorijskog prešanja sa i bez kondicioniranja sjemena te procesom laboratorijske ekstrakcije heksanom. Sjeme uljane repice sorte Remy uzgojeno je na eksperimentalnom polju Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Ispitivani kultivar zadovoljio je osnovne parametre kvalitete sjemena. Iskorištenje procesa proizvodnje bilo je najveće kod ulja proizvedenog prešanjem uz prethodno kondicioniranje. Svi proizvedeni uzorci ulja bili su visoke kvalitete bez izraženijih hidrolitičkih ili oksidacijskih promjena u uljima. Najzastupljenija masna kiselina u svim uzorcima ulja je oleinska masna kiselina, slijedile su linolna, linolenska i palmitinska masna kiselina dok je udio zasićenih masnih kiselina u svim analiziranim uzorcima malen. Ulje ekstrahirano heksanom i nerafinirano ulje uljane repice proizvedeno prešanjem uz prethodno kondicioniranje sjemena sadržavala su veće količine tokoferola od hladnoprešanog ulja. Nerafinirano ulje također sadrži značajno veći udio pigmenata i fenola od hladnoprešanog i ekstrahiranog ulja. Kanolol je dominantan fenolni spoj u svim uzorcima ulja. Povećana količina bioaktivnih komponenata u nerafiniranom ulju rezultirala je višom antioksidacijskom aktivnošću tog ulja. Najbolju korelaciju sa antioksidacijskom aktivnosti pokazuju fenoli, i to prvenstveno kanolol.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Škevin
(mentor)