Pregled bibliografske jedinice broj: 673680
Utjecaj procesa rafinacije na sastav i udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice
Utjecaj procesa rafinacije na sastav i udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 673680 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesa rafinacije na sastav i udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice
(The influence of refining proces on content and proportion of rapessed oil bioactive compound)
Autori
Lipar, Vedran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.02
Godina
2012
Stranica
45
Mentor
Škevin, Dubravka
Ključne riječi
ulje uljane repice; rafinacija; sastav masnih kiselina; bioaktivne komponente; antioksidacijska aktivnost
(antioxidant activity; bioactive compounds; fatty acid content; rapeseed oil; refining)
Sažetak
U proizvodnji jestivog ulja proces rafinacije ključan je za kvalitetu finalnog proizvoda. Rafinacijom se iz sirovog ulja uklanjaju nepoželjni spojevi, no može doći i do gubitka nekih nutritivno vrijednih sastojaka. Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj pojedine faze procesa rafinacije na sastav masnih kiselina te na udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice. Proizvedeno ulje uljane repice je bilo visoke kvalitete prema pokazateljima osnovnih parametara kvalitete. Procesom rafinacije nije došlo do značajne promjene u sastavu masnih kiselina i nije došlo do formiranja trans izomera. Indeks boje značajno je smanjen te su uklonjeni gotovo svi pigmenti. No osim pigmenata, došlo je i do gubitka ostalih bioaktivnih komponenata. Udjel tokoferola se tek neznatno smanjio, dok je udio ukupnih polifenola smanjen čak 3, 5 puta. Antioksidacijska aktivnost također se smanjila sa svakim korakom rafinacije. Karotenoidi, klorofili i polifenoli pokazuju vrlo visoku korelaciju sa antioksidacijskom aktivnošću.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Škevin
(mentor)