Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 673680

Utjecaj procesa rafinacije na sastav i udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice


Lipar, Vedran
Utjecaj procesa rafinacije na sastav i udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 673680 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesa rafinacije na sastav i udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice
(The influence of refining proces on content and proportion of rapessed oil bioactive compound)

Autori
Lipar, Vedran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.02

Godina
2012

Stranica
45

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
ulje uljane repice; rafinacija; sastav masnih kiselina; bioaktivne komponente; antioksidacijska aktivnost
(antioxidant activity; bioactive compounds; fatty acid content; rapeseed oil; refining)

Sažetak
U proizvodnji jestivog ulja proces rafinacije ključan je za kvalitetu finalnog proizvoda. Rafinacijom se iz sirovog ulja uklanjaju nepoželjni spojevi, no može doći i do gubitka nekih nutritivno vrijednih sastojaka. Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj pojedine faze procesa rafinacije na sastav masnih kiselina te na udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice. Proizvedeno ulje uljane repice je bilo visoke kvalitete prema pokazateljima osnovnih parametara kvalitete. Procesom rafinacije nije došlo do značajne promjene u sastavu masnih kiselina i nije došlo do formiranja trans izomera. Indeks boje značajno je smanjen te su uklonjeni gotovo svi pigmenti. No osim pigmenata, došlo je i do gubitka ostalih bioaktivnih komponenata. Udjel tokoferola se tek neznatno smanjio, dok je udio ukupnih polifenola smanjen čak 3, 5 puta. Antioksidacijska aktivnost također se smanjila sa svakim korakom rafinacije. Karotenoidi, klorofili i polifenoli pokazuju vrlo visoku korelaciju sa antioksidacijskom aktivnošću.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Škevin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lipar, Vedran
Utjecaj procesa rafinacije na sastav i udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Lipar, V. (2012) 'Utjecaj procesa rafinacije na sastav i udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lipar, Vedran}, year = {2012}, pages = {45}, keywords = {ulje uljane repice, rafinacija, sastav masnih kiselina, bioaktivne komponente, antioksidacijska aktivnost}, title = {Utjecaj procesa rafinacije na sastav i udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice}, keyword = {ulje uljane repice, rafinacija, sastav masnih kiselina, bioaktivne komponente, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lipar, Vedran}, year = {2012}, pages = {45}, keywords = {antioxidant activity, bioactive compounds, fatty acid content, rapeseed oil, refining}, title = {The influence of refining proces on content and proportion of rapessed oil bioactive compound}, keyword = {antioxidant activity, bioactive compounds, fatty acid content, rapeseed oil, refining}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font