Pregled bibliografske jedinice broj: 673636
Proizvodi od krumpira
Proizvodi od krumpira, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 673636 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodi od krumpira
(Potato products)
Autori
Vidaković, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
02.10
Godina
2013
Stranica
34
Mentor
Nedić Tiban, Nela
Ključne riječi
krumpir ; skladištenje ; prerada ; proizvodi od krumpira
(potato ; storage ; processing ; potato products)
Sažetak
Prerada krumpira i zamjena potrošnje svježeg krumpira različitim oblicima konzerviranog, proteklih je desetljeća u razvijenim zemljama neprekidno rasla. Kakvoća takvih proizvoda u velikoj mjeri ovisi o sortnim značajkama krumpira, o specifičnoj masi (težini) i kemijskom sastavu, prije svega o udjelu ukupne suhe tvari, škroba i (reducirajućih) šećera, te o uvjetima čuvanja (skladištenja) do trenutka prerade. U radu su opisani proizvodi od krumpira i njihova namjena, upravo iz razloga što potrošači sve više povećavaju zahtjeve za hranom koja omogućuje što jednostavniju pripremu i malo utrošenog vremena. Ovim zahtjevima se udovoljava razvojem i poboljšanjem procesa proizvodnje te povećanjem raznolikosti i količine samih proizvoda, u čemu prednjače smrznuti proizvodi, osobito pommes frites. Također je opisan postupak proizvodnje minimalno procesiranog krumpira, koji danas zauzima sve značajnije mjesto.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Nela Nedić Tiban
(mentor)