Pregled bibliografske jedinice broj: 673629
Utjecaj parametara proizvodnje na karakteristike repičinoga ulja s područja Republike Hrvatske
Utjecaj parametara proizvodnje na karakteristike repičinoga ulja s područja Republike Hrvatske, 2013., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 673629 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj parametara proizvodnje na karakteristike repičinoga ulja s područja Republike Hrvatske
(Influence of the production parameters on the characteristic of rapeseed oil from Croatia)
Autori
Kraljić, Klara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.05
Godina
2013
Stranica
154
Mentor
Škevin, Dubravka
Ključne riječi
repičino ulje; masne kiseline; steroli; tokoferoli; fenoli; kanolol; fenilindan
(rapeseed oil; fatty acids; sterols; tocopherols; polyphenols; canolol; phenylindane)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti svojstva repičinoga ulja proizvedenoga iz kultivara koji se uzgajaju na području Republike Hrvatske, te odrediti utjecaj načina proizvodnje sirovoga ulja kao i procesa rafinacije na kvalitetu, sastav masnih kiselina, udio bioaktivnih komponenata te na oksidacijsku stabilnost repičinoga ulja. Rezultati su pokazali kako je udio dominantnih masnih kiselina, sastav i udio sterola, karotenoida i tokoferola odlika pojedinog kultivara, a klimatske prilike značajno utječu na varijaciju rezultata navedenih parametara. U početnoj fazi razvoja sjemena stresni uvjeti uzrokuju smanjenje udjela karotenoida i α- tokoferola, ali povećanu sintezu plastokromanola-8 i fenolnih spojeva. Način proizvodnje ulja značajno utječe na udio i sastav negliceridnih spojeva repičinoga ulja. Kondicioniranjem sjemena znatno se povećava udio sterola i pigmenata, γ- tokoferola i ukupnih tokoferola. Najzastupljeniji fenolni spoj je kanolol čiji se udio kondicioniranjem povećava do 56 puta. Ulja proizvedena ekstrakcijom organskim otapalom sadrže više sterola i α-tokoferola u odnosu na ulja proizvedena prešanjem. Rafinacijom repičinoga ulja smanjuje se udio sterola, tokoferola, a posebno fenola, dok kanolol u potpunosti nestaje. Međutim, tijekom rafinacije dolazi do sinteze fenilindana, specifičnog spoja rafiniranoga jestivoga repičinoga ulja koji se odlikuje snažnim antioksidacijskim djelovanjem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb