Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 673182

Učinkovitost biološki aktivnih sastavnica matične mliječi: analiza i standardizacija


Oršolić, Nada
Učinkovitost biološki aktivnih sastavnica matične mliječi: analiza i standardizacija // Archives of Industrial Hygiene and Toxicology, 64 (2013), 3; 445-461 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 673182 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinkovitost biološki aktivnih sastavnica matične mliječi: analiza i standardizacija
(Royal jelly: component efficiency, analysis, and standardisation)

Autori
Oršolić, Nada

Izvornik
Archives of Industrial Hygiene and Toxicology (0004-1254) 64 (2013), 3; 445-461

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
funkcionalna hrana; kakvoća i standardizacija; kemijski sastav; pčelinji proizvod
(functional food; quality standardisation; chemical composition; bee products)

Sažetak
Funkcionalna hrana postala je važan sektor u promicanju zdravstvenih prednosti hrane preko njenih funkcionalnih sastojaka sadržanih u ovim proizvodima. Posljednjih godina povećano je zanimanje potrošača i prehrambene industrije ne samo za funkcionalne sastojke hrane nego i za način na koji mogu pomoći u održavanju ljudskoga zdravlja. Mišljenje da prehrana ima važnu ulogu u sprečavanju i liječenju bolesti široko je prihvaćeno. Brojni literaturni podatci upućuju na to da pčelinji proizvodi, uključujući matičnu mliječ, mogu imati blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje. Matična je mliječ pčelinji proizvod s brojnim biološki aktivnim sastojcima zdrave hrane. Izlučevina je posebnih žlijezda (hipofaringealnih i mandibularnih) koju pčele radilice (Apis mellifera L.) koriste za hranjenje matice i ličinki. Matična mliječ sadrži znatnu količinu proteina, slobodnih aminokiselina, lipida, vitamina i šećera. Njene su karakteristične sastavnice bioaktivne tvari, primjerice trans-10-hidroksi-2-decenska kiselina, antibakterijski proteini, i protein mase 350 kDa protein, nazvan apisin, koji stimulira proliferaciju ljudskih monocita. Matična mliječ pokazuje brojne fiziološke i farmakološke učinke u sisavaca, uključujući vazodilataciju i sniženje krvnog tlaka, sniženje vrijednosti kolesterola, usporavanje procesa starenja, antioksidativnu aktivnost, imunomodulacijski te protuupalni, antimikrobni, estrogenski, antiosteoporozni i protutumorski učinak. Ublažavanje simptoma menopauze također je jedan od povoljnih učinaka matične mliječi. Ovaj pregledni članak upućuje na molekularne mehanizme uključene u razvoj pojedinih poremećaja te na odnos između matične mliječi i raznovrsnih bolesti na temelju dosadašnjih rezultata različitih in vivo i in vitro istraživanja. Rad također opisuje tumačenja mogućih mehanizama višestrukih korisnih učinaka matične mliječi u borbi protiv starenja i komplikacija povezanih sa starenjem. Osim toga, navode se i preporuke o definiranju standarda kakvoće matične mliječi s obzirom na to da rezultati analize ovoga pčelinjega proizvoda upućuju na značajne razlike u sastavu i djelotvornosti svježih i dehidriranih uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Temeljne medicinske znanosti, Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
119-0000000-1255 - Kemoprevencija rasta tumora polifenolnim sastavnicama (Oršolić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
119-0532265-1254 - Imunoadjuvantno i zaštitno djelovanje propolisa u životinja (Benković, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Oršolić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Oršolić, Nada
Učinkovitost biološki aktivnih sastavnica matične mliječi: analiza i standardizacija // Archives of Industrial Hygiene and Toxicology, 64 (2013), 3; 445-461 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Oršolić, N. (2013) Učinkovitost biološki aktivnih sastavnica matične mliječi: analiza i standardizacija. Archives of Industrial Hygiene and Toxicology, 64 (3), 445-461.
@article{article, author = {Or\v{s}oli\'{c}, Nada}, year = {2013}, pages = {445-461}, keywords = {funkcionalna hrana, kakvo\'{c}a i standardizacija, kemijski sastav, p\v{c}elinji proizvod}, journal = {Archives of Industrial Hygiene and Toxicology}, volume = {64}, number = {3}, issn = {0004-1254}, title = {U\v{c}inkovitost biolo\v{s}ki aktivnih sastavnica mati\v{c}ne mlije\v{c}i: analiza i standardizacija}, keyword = {funkcionalna hrana, kakvo\'{c}a i standardizacija, kemijski sastav, p\v{c}elinji proizvod} }
@article{article, author = {Or\v{s}oli\'{c}, Nada}, year = {2013}, pages = {445-461}, keywords = {functional food, quality standardisation, chemical composition, bee products}, journal = {Archives of Industrial Hygiene and Toxicology}, volume = {64}, number = {3}, issn = {0004-1254}, title = {Royal jelly: component efficiency, analysis, and standardisation}, keyword = {functional food, quality standardisation, chemical composition, bee products} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus
  • MEDLINE





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font