Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 670587

Doprinos oplemenjivanja ratarskog bilja proizvodnji kvalitetne i sigurne hrane


Zdunić, Zvonimir; Sudarić, Aleksandra; Kovačević, Josip; Lalić Alojzije; Šimić, Domagoj; Tucak, Marijana; Dvojković, Krešimir; Marić, Sonja
Doprinos oplemenjivanja ratarskog bilja proizvodnji kvalitetne i sigurne hrane // Zbornik sažetka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 23-24 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 670587 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Doprinos oplemenjivanja ratarskog bilja proizvodnji kvalitetne i sigurne hrane
(Contribution of arable crops breeding to production of high quality and safe food)

Autori
Zdunić, Zvonimir ; Sudarić, Aleksandra ; Kovačević, Josip ; Lalić Alojzije ; Šimić, Domagoj ; Tucak, Marijana ; Dvojković, Krešimir ; Marić, Sonja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011, 23-24

ISBN
978-953-6331-99-4

Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
oplemenjivanje; ratarske kulture; kultivar; proizvodnja; hrana
(breeding; arable crops; cultivar; production; food)

Sažetak
Oplemenjivanje ratarskog bilja posebna je znanstvena disciplina koja obuhvaća osnovna načela, metode i tehnike dobivanja genetski poboljšanih kultivara sukladno zahtijevima tržišta. Oplemenjivački rad je dugotrajan proces akumulacije poželjnih gena za važna agronomska svojstva u jednom genotipu koji, će, ovisno o okolinskim uvjetima i primijenjenim agrotehničkim mjerama, doprinijeti povećanju uroda i/ili kakvoće u njegovoj namjeni, te stabilnosti važnih gospodarski svojstava u uvjetima biotskog i abiotskog stresa. Genetsko poboljšanje uroda i kakvoće zrna ratarskog bilja doprinosi unaprijeđenju poljoprivredne proizvodnje, povećanju iskoristivosti zrna u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, te očuvanju okoliša i bioraznolikosti. Poljoprivredni institut Osijek ima dugogodišnju tradiciju rada na području genetike, oplemenjivanja i sjemenarstva poljoprivrednih kultura što je rezultiralo stvaranjem brojnih kultivara. Stvoreni sortiment visokih gospodarskih svojstava doprinosi unaprijeđenju poljoprivredne proizvodnje te indirektno povećanju kvalitete i sigurnosti prehrambenih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
073-0730463-0198 - Identifikacija megaokolina u oplemenjivanju kukuruza (Zdunić, Zvonimir, MZOS ) ( CroRIS)
073-0000000-3535 - Procjena oplemenjivačke vrijednosti germplazme lucerne (Medicago spp.) (Popović, Svetislav, MZOS ) ( CroRIS)
073-0730463-0203 - Genetska analiza koncentracije minerala u zrnu kukuruza (Šimić, Domagoj, MZOS ) ( CroRIS)
073-0730489-0344 - Kontinuirano genetsko unapređenje soje suvremenim metodama oplemenjivanja (Sudarić, Aleksandra, MZOS ) ( CroRIS)
073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Lalić, Alojzije, MZOS ) ( CroRIS)
073-0730718-0598 - Razvoj nove germplazme u oplemenjivanju kvantitativnih svojstava pšenice (Drezner, Georg, MZOS ) ( CroRIS)
073-0731674-0552 - Fiziologija stresa i gospodarska svojstva različitih kultivara pšenice i ječma (Kovačević, Josip, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Zdunić, Zvonimir; Sudarić, Aleksandra; Kovačević, Josip; Lalić Alojzije; Šimić, Domagoj; Tucak, Marijana; Dvojković, Krešimir; Marić, Sonja
Doprinos oplemenjivanja ratarskog bilja proizvodnji kvalitetne i sigurne hrane // Zbornik sažetka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 23-24 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Zdunić, Z., Sudarić, A., Kovačević, J., Lalić Alojzije, Šimić, D., Tucak, M., Dvojković, K. & Marić, S. (2011) Doprinos oplemenjivanja ratarskog bilja proizvodnji kvalitetne i sigurne hrane. U: Kralik, G. (ur.)Zbornik sažetka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane.
@article{article, author = {Zduni\'{c}, Zvonimir and Sudari\'{c}, Aleksandra and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip and \v{S}imi\'{c}, Domagoj and Tucak, Marijana and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir and Mari\'{c}, Sonja}, editor = {Kralik, G.}, year = {2011}, pages = {23-24}, keywords = {oplemenjivanje, ratarske kulture, kultivar, proizvodnja, hrana}, isbn = {978-953-6331-99-4}, title = {Doprinos oplemenjivanja ratarskog bilja proizvodnji kvalitetne i sigurne hrane}, keyword = {oplemenjivanje, ratarske kulture, kultivar, proizvodnja, hrana}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zduni\'{c}, Zvonimir and Sudari\'{c}, Aleksandra and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip and \v{S}imi\'{c}, Domagoj and Tucak, Marijana and Dvojkovi\'{c}, Kre\v{s}imir and Mari\'{c}, Sonja}, editor = {Kralik, G.}, year = {2011}, pages = {23-24}, keywords = {breeding, arable crops, cultivar, production, food}, isbn = {978-953-6331-99-4}, title = {Contribution of arable crops breeding to production of high quality and safe food}, keyword = {breeding, arable crops, cultivar, production, food}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font