Pregled bibliografske jedinice broj: 670587
Doprinos oplemenjivanja ratarskog bilja proizvodnji kvalitetne i sigurne hrane
Doprinos oplemenjivanja ratarskog bilja proizvodnji kvalitetne i sigurne hrane // Zbornik sažetka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 23-24 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 670587 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Doprinos oplemenjivanja ratarskog bilja proizvodnji kvalitetne i sigurne hrane
(Contribution of arable crops breeding to production of high quality and safe food)
Autori
Zdunić, Zvonimir ; Sudarić, Aleksandra ; Kovačević, Josip ; Lalić Alojzije ; Šimić, Domagoj ; Tucak, Marijana ; Dvojković, Krešimir ; Marić, Sonja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetka - Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
/ Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011, 23-24
ISBN
978-953-6331-99-4
Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
oplemenjivanje; ratarske kulture; kultivar; proizvodnja; hrana
(breeding; arable crops; cultivar; production; food)
Sažetak
Oplemenjivanje ratarskog bilja posebna je znanstvena disciplina koja obuhvaća osnovna načela, metode i tehnike dobivanja genetski poboljšanih kultivara sukladno zahtijevima tržišta. Oplemenjivački rad je dugotrajan proces akumulacije poželjnih gena za važna agronomska svojstva u jednom genotipu koji, će, ovisno o okolinskim uvjetima i primijenjenim agrotehničkim mjerama, doprinijeti povećanju uroda i/ili kakvoće u njegovoj namjeni, te stabilnosti važnih gospodarski svojstava u uvjetima biotskog i abiotskog stresa. Genetsko poboljšanje uroda i kakvoće zrna ratarskog bilja doprinosi unaprijeđenju poljoprivredne proizvodnje, povećanju iskoristivosti zrna u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, te očuvanju okoliša i bioraznolikosti. Poljoprivredni institut Osijek ima dugogodišnju tradiciju rada na području genetike, oplemenjivanja i sjemenarstva poljoprivrednih kultura što je rezultiralo stvaranjem brojnih kultivara. Stvoreni sortiment visokih gospodarskih svojstava doprinosi unaprijeđenju poljoprivredne proizvodnje te indirektno povećanju kvalitete i sigurnosti prehrambenih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0730463-0198 - Identifikacija megaokolina u oplemenjivanju kukuruza (Zdunić, Zvonimir, MZOS ) ( CroRIS)
073-0000000-3535 - Procjena oplemenjivačke vrijednosti germplazme lucerne (Medicago spp.) (Popović, Svetislav, MZOS ) ( CroRIS)
073-0730463-0203 - Genetska analiza koncentracije minerala u zrnu kukuruza (Šimić, Domagoj, MZOS ) ( CroRIS)
073-0730489-0344 - Kontinuirano genetsko unapređenje soje suvremenim metodama oplemenjivanja (Sudarić, Aleksandra, MZOS ) ( CroRIS)
073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Lalić, Alojzije, MZOS ) ( CroRIS)
073-0730718-0598 - Razvoj nove germplazme u oplemenjivanju kvantitativnih svojstava pšenice (Drezner, Georg, MZOS ) ( CroRIS)
073-0731674-0552 - Fiziologija stresa i gospodarska svojstva različitih kultivara pšenice i ječma (Kovačević, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Domagoj Šimić
(autor)
Aleksandra Sudarić
(autor)
Krešimir Dvojković
(autor)
Sonja Vila
(autor)
Zvonimir Zdunić
(autor)
Marijana Tucak
(autor)
Alojzije Lalić
(autor)