Pregled bibliografske jedinice broj: 670352
Alternativne mogućnosti uporabe konja kroz kvalitetnu i sigurnu prehranu
Alternativne mogućnosti uporabe konja kroz kvalitetnu i sigurnu prehranu // Zbornik sažetaka / Kralik, G. (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 47-48 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 670352 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alternativne mogućnosti uporabe konja kroz
kvalitetnu i sigurnu prehranu
(Alternatives of horse utilisation through the safe
and high quality food)
Autori
Baban, Mirjana ; Ivanković, Ante ; Ramljak, Jelena ; Potočnik, Klemen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Kralik, G. - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012, 47-48
ISBN
978-953-7871-05-5
Skup
2. znanstveno-stručni skup „Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane“
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
alternativna uporaba ; kobilje mlijeko ; konjsko meso ; zdravlje ljudi
(alternative utilisation ; mare's milk ; horse meat ; human health)
Sažetak
Uzgoj konja uz sportske i rekreacijske, nudi i alternativne mogućnosti uzgoja, prvenstveno kroz uzgoj konja za proizvodnju mlijeka i mesa. Konzumacija kobiljeg mlijeka preporučuje se kod osoba koje pate od alergija, kod jačanja imunološkog sustava i tradicijskog liječenja bolesti respiratornog sustava. Po kemijskom sastavu i organoleptičkim odlikama kobilje mlijeko slično je humanom mlijeku. U odnosu na kravlje mlijeko, kobilje mlijeko ima manji sadržaj masti (1, 5-2%) i bjelančevina (2-2, 5%), dok je sadržaj laktoze veći (6-8%). Mali udio kazeina u odnosu na udio albumina čini ga lako probavljivim i pogodnim za hranidbu novorođenčadi netolerantne na proteine kravljeg mlijeka, kao i za najstariju populaciju ljudi. Kobilje mlijeko sadrži visok udio višestruko nezasićenih masnih kiselina (čak 28%) te visoke koncentracije enzima lizozima, koji broj somatskih stanica održavaju niskim te štite probavni sustav djece od raznih infekcija. Konjsko meso se zbog svojih organoleptičkih svojstava i kemijskog sastava te dijetetskog djelovanja preporuča za prehranu djece, sportaša, bolesnika, posebice osoba oboljelih od anemije. Kemijski sastav konjskog mesa razlikuje se od goveđeg i svinjskog mesa po većoj količini bjelančevina (21, 7%), posebice esencijalnih aminokiselina, te udjelu natrija i željeza. Udio masti je niži (0, 5-3%), kao i udio zasićenih masnih kiselina (40-44%) i kolesterola (29, 9 mg/100g).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Baban, Mirjana, MZO ) ( CroRIS)
178-0790466-0398 - Tipizacija i inventarizacija genetskih obilježja goveda u Hrvatskoj (Ivanković, Ante, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek