Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 670352

Alternativne mogućnosti uporabe konja kroz kvalitetnu i sigurnu prehranu


Baban, Mirjana; Ivanković, Ante; Ramljak, Jelena; Potočnik, Klemen
Alternativne mogućnosti uporabe konja kroz kvalitetnu i sigurnu prehranu // Zbornik sažetaka / Kralik, G. (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 47-48 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 670352 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Alternativne mogućnosti uporabe konja kroz kvalitetnu i sigurnu prehranu
(Alternatives of horse utilisation through the safe and high quality food)

Autori
Baban, Mirjana ; Ivanković, Ante ; Ramljak, Jelena ; Potočnik, Klemen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Kralik, G. - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012, 47-48

ISBN
978-953-7871-05-5

Skup
2. znanstveno-stručni skup „Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane“

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
alternativna uporaba ; kobilje mlijeko ; konjsko meso ; zdravlje ljudi
(alternative utilisation ; mare's milk ; horse meat ; human health)

Sažetak
Uzgoj konja uz sportske i rekreacijske, nudi i alternativne mogućnosti uzgoja, prvenstveno kroz uzgoj konja za proizvodnju mlijeka i mesa. Konzumacija kobiljeg mlijeka preporučuje se kod osoba koje pate od alergija, kod jačanja imunološkog sustava i tradicijskog liječenja bolesti respiratornog sustava. Po kemijskom sastavu i organoleptičkim odlikama kobilje mlijeko slično je humanom mlijeku. U odnosu na kravlje mlijeko, kobilje mlijeko ima manji sadržaj masti (1, 5-2%) i bjelančevina (2-2, 5%), dok je sadržaj laktoze veći (6-8%). Mali udio kazeina u odnosu na udio albumina čini ga lako probavljivim i pogodnim za hranidbu novorođenčadi netolerantne na proteine kravljeg mlijeka, kao i za najstariju populaciju ljudi. Kobilje mlijeko sadrži visok udio višestruko nezasićenih masnih kiselina (čak 28%) te visoke koncentracije enzima lizozima, koji broj somatskih stanica održavaju niskim te štite probavni sustav djece od raznih infekcija. Konjsko meso se zbog svojih organoleptičkih svojstava i kemijskog sastava te dijetetskog djelovanja preporuča za prehranu djece, sportaša, bolesnika, posebice osoba oboljelih od anemije. Kemijski sastav konjskog mesa razlikuje se od goveđeg i svinjskog mesa po većoj količini bjelančevina (21, 7%), posebice esencijalnih aminokiselina, te udjelu natrija i željeza. Udio masti je niži (0, 5-3%), kao i udio zasićenih masnih kiselina (40-44%) i kolesterola (29, 9 mg/100g).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Baban, Mirjana, MZO ) ( CroRIS)
178-0790466-0398 - Tipizacija i inventarizacija genetskih obilježja goveda u Hrvatskoj (Ivanković, Ante, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Ante Ivanković (autor)

Avatar Url Jelena Ramljak (autor)

Avatar Url Mirjana Baban (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Baban, Mirjana; Ivanković, Ante; Ramljak, Jelena; Potočnik, Klemen
Alternativne mogućnosti uporabe konja kroz kvalitetnu i sigurnu prehranu // Zbornik sažetaka / Kralik, G. (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 47-48 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Baban, M., Ivanković, A., Ramljak, J. & Potočnik, K. (2012) Alternativne mogućnosti uporabe konja kroz kvalitetnu i sigurnu prehranu. U: Kralik, G. (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Baban, Mirjana and Ivankovi\'{c}, Ante and Ramljak, Jelena and Poto\v{c}nik, Klemen}, editor = {Kralik, G.}, year = {2012}, pages = {47-48}, keywords = {alternativna uporaba, kobilje mlijeko, konjsko meso, zdravlje ljudi}, isbn = {978-953-7871-05-5}, title = {Alternativne mogu\'{c}nosti uporabe konja kroz kvalitetnu i sigurnu prehranu}, keyword = {alternativna uporaba, kobilje mlijeko, konjsko meso, zdravlje ljudi}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Baban, Mirjana and Ivankovi\'{c}, Ante and Ramljak, Jelena and Poto\v{c}nik, Klemen}, editor = {Kralik, G.}, year = {2012}, pages = {47-48}, keywords = {alternative utilisation, mare's milk, horse meat, human health}, isbn = {978-953-7871-05-5}, title = {Alternatives of horse utilisation through the safe and high quality food}, keyword = {alternative utilisation, mare's milk, horse meat, human health}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font