Pregled bibliografske jedinice broj: 669669
Kemijska svojstva kultivara jagode (Fragaria ananassa Duch.)
Kemijska svojstva kultivara jagode (Fragaria ananassa Duch.) // Zbornik radova 41. hrvatski & 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma / Jovanovac Sonja i Kovačević Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 727-728 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 669669 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijska svojstva kultivara jagode (Fragaria ananassa Duch.)
(Chemical characteristics of sixteen strawberry cultivars (Fragaria x ananassa Duch.))
Autori
Halapija Kazija, Dunja ; Biško, Ante ; Jelačić, Tvrtko ; Vujević, Predrag ; Pera, Srđan ; Savić, Zvonimir ; Kovačić, Mirjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 41. hrvatski & 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma
/ Jovanovac Sonja i Kovačević Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006, 727-728
ISBN
953-6331-39-X
Skup
Međunarodni znanstveni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2006. - 17.02.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kemijsko svojstvo; kultivar; jagoda
(chemical characteristic; cultivar; strawberry)
Sažetak
U istraživanju je analiziran kemijski sastav šesnaest kultivara jagode uzgojenih na plantaži Polka u Belovaru kraj Zeline. Biljke su posađene u tri repeticije s dva načina uzgoja (tri reda na otvorenom i tri reda u plasteniku). Rezultati su pokazali značajne razlike između kultivara u svim navedenim svojstvima. Također su postojale značajne razlike između plodova uzgojenih na otvorenom i u plasteniku. Lambada je imala najviše suhe tvari sušenjem, a najmanje Maya. Najviše suhe tvari refraktometrijski imale su sorte Lambada, Clery, Gemma i Arosa, a najmanje Marmolada i Maya. Najkiseliji kultivari bile su Symphony, Honeoye i Gemma, dok se s najmanjom količinom kiseline izdvojila Miss. Najviše vitamina C imao je kultivar Honeoye, a najmanje Raurica. Plodovi uzgojeni na otvorenom imali su značajno više suhe tvari sušenjem i suhe tvari refraktometrijski te manje vitamina C od jagoda uzgojenih u plasteniku. Sadržaj ukupnih kiselina u plodovima uzgojenim na otvorenom i u plasteniku nije bio značajno različit. U organoleptičkom ocjenjivanju kultivara uzgojenih na otvorenom najbolje je ocjenjena Alba, a najlošije Elsanta, dok je kod kultivara uzgojenih u plasteniku najbolja bila Clery, a najlošija Elsanta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA