Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 669669

Kemijska svojstva kultivara jagode (Fragaria ananassa Duch.)


Halapija Kazija, Dunja; Biško, Ante; Jelačić, Tvrtko; Vujević, Predrag; Pera, Srđan; Savić, Zvonimir; Kovačić, Mirjana
Kemijska svojstva kultivara jagode (Fragaria ananassa Duch.) // Zbornik radova 41. hrvatski & 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma / Jovanovac Sonja i Kovačević Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 727-728 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 669669 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijska svojstva kultivara jagode (Fragaria ananassa Duch.)
(Chemical characteristics of sixteen strawberry cultivars (Fragaria x ananassa Duch.))

Autori
Halapija Kazija, Dunja ; Biško, Ante ; Jelačić, Tvrtko ; Vujević, Predrag ; Pera, Srđan ; Savić, Zvonimir ; Kovačić, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 41. hrvatski & 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma / Jovanovac Sonja i Kovačević Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006, 727-728

ISBN
953-6331-39-X

Skup
Međunarodni znanstveni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.02.2006. - 17.02.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kemijsko svojstvo; kultivar; jagoda
(chemical characteristic; cultivar; strawberry)

Sažetak
U istraživanju je analiziran kemijski sastav šesnaest kultivara jagode uzgojenih na plantaži Polka u Belovaru kraj Zeline. Biljke su posađene u tri repeticije s dva načina uzgoja (tri reda na otvorenom i tri reda u plasteniku). Rezultati su pokazali značajne razlike između kultivara u svim navedenim svojstvima. Također su postojale značajne razlike između plodova uzgojenih na otvorenom i u plasteniku. Lambada je imala najviše suhe tvari sušenjem, a najmanje Maya. Najviše suhe tvari refraktometrijski imale su sorte Lambada, Clery, Gemma i Arosa, a najmanje Marmolada i Maya. Najkiseliji kultivari bile su Symphony, Honeoye i Gemma, dok se s najmanjom količinom kiseline izdvojila Miss. Najviše vitamina C imao je kultivar Honeoye, a najmanje Raurica. Plodovi uzgojeni na otvorenom imali su značajno više suhe tvari sušenjem i suhe tvari refraktometrijski te manje vitamina C od jagoda uzgojenih u plasteniku. Sadržaj ukupnih kiselina u plodovima uzgojenim na otvorenom i u plasteniku nije bio značajno različit. U organoleptičkom ocjenjivanju kultivara uzgojenih na otvorenom najbolje je ocjenjena Alba, a najlošije Elsanta, dok je kod kultivara uzgojenih u plasteniku najbolja bila Clery, a najlošija Elsanta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ante Biško (autor)

Avatar Url Srđan Pera (autor)

Avatar Url Predrag Vujević (autor)

Avatar Url Zvonimir Savić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Halapija Kazija, Dunja; Biško, Ante; Jelačić, Tvrtko; Vujević, Predrag; Pera, Srđan; Savić, Zvonimir; Kovačić, Mirjana
Kemijska svojstva kultivara jagode (Fragaria ananassa Duch.) // Zbornik radova 41. hrvatski & 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma / Jovanovac Sonja i Kovačević Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 727-728 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Halapija Kazija, D., Biško, A., Jelačić, T., Vujević, P., Pera, S., Savić, Z. & Kovačić, M. (2006) Kemijska svojstva kultivara jagode (Fragaria ananassa Duch.). U: Jovanovac Sonja i Kovačević Vlado (ur.)Zbornik radova 41. hrvatski & 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Halapija Kazija, Dunja and Bi\v{s}ko, Ante and Jela\v{c}i\'{c}, Tvrtko and Vujevi\'{c}, Predrag and Pera, Sr\djan and Savi\'{c}, Zvonimir and Kova\v{c}i\'{c}, Mirjana}, year = {2006}, pages = {727-728}, keywords = {kemijsko svojstvo, kultivar, jagoda}, isbn = {953-6331-39-X}, title = {Kemijska svojstva kultivara jagode (Fragaria ananassa Duch.)}, keyword = {kemijsko svojstvo, kultivar, jagoda}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Halapija Kazija, Dunja and Bi\v{s}ko, Ante and Jela\v{c}i\'{c}, Tvrtko and Vujevi\'{c}, Predrag and Pera, Sr\djan and Savi\'{c}, Zvonimir and Kova\v{c}i\'{c}, Mirjana}, year = {2006}, pages = {727-728}, keywords = {chemical characteristic, cultivar, strawberry}, isbn = {953-6331-39-X}, title = {Chemical characteristics of sixteen strawberry cultivars (Fragaria x ananassa Duch.)}, keyword = {chemical characteristic, cultivar, strawberry}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font