Pregled bibliografske jedinice broj: 668200
Upravljanje rizikom alergena jaja u sustavu sigurnosti hrane
Upravljanje rizikom alergena jaja u sustavu sigurnosti hrane // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, Vol. 15 (2013), 3; 475-479 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 668200 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upravljanje rizikom alergena jaja u sustavu sigurnosti hrane
(Risk management of egg allergens in food safety system)
Autori
Cukon, Nenad
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) Vol. 15
(2013), 3;
475-479
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
jaja; alergija; bjelančevine iz jaja; upravljanje rizikom alergena
(eggs; allergy; egg proteins; risk management of allergens)
Sažetak
Alergija na konzumna kokošja jaja općenito je prihvaćena kao jedna od najčešćih alergija na hranu, sa procjenom prevalencije od 0, 2% do 7%. Upravljanje rizikom alergena jaja u sustavu sigurnosti hrane uvjetuje prilagodbu preduvjetnih programa, prilagodbu plana proizvodnje pa i rekonstrukcije i premještanje u proizvodnji – sve s ciljem izbjegavanja križne kontaminacije u upravljanju sustavom sigurnosti hrane. Pri tome, procjenu rizika koristimo kao alat za dokazivanje rizika alergena jaja na područjima koja imaju direktni ili indirektni utjecaj na sigurnost proizvoda. Jedina dva rješenja koja se pri tome nameću jest fizička odvojenost proizvodnih linija, te jasno i ispravno deklariranje gotovog proizvoda. Svaka polurješenja predstavljaju kontinuirani rizik, a za potrošača moguću opasnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb