Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 667193

Kakvoća ploda jabuke sorte 'Cripps Pink' čuvane u kontroliranoj atmosferi


Sačić, Krunoslav
Kakvoća ploda jabuke sorte 'Cripps Pink' čuvane u kontroliranoj atmosferi, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 667193 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća ploda jabuke sorte 'Cripps Pink' čuvane u kontroliranoj atmosferi
(Fruit quality of 'Cripps Pink' apple stored in controlled atmosphere)

Autori
Sačić, Krunoslav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.12

Godina
2013

Stranica
30

Mentor
Jemrić, Tomislav

Ključne riječi
jabuka; Cripps Pink; kakvoća plodova; kontrolirana atmosfera
(apple; Cripps Pink; fruit quality; controlled atmosphere)

Sažetak
Cripps Pink je australska sorta nastala križanjem sorata Golden Delicious i Lady Wiliams, jedna je od najmlađih sorata u uzgoju, a po svojim organoleptičnim kvalitetama probija se zamjetnom brzinom na svjetsko tržište. Cilj istraživanja bio je utvrditi kakvoću ploda i sposobnost čuvanja jabuke sorte Cripps Pink uzgajane na području Vrgorca i Bjelovara kako bi se dale preporuke za područje uzgoja te duljinu čuvanja. Plodovi su čuvani 16 tjedana u kontroliranoj atmosferi, a nakon vađenja ostavljeni su 7 dana na temperaturi od 20 °C (simulacija života na polici). Nakon života na polici rađena je analiza kakvoće plodova (kalo, tvrdoća, topljiva suha tvar i ukupne kiseline). Rezultati su pokazali da vrijeme čuvanja utječe na kakvoću plodova jabuke sorte Cripps Pink ovisno o lokaciji proizvođača. Plodovi proizvođača OPG Ćuk iz Bjelovara nakon 16 tjedana čuvanja i 7 dana života na polici imali su veću tvrdoću plodova, dok su plodovi tvrtke LM iz Vrgorca imali veću masu, topljivu suhu tvar, omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina. Kalo nakon čuvanja, kalo police i ukupni kalo nisu pokazali statistički značajne razlike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sačić, Krunoslav
Kakvoća ploda jabuke sorte 'Cripps Pink' čuvane u kontroliranoj atmosferi, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Sačić, K. (2013) 'Kakvoća ploda jabuke sorte 'Cripps Pink' čuvane u kontroliranoj atmosferi', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sa\v{c}i\'{c}, Krunoslav}, year = {2013}, pages = {30}, keywords = {jabuka, Cripps Pink, kakvo\'{c}a plodova, kontrolirana atmosfera}, title = {Kakvo\'{c}a ploda jabuke sorte 'Cripps Pink' \v{c}uvane u kontroliranoj atmosferi}, keyword = {jabuka, Cripps Pink, kakvo\'{c}a plodova, kontrolirana atmosfera}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sa\v{c}i\'{c}, Krunoslav}, year = {2013}, pages = {30}, keywords = {apple, Cripps Pink, fruit quality, controlled atmosphere}, title = {Fruit quality of 'Cripps Pink' apple stored in controlled atmosphere}, keyword = {apple, Cripps Pink, fruit quality, controlled atmosphere}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font