Pregled bibliografske jedinice broj: 667193
Kakvoća ploda jabuke sorte 'Cripps Pink' čuvane u kontroliranoj atmosferi
Kakvoća ploda jabuke sorte 'Cripps Pink' čuvane u kontroliranoj atmosferi, 2013., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 667193 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća ploda jabuke sorte 'Cripps Pink' čuvane u kontroliranoj atmosferi
(Fruit quality of 'Cripps Pink' apple stored in controlled atmosphere)
Autori
Sačić, Krunoslav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.12
Godina
2013
Stranica
30
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
jabuka; Cripps Pink; kakvoća plodova; kontrolirana atmosfera
(apple; Cripps Pink; fruit quality; controlled atmosphere)
Sažetak
Cripps Pink je australska sorta nastala križanjem sorata Golden Delicious i Lady Wiliams, jedna je od najmlađih sorata u uzgoju, a po svojim organoleptičnim kvalitetama probija se zamjetnom brzinom na svjetsko tržište. Cilj istraživanja bio je utvrditi kakvoću ploda i sposobnost čuvanja jabuke sorte Cripps Pink uzgajane na području Vrgorca i Bjelovara kako bi se dale preporuke za područje uzgoja te duljinu čuvanja. Plodovi su čuvani 16 tjedana u kontroliranoj atmosferi, a nakon vađenja ostavljeni su 7 dana na temperaturi od 20 °C (simulacija života na polici). Nakon života na polici rađena je analiza kakvoće plodova (kalo, tvrdoća, topljiva suha tvar i ukupne kiseline). Rezultati su pokazali da vrijeme čuvanja utječe na kakvoću plodova jabuke sorte Cripps Pink ovisno o lokaciji proizvođača. Plodovi proizvođača OPG Ćuk iz Bjelovara nakon 16 tjedana čuvanja i 7 dana života na polici imali su veću tvrdoću plodova, dok su plodovi tvrtke LM iz Vrgorca imali veću masu, topljivu suhu tvar, omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina. Kalo nakon čuvanja, kalo police i ukupni kalo nisu pokazali statistički značajne razlike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
069-0692972-2203 - Primijenjena istraživanja rashladnih sustava s novim radnim tvarima (Pavković, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Tehnički fakultet, Rijeka,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Jemrić
(mentor)