Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 667162

Primjena žitarica u hranidbi janjadi iz ekološkog uzgoja


Sičaja, Vinko
Primjena žitarica u hranidbi janjadi iz ekološkog uzgoja, 2013., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 667162 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena žitarica u hranidbi janjadi iz ekološkog uzgoja
(Application of cereals in lambs feeding in organic production)

Autori
Sičaja, Vinko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
03.12

Godina
2013

Stranica
48

Mentor
Antunović, Zvonko

Ključne riječi
janjad ; ekološki tov ; ječam ; zob ; tritikale ; kukuruz
(lambs ; organic fattening ; barley ; oat ; triticale ; corn)

Sažetak
Zbog zadovoljavajućeg rasta i razvoja janjadi u ekološkom tovu dosta se koriste žitarice. Cilj je ovoga rada utvrditi kako različite vrste i omjeri žitarica (ječam, zob, tritikale) utječu na proizvodne pokazatelje, eksterijerne odlike i indekse tjelesne razvijenosti janjadi. Istraživanjima je obuhvaćeno 40 janjadi Merinolandschaf pasmine ravnomjerno podijeljene prema spolu u četiri skupine. Obrok janjadi sastavljen je od 400 g/danu/životinji različite smjese žitarica ovisno o skupini janjadi te sijena lucerne, mineralnog dodatka i vode ad libitum. Analizom proizvodnih pokazatelja i eksterijernih odlika janjadi na kraju istraživanja nisu utvrđene značajne razlike između istraživanih skupina janjadi. Značajno bolji indeksi anamorfoznosti, tjelesnih proporcija, dubine prsa i mišićavosti, a slabiji indeksi tjelesne kompaktnosti i dužine nogu 19. i 39. dana istraživanja utvrđeni su u I. skupini janjadi u odnosu na druge skupine. Temeljem dobivenih rezultata ječam zob i tritikale su dobra krmiva u ekološkom tovu janjadi. Međutim, zbog nešto veći završnih tjelesnih masa i prosječnih dnevnih prirasta određena prednost se daje korištenju ječmu i zobi u hranidbi janjadi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-1780469-0225 - Hranidbeni aspekti modeliranja proizvodnosti i metaboličkog profila ovaca (Antunović, Zvonko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Zvonko Antunović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sičaja, Vinko
Primjena žitarica u hranidbi janjadi iz ekološkog uzgoja, 2013., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Sičaja, V. (2013) 'Primjena žitarica u hranidbi janjadi iz ekološkog uzgoja', diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Si\v{c}aja, Vinko}, year = {2013}, pages = {48}, keywords = {janjad, ekolo\v{s}ki tov, je\v{c}am, zob, tritikale, kukuruz}, title = {Primjena \v{z}itarica u hranidbi janjadi iz ekolo\v{s}kog uzgoja}, keyword = {janjad, ekolo\v{s}ki tov, je\v{c}am, zob, tritikale, kukuruz}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Si\v{c}aja, Vinko}, year = {2013}, pages = {48}, keywords = {lambs, organic fattening, barley, oat, triticale, corn}, title = {Application of cereals in lambs feeding in organic production}, keyword = {lambs, organic fattening, barley, oat, triticale, corn}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font