Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 667033

Trop grožđa - otpad i visokovrijedna sirovina


Ana Bucić-Kojić, Mirela Planinić, Marina Tišma, Srećko Tomas, Mate Bilić
Trop grožđa - otpad i visokovrijedna sirovina // 3.zbornik sažetaka. Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 51-52 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 667033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Trop grožđa - otpad i visokovrijedna sirovina
(Grape pomace - waste and valuable raw material)

Autori
Ana Bucić-Kojić, Mirela Planinić, Marina Tišma, Srećko Tomas, Mate Bilić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3.zbornik sažetaka. Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 51-52

Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2013

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
trop grožđa; visokovrijedni produkti; fenolni spojevi biološka obrada otpada
(grape pomace; value-added products; phenolic compounds; biological waste treatment)

Sažetak
Vinova loza (Vitis vinifera) je jedna od najčešće uzgajanih kultura u svijetu. Procjenjuje se da se 80% godišnje proizvodnje grožđa prerađuje u vino pri čemu 20-30% mase korištenog grožđa (kožica, peteljke, sjemenke) zaostaje kao čvrsti bio-otpad tzv. trop. Trop grožđa se uglavnom koristi kao gnojivo u vinogradima, spaljuje se ili neplanski odlaže u polja što može predstavljati veliki ekološki problem. S druge strane, ovaj otpad je potencijalni izvor visokovrijednih produkata poput bioaktivnih spojeva (vlakana i fenolnih tvari), bioetanola, ulja, šećera, proteina i voćnih kiselina. Stoga se sve više razvija svijest o potrebi razvoja novih metoda obrade ovog otpada s ciljem proizvodnje visokovrijednih produkata. Posebno su važni bioaktivni fenolni spojevi tropa grožđa zbog korisnih učinaka na ljudski organizam (npr. antioksidativno, antimutageno, antialergijsko djelovanje) te njihove primjene u svrhu poboljšavanja arome, boje i stabilnosti hrane. Na proces proizvodnje ovih bioaktivnih spojeva i njihovu daljnju upotrebu u raznim prehrambenim, kemijskim i farmaceutskim proizvodima, utječu način i uvjeti ekstrakcije. Danas se najčešće u tu svrhu primjenjuju ekološki i/ili ekonomski neprihvatljive metode poput primjene organskih otapala, kiselina ili enzima. Cilj rada je prikazati mogućnosti iskorištavanja tropa grožđa u svrhu proizvodnje različitih bioprodukata, posebice bioaktivnih fenolnih tvari, upotrebom ekološki prihvatljive biološke metode obrade otpada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (autor)

Avatar Url Srećko Tomas (autor)

Avatar Url Marina Tišma (autor)

Avatar Url Mirela Planinić (autor)

Avatar Url Mate Bilić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ana Bucić-Kojić, Mirela Planinić, Marina Tišma, Srećko Tomas, Mate Bilić
Trop grožđa - otpad i visokovrijedna sirovina // 3.zbornik sažetaka. Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 51-52 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Ana Bucić-Kojić, Mirela Planinić, Marina Tišma, Srećko Tomas, Mate Bilić (2013) Trop grožđa - otpad i visokovrijedna sirovina. U: Gordana Kralik (ur.)3.zbornik sažetaka. Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane.
@article{article, year = {2013}, pages = {51-52}, keywords = {trop gro\v{z}\dja, visokovrijedni produkti, fenolni spojevi biolo\v{s}ka obrada otpada}, title = {Trop gro\v{z}\dja - otpad i visokovrijedna sirovina}, keyword = {trop gro\v{z}\dja, visokovrijedni produkti, fenolni spojevi biolo\v{s}ka obrada otpada}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, year = {2013}, pages = {51-52}, keywords = {grape pomace, value-added products, phenolic compounds, biological waste treatment}, title = {Grape pomace - waste and valuable raw material}, keyword = {grape pomace, value-added products, phenolic compounds, biological waste treatment}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font