Pregled bibliografske jedinice broj: 667033
Trop grožđa - otpad i visokovrijedna sirovina
Trop grožđa - otpad i visokovrijedna sirovina // 3.zbornik sažetaka. Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Gordana Kralik (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 51-52 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 667033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Trop grožđa - otpad i visokovrijedna sirovina
(Grape pomace - waste and valuable raw material)
Autori
Ana Bucić-Kojić, Mirela Planinić, Marina Tišma, Srećko Tomas, Mate Bilić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3.zbornik sažetaka. Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
/ Gordana Kralik - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 51-52
Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
trop grožđa; visokovrijedni produkti; fenolni spojevi biološka obrada otpada
(grape pomace; value-added products; phenolic compounds; biological waste treatment)
Sažetak
Vinova loza (Vitis vinifera) je jedna od najčešće uzgajanih kultura u svijetu. Procjenjuje se da se 80% godišnje proizvodnje grožđa prerađuje u vino pri čemu 20-30% mase korištenog grožđa (kožica, peteljke, sjemenke) zaostaje kao čvrsti bio-otpad tzv. trop. Trop grožđa se uglavnom koristi kao gnojivo u vinogradima, spaljuje se ili neplanski odlaže u polja što može predstavljati veliki ekološki problem. S druge strane, ovaj otpad je potencijalni izvor visokovrijednih produkata poput bioaktivnih spojeva (vlakana i fenolnih tvari), bioetanola, ulja, šećera, proteina i voćnih kiselina. Stoga se sve više razvija svijest o potrebi razvoja novih metoda obrade ovog otpada s ciljem proizvodnje visokovrijednih produkata. Posebno su važni bioaktivni fenolni spojevi tropa grožđa zbog korisnih učinaka na ljudski organizam (npr. antioksidativno, antimutageno, antialergijsko djelovanje) te njihove primjene u svrhu poboljšavanja arome, boje i stabilnosti hrane. Na proces proizvodnje ovih bioaktivnih spojeva i njihovu daljnju upotrebu u raznim prehrambenim, kemijskim i farmaceutskim proizvodima, utječu način i uvjeti ekstrakcije. Danas se najčešće u tu svrhu primjenjuju ekološki i/ili ekonomski neprihvatljive metode poput primjene organskih otapala, kiselina ili enzima. Cilj rada je prikazati mogućnosti iskorištavanja tropa grožđa u svrhu proizvodnje različitih bioprodukata, posebice bioaktivnih fenolnih tvari, upotrebom ekološki prihvatljive biološke metode obrade otpada.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ana Bucić-Kojić
(autor)
Srećko Tomas
(autor)
Marina Tišma
(autor)
Mirela Planinić
(autor)
Mate Bilić
(autor)